logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter 4T GY6: Objawy nieodpalania, zamontowany zestaw 60cm3, regulacja iglicy i mieszanki

stalker1995 23 Sie 2022 20:31 1101 7
REKLAMA
  • #1 20157597
    stalker1995
    Poziom 21  
    Ocena: 104
    Witajcie serdecznie forumowicze.
    Mam problem.
    Klient przyjechał z objawami nieodpalania na zimnym silniku.
    Przebieg 12340km.
    Nic nie było robione do tego czasu a więc stwierdziłem że czas na nowy zestaw cylinder plus glowica.
    Zamówiłem zestaw 60cm3.
    Po założeniu zonk.
    Skuter nie ma siły odpalić przekrecic wałem taj jak by sie cofal.
    Z kopki palił na strzal.
    Ale praktycznie nie reagował na regulacje składu mieszanki.
    Oczywiście sprawdziłem szczelność dolotu ssanie elektryczne czyscilem gaznik x razy itp.
    Wszystko ok.
    Rozrusznik przyszedł nowy wraz z tulejkami w karter i pokrywę paska.
    Wymieniłem też łańcuszek rozrzadu bo był wyciągnięty i nic.
    Z kopniaka pali ładnie A z rozrusznika z wielkim bólem gdy gaz trzymam do końca po kilku próbach odpali.
    Iglica ustawiona na ostatni rower u góry czyli iglica w dół.
    Wtedy tylko skuter wkreca się na obroty szybko i ładnie pracuje.
    Na innych połozeniach mułowato się wkrecal na obroty i nie osiągał pełnych obrotów.
    Rozrząd sprawdzany x razy nic.
    Luzy zaworowe 0.6 0.8
    Świece podmieniane cewki zapłonowe sprawdzony klin na wale zakładane stare głowice i nadal nie ma siły palić ze startera.
    Kręci niby ale tylko wtedy gdy manetka jest na zero.
    Jeśli dodam trochę gazu od razu przestaje płynnie kręcić.
    I tak w kółko.
    Sprawdziłem już wszystko nawet pasek czy nie trzyma ale nie to też odpada.
    Akumulatory mam 2.
    7Ah i 9Ah nie ma różnicy.
    Kable się grzeją.
    A kręci jak by chciał A nie mógł.
    Zrobiłem takich skuterów już mnóstwo i nigdy się nie spotkałem z czymś takim.
    Nawet zmiana pojemności na 100cc nie robiła takich problemów.
    Nie wiem co robić.
    Ręce opadają..
    Koledzy i koleżanki pomocy...
    Pozdrawiam serdecznie i czekam na jakieś pomysły.
  • REKLAMA
  • #2 20157641
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2517
    stalker1995 napisał:
    Luzy zaworowe 0.6 0.8

Czy aby na pewno takie luzy?

Może problem z przewodami lub przekaźnikiem rozrusznika.
  • REKLAMA
  • #3 20157685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20157686
    stalker1995
    Poziom 21  
    Sprawdzę to jutro podlaczajac na krótko rozrusznik.
    Poza oryginalną instalacją.

Dodano po 42 [sekundy]:

4jerry napisał:
    Sprawdź, przeczyść podłączenia masy rozrusznika, akumulatora.
    raczej nie będzie to miało wpływu .
  • #5 20157690
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 20157813
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Witam, skoro odpala tylko na iglicy opuszczonej calkowicie, to by znaczylo - ze albo dysza jest 'za duzej srednicy' albo moze byc 'luzna' i paliwo przedostaje sie 'obok dyszy / po gwincie', dlatego po podniesieniu iglicy - silnik sie zalewa i nie wkreca na obroty...
    Skoro przy opuszczonej calkowicie przepustnicy rozrusznik kreci, to tak powinno byc - bo tlok w cylindrze 'nic nie spreza'.
    Trzeba ustawic tak precyzyjnie gaznik - zeby nie trzeba bylo 'odkrecac gazu' przy odpalaniu.
    Znajomy [ chudy jak 'patyk' ] - odpalal jedna reka zuzlowego 'GM 500', krecac tylnym kolem / na pol obrotu kola, przy stopniu sprezania silnika cos 14,5 : 1 - wlasnie dlatego, ze nie dotykal w ogole manetki 'gazu', bo jedna reka trzymal motocykl za siodlo / oparty na prawym podnozku, a druga - robil pol obrotu tylnego kola i 'GM' zapalal jak 'szwajcarski zegarek'...
    Pozdrawiam.
  • #8 20158046
    stalker1995
    Poziom 21  
    popromienny napisał:
    Witam, skoro odpala tylko na iglicy opuszczonej calkowicie, to by znaczylo - ze albo dysza jest 'za duzej srednicy' albo moze byc 'luzna' i paliwo przedostaje sie 'obok dyszy / po gwincie', dlatego po podniesieniu iglicy - silnik sie zalewa i nie wkreca na obroty...
    Skoro przy opuszczonej calkowicie przepustnicy rozrusznik kreci, to tak powinno byc - bo tlok w cylindrze 'nic nie spreza'.
    Trzeba ustawic tak precyzyjnie gaznik - zeby nie trzeba bylo 'odkrecac gazu' przy odpalaniu.
    Znajomy [ chudy jak 'patyk' ] - odpalal jedna reka zuzlowego 'GM 500', krecac tylnym kolem / na pol obrotu kola, przy stopniu sprezania silnika cos 14,5 : 1 - wlasnie dlatego, ze nie dotykal w ogole manetki 'gazu', bo jedna reka trzymal motocykl za siodlo / oparty na prawym podnozku, a druga - robil pol obrotu tylnego kola i 'GM' zapalal jak 'szwajcarski zegarek'...
    Pozdrawiam.
    kolego mam gaznik na zmianę i dysze.
    Jak może być dysza za duża skoro to gaznik seryjny A teraz siedzi 60cc?
    Odpala w każdym położeniu iglicy tylko że się nie wkreca na obroty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z uruchomieniem skutera 4T GY6 po wymianie zestawu cylindrów na 60cm3. Skuter nie odpala na zimnym silniku, a przy próbie uruchomienia z rozrusznika nie reaguje na regulację składu mieszanki. Użytkownik sprawdził szczelność dolotu, stan rozrusznika oraz wymienił łańcuszek rozrządu, jednak problem nadal występuje. Inni forumowicze sugerują sprawdzenie przewodów, masy oraz ustawienia gaźnika, wskazując na możliwość zbyt dużej średnicy dyszy lub luźnego połączenia. Użytkownik posiada dodatkowy gaźnik i dyszę do przetestowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA