Witam, posiadam posiadam mikroskop Olympus BX40 który przestał nagle działać (właściwie to źródło światła). Rozebrałem zasilacz i po zmierzeniu elementów okazało się, że główny MOSFET ma przebicie. Przy okazji uszkodzony został układ nim sterujący oraz rezystor na jego bramce. Wymieniłem wszystkie elementy i po podlaczeniu do prądu stało się dokładnie to samo a dodatkowo rezystor R1 również poszedł z dymem. Sprawdzilem wszystkie diody i rezystory ale wszystko w normie. Na wyjsciu nie ma zwarcia. Zasilacz składa się z 3 modułów tj.
zasilacz glowny, regulacja jasności z włącznikiem oraz driver przetwornicy wraz z sprzężeniem zwrotnym. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co może być nie tak? Został mi juz ostatni układ drivera którego nie mogę juz nigdzie znaleźć a wolałbym go nie puścić z dymem. Z góry bardzo dziękuję
zasilacz glowny, regulacja jasności z włącznikiem oraz driver przetwornicy wraz z sprzężeniem zwrotnym. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co może być nie tak? Został mi juz ostatni układ drivera którego nie mogę juz nigdzie znaleźć a wolałbym go nie puścić z dymem. Z góry bardzo dziękuję