logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Android - Jak usunąć ikonę z pulpitu bez przeciągania do kosza na górze ekranu?

yogi009 28 Sie 2022 17:15 8154 13
REKLAMA
  • #1 20164939
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Mam smartfona z pękniętym ekranem, jest w nim taki poziomy pas, gdzie nie działa dotyk. No i nie można normalnie przeciągnąć ikony (programu/skrótu/dokumentu) do kosza, który znajduje się na samej górze wyświetlacza. Szukam alternatywnej metody usuwania elementów widocznych na pulpicie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20164968
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Podłącz sobie mysz na kablu przez przejściówkę
  • #4 20165006
    yogi009
    Poziom 43  
    Jacdiag napisał:
    Dotknij ikonkę i przytrzymaj palec. Pojawi się menu z opcją "usuń".

Tu jest wersja 8. Nie pojawia się żadne menu, tylko u góry opcja "Usuń".

Dodano po 1 [minuty]:

panzewsi napisał:
    Podłącz sobie mysz na kablu przez przejściówkę

No ale przejściówki brak. Potrzebne jest inne rozwiązanie. Jakieś czary, czy gesty w Androidzie, albo zawartość pulpitu wyświetlana chociażby tak, jak pliki w folderze dokumenty.
  • REKLAMA
  • #5 20165039
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ja bym jednak poszukał przesciówki.
    Ewentualnie spróbuj obrócić ekran o 90/270 stopni, może trafisz z ikoną na aktywny obszar.
  • REKLAMA
  • #6 20165138
    yogi009
    Poziom 43  
    panzewsi napisał:
    Ja bym jednak poszukał przesciówki.

Obracanie ekranu, kiedy naciskam ikonę i jestem w trybie "Do usuwania", nic nie daje. Ikona kosza niezmiennie jest w swoim stałym położeniu, zresztą podobnie jak pozostałe ikony na ekranie. Napisałem, że rozwiązania sprzętowe mnie nie interesują. Nie ma jakiegoś tylnego wejścia do zawartości pulpitu (lub całego systemu)? Nie muszą to być foldery systemowe, wystarczy katalog home użyszkodnika.
  • Pomocny post
    #7 20165160
    panzewsi
    Poziom 24  
    Można by spróbować przez ADB-trzeba by podłączyć kabel do komputera, przedtem trzeba włączyć debugowanie w opcjach programisty i można z komputera manipulować w plikach androida z linii komend, ale bez roota chyba Ci się nie uda wejść w pliki systemowe.
  • #8 20165254
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1294
    panzewsi napisał:
    Można by spróbować przez ADB-trzeba by podłączyć kabel do komputera, przedtem trzeba włączyć debugowanie w opcjach programisty i można z komputera manipulować w plikach androida z linii komend, ale bez roota chyba Ci się nie uda wejść w pliki systemowe.

Po co mu root do usuniecia ikony? Jesli jest w stanie wlaczyc ADB, to mozna wowczas uzyc scrcpy do kontrolowania telefonu poprzez komputer, z uzyciem myszki i klawiatury, usunac niepotrzebna ikone i problem z glowy.
  • REKLAMA
  • #9 20165446
    panzewsi
    Poziom 24  
    Kolego blahfff ja zawsze miałem roota i grzebałem gdzie chcialem, ale z tą aplikacją może się faktycznie udać bez.
  • Pomocny post
    #10 20165480
    quish
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Odinstalować przez sklep albo z menu ustawień też się nie da?
  • #11 20165483
    yogi009
    Poziom 43  
    quish napisał:
    Odinstalować przez sklep albo z menu ustawień też się nie da?

Aplikacje tak, ale linki do dokumentów już nie. Nawet kiedy skasuję dokument (w folderze np. dokumenty), to jego skrót na pulpicie dalej żyje. I wskazuje na... nic. Dobrze zaprojektowany system zapytałby, czy wraz z usuwaniem dokumentu należy też usunąć link symboliczny.
  • Pomocny post
    #12 20167142
    quish
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Nie wiem jaki to system by ci pousuwał, ale w Windows zostanie plik *.lnk , a tu masz Linux gdzie dowiązania są na poziomie systemu plików - i link i oryginalny plik wskazują na to samo miejsce na dysku, usuwając jeden usuwasz tylko jego wpis w katalogu, a nie sam plik.
  • Pomocny post
    #13 20167157
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1294
    quish napisał:
    ale w Windows zostanie plik *.lnk , a tu masz Linux gdzie dowiązania są na poziomie systemu plików

Też nie, bo w tym przypadku to nie są dowiązania a skróty zrobione na poziomie launchera. To nie występuje jako pliki, czy dowiązania do plików, a przykładowo jako wpis w pliku konfiguracyjnym danego lauchera czy jakiejś bazie danych w którym ten trzyma swoje ustawienia.

Można by na upartego zresetować ustawienia launchera, co powinno przywrócić domyślne ustawienia "pulpitu".

Rozwiązanie z kolei już padło, a nawet kilka, albo użycie myszki podpiętej pod OTG, albo włączenie sobie ADB i pełny dostęp do "pulpitu" poprzez scrcpy włącznie z kontrolą za pomocą myszki/klawiatury komputera, ewentualnie instalacja aplikacji typu VNC, Teamviewer czy Rustdesk, połączenie się telefonem zdalnie w ten sposób i usuniecie skrotów.
  • #14 20288584
    yogi009
    Poziom 43  
    Rozwiązaniem okazała się jednak najtańsza mysz bt. Dziękuję za cenną dyskusję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z problemem z pękniętym ekranem na smartfonie poszukiwał alternatywnych metod usuwania ikon z pulpitu, gdyż nie mógł przeciągnąć ich do kosza. Proponowane rozwiązania obejmowały: długie naciśnięcie ikony, podłączenie myszki przez OTG, użycie ADB do zdalnego zarządzania telefonem z komputera, oraz zainstalowanie aplikacji do zdalnego dostępu. Ostatecznie, najtańsza mysz Bluetooth okazała się skutecznym rozwiązaniem.
REKLAMA