logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Synchronizacja dwóch sygnałów w oscyloskopie RIGOL 1102ZE - tryb AUTO, CH1 i CH2

razec11 27 Sie 2022 21:12 756 6
REKLAMA
  • #1 20163809
    razec11
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Wymieniony RIGOL to mój nowy nabytek i uczę się go obsługiwać. Nie wiem czy tak ma być czy nie, stąd mój post.
    Problem polega na tym, że podając na oscyloskop dwa sygnały z dwóch niezależnych generatorów, nie mogę doprowadzić w trybie "RUN" do synchronizacji drugiego przebiegu, nawet w trybie "AUTO".
    Obraz zsynchronizowany to ten na który ma ustawiony trigger w tym wypadku CH1. Obraz z CH2 jak widać na załączonym zdjęciu jest nie zsynchronizowany. Mogę go zsynchronizować ustawiając trigger na CH2, ale wtedy rozjeżdża się obraz z CH1.
    Oba sygnały mogę oglądać dopiero gdy zamrożę obraz klawiszem STOP, no ale nie jest to praca w systemie ciągłym, trudno cały czas przełączać klawisze.
    Menu triggera zawiera tylko opcje CH1 lub CH2 lub EXT lub AC, nie zawiera np. opcji BOTH do pracy dwukanałowej.

Natomiast gdy podaje dwa sygnały z jednego generatora (chińczyk na zdjęciu) to oba sygnały da się ustabilizować.
    Może czegoś jeszcze nie wiem, RIGOL to dosyć rozbudowane urządzenie.
    Synchronizacja dwóch sygnałów w oscyloskopie RIGOL 1102ZE - tryb AUTO, CH1 i CH2 Synchronizacja dwóch sygnałów w oscyloskopie RIGOL 1102ZE - tryb AUTO, CH1 i CH2 Synchronizacja dwóch sygnałów w oscyloskopie RIGOL 1102ZE - tryb AUTO, CH1 i CH2 Synchronizacja dwóch sygnałów w oscyloskopie RIGOL 1102ZE - tryb AUTO, CH1 i CH2
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20163844
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Jak większość oscyloskopów, posiada on pojedynczy generator podstawy czasu i to jest standardowy tryb pracy. Zaryzykuję stwierdzenie, że w większości urządzeń elektronicznych nie stanowi to problemu, bo wszystkie sygnały zegarowe pochodzą z jednego źródła (tak jak w Twoim generatorze) i choć może występować pomiędzy nimi przesunięcie fazowe, to ich częstotliwości są pełnymi wielokrotnościami. Synchronizacja kanałów niezależnie, nie miałaby większego sensu, gdyż zwykle chodzi właśnie o wyznaczenie przesunięć (opóźnień) pomiędzy sygnałami. Mój Siglent co prawda ma tryb wyzwalania "alternate", który powoduje naprzemienne wyzwalanie raz z kanału pierwszego, raz z drugiego, ale nigdy tego nie używałem, nie bardzo potrafię wymyślić do czego mogłoby się to przydać. To jest opcja typu wyzwalania (czyli tam gdzie zbocze, impuls, video), a nie źródła wyzwalania.
    Synchronizacja dwóch sygnałów w oscyloskopie RIGOL 1102ZE - tryb AUTO, CH1 i CH2
  • REKLAMA
  • #3 20163862
    razec11
    Poziom 14  
    To sprzęt przewidziany do obserwacji sygnałów audio, przede wszystkim wzmacniaczy, a tam są dwa kanały.
    Czy jednoczesna obserwacja przebiegów w obu kanałach jest możliwa, wiadomo że w stereo sygnały są różne choć pochodzą z jednego źródła. Czy wspólna masa obu kanałów załatwi sprawę?
    W oscyloskopie jest co prawda opcja jednoczesnego wyzwalania dla obu kanałów EXT ale nawet nie wiem jak miało by to wyglądać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20163877
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Jeszcze się duuużo musisz nauczyć. Twoje wyobrażenie o tym czym jest oscyloskop i do czego służy wydaje się być bardzo mgliste.
    Oscyloskopy generalnie służą do obserwacji przebiegów okresowo powtarzalnych, czyli np. przebiegu sinusoidalnego. Sygnału audio to sobie za bardzo na oscyloskopie nie pooglądasz.

EXT to wyzwalanie z 3-ciego, zewnętrznego źródła.

Przy badaniu sprzętu audio zwykle obserwujesz w jednym kanale sygnał wejściowy, a w drugim - wyjściowy. Ew. w jednym kanale kanał prawy, a w drugim lewy, ale żeby to miało sens, oba kanały sterujesz z tego samego źródła (generatora). W obu przypadkach przebiegi będą synchroniczne, mogą się różnić amplitudą i kształtem, więc wyzwalanie z jednego kanału - wystarczy. Wspólna masa nie ma tu nic do rzeczy.
  • #5 20163900
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1652
    tzok napisał:
    Wspólna masa nie ma tu nic do rzeczy.

Dodatkowo, w przeważającej większości oscyloskopów, w tym RIGOLU, wszystkie kanały mają i tak wspólną masę, i to podłączoną do PE/uziemienia. Przerywać ciągłości uziemienia po stronie oscyloskopu nie wolno, więc trzeba o tym pamiętać przy wykonywaniu pomiarów.

Co do rozjeżdżania się sygnałów z różnych generatorów, 1.000 kHz na dwóch różnych generatorach to tak naprawdę 1.0001 kHz na jednym i 1.0002 kHz na drugim - więc sygnały zawsze będą płynąć względem siebie.
  • REKLAMA
  • #6 20163901
    razec11
    Poziom 14  
    Posłuchać mądrzejszego jest zawsze przynosi korzyść.
    Dla mnie oscyloskop ma mi pokazać czy sygnał jest i jak wygląda. Operowanie samym multimetrem to trochę jak poruszanie się we mgle. Mówimy o amatorach hobbystach takich jak ja.
    Oscyloskop ułatwia życie i pozwala trochę dalej zajść amatorom.
    Ale uspokoiłeś mnie swoimi odpowiedziami, bo było by mi szkoda wydanych na niego pieniędzy gdyby okazał sie gorszy od analogowego.

Dodano po 7 [minuty]:

CosteC napisał:
    w tym RIGOLU, wszystkie kanały mają i tak wspólną masę, i to podłączoną do PE/uziemienia.

Tak, o tym obejrzałem już parę filmów na YT i rozumiem sprawę ale jak widać korzystać z oscyloskopu a znać dobrze jego budowę i działanie nie zawsze idzie w parze, choć czasami może się to boleśnie kosztowo skończyć.
  • #7 20164664
    razec11
    Poziom 14  
    Oscyloskop sprawny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik oscyloskopu RIGOL 1102ZE napotkał problem z synchronizacją dwóch sygnałów z niezależnych generatorów w trybie AUTO. Obraz z kanału CH1 jest zsynchronizowany, podczas gdy sygnał z CH2 pozostaje niezsynchronizowany. Użytkownik zauważył, że synchronizacja działa, gdy oba sygnały pochodzą z jednego generatora. Odpowiedzi wskazują, że oscyloskopy, w tym RIGOL, mają wspólną masę dla kanałów, co może wpływać na pomiary. Synchronizacja kanałów niezależnie nie jest standardowa, ponieważ oscyloskopy są zaprojektowane do analizy sygnałów okresowych, a nie do pracy z różnymi źródłami. Użytkownik powinien zrozumieć, że oscyloskop jest narzędziem do obserwacji sygnałów, a nie do ich generowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA