logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

5G czy LTE: wpływ obciążenia BTS na prędkość i dobór odpowiedniego zestawu ODU/IDU w T-mobile

piotreksalek1 30 Sie 2022 13:28 1605 4
REKLAMA
  • #1 20167835
    piotreksalek1
    Poziom 3  
    Witam Szanownych Forumowiczów!

Zamierzam zmienić dostawcę Internetu domowego z osiedlowego (radiowego) na LTE/5G.
    Mam maszt T-mobile ode mnie ok 500 m, bez drzew czy innych przeszkód. Maszt obsługuje 1 pasmo 5 G i 4 pasma LTE. Czy jeżeli chodzi o obciążeniu BTSa to wybierając 5G internet będzie szybszy niż w przypadku LTE? W sensie, bardzo dużo osób ma urządzenia LTE a mniej osób 5G. Czy obciążenie BTSa przez użytkowników LTE ma wpływ na prędkość 5G na tym BTSie? Co się z tym wiąże, jaki zestaw ODU/IDU wybrać? Na stronie Tmobile są 3 do wyboru...

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozycja BTSa to 72-005 Przecław, Zachodniopomorskie.

www.google.com/search?q=53.372784%2C+14.470470&rlz=1C1FKPE_plPL953PL953&sourceid=chrome&ie=UTF-8

5G czy LTE: wpływ obciążenia BTS na prędkość i dobór odpowiedniego zestawu ODU/IDU w T-mobile
  • REKLAMA
  • #2 20167844
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    piotreksalek1 napisał:
    Czy jeżeli chodzi o obciążeniu BTSa to wybierając 5G internet będzie szybszy niż w przypadku LTE?

U mnie jak robiłem testy T-Mobile, to przepustowość NR była około 30% NIŻSZA niż LTE.

piotreksalek1 napisał:
    Czy obciążenie BTSa przez użytkowników LTE ma wpływ na prędkość 5G na tym BTSie?

Sama nazwa 5G z DSS, czyli z dynamicznym dzieleniem pasma chyba daje odpowiedź.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20167957
    piotreksalek1
    Poziom 3  
    Czyli na tym BTSie 5G dzieli pasmo z LTE? To raczej nie będzie szybciej...
  • REKLAMA
  • #4 20167982
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    W Polsce tylko PLUS ma dedykowane pasmo pod 5G czyli TDD 2600MHz, reszta działa na 2100MHz w ramach DSS i 15MHz pasma dzieli dynamicznie pomiędzy LTE2100 a 5g2100, najpierw to zrób sobie test LTE na telefonie w domu a potem na zewnatrz, karta Heyah, starter za 17,5 zł i na nim 555GB na m-c lub dowolna karta T-mobile.
    Pokaż screeny z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i speedtesty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20212451
    piotreksalek1
    Poziom 3  
    Wziąłem na próbę neta bez limitów z T-mobile z anteną zewnętrzną 5G. W porównaniu z netem radiowym, który mam teraz to na T-mobile mam wysokie pingi i opóźnienia... prędkość trochę wyższa ale cena... :-( Teraz płacę 45 zł a w T-mobile 130 miesięcznie... Spójrzcie proszę na wyniki testów i doradźcie... Screeny z telefonu NetMonster na komórce. Porównanie Plusa i T-mobile bo mam 2 karty włożone. Dużej różnicy nie ma chyba... 5G czy LTE: wpływ obciążenia BTS na prędkość i dobór odpowiedniego zestawu ODU/IDU w T-mobile 5G czy LTE: wpływ obciążenia BTS na prędkość i dobór odpowiedniego zestawu ODU/IDU w T-mobile 5G czy LTE: wpływ obciążenia BTS na prędkość i dobór odpowiedniego zestawu ODU/IDU w T-mobile 5G czy LTE: wpływ obciążenia BTS na prędkość i dobór odpowiedniego zestawu ODU/IDU w T-mobile 5G czy LTE: wpływ obciążenia BTS na prędkość i dobór odpowiedniego zestawu ODU/IDU w T-mobile 5G czy LTE: wpływ obciążenia BTS na prędkość i dobór odpowiedniego zestawu ODU/IDU w T-mobile 5G czy LTE: wpływ obciążenia BTS na prędkość i dobór odpowiedniego zestawu ODU/IDU w T-mobile 5G czy LTE: wpływ obciążenia BTS na prędkość i dobór odpowiedniego zestawu ODU/IDU w T-mobile
REKLAMA