logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywanie zanieczyścień zewnętrzych z chłodnicy samochodowej, czym myć?

laik42 04 Wrz 2022 12:02 5952 12
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 20174531
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Lamelek ponoć lepiej wcale nie dotykać bo to delikatne jest, i łatwo można zepsuć. Wydmuchać w przeciwnym kierunku niż brud tam wpadł. Ewentualnie wymyć jakąś mocniejszą chemią lub samą wodą pod ciśnieniem..
  • REKLAMA
  • #3 20174537
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    A z czego ta chłodnica jest zrobiona? Jaki skład chemiczny ma płyn do mycia naczyń?
    Nawet jeśli chłodnica jest z aluminium/amelinium, to płyn do mycia naczyń nie jest dość żrący by ją uszkodzić.
    Chłodnice wypłukać bieżącą wodą, byle tylko silnik był zimny, do usunięcia brudu z żeberek. Jeśli silnik przegrzewa się, to układ chłodniczy jest zakamieniony (wcześniej wykluczone usterki w rodzaju pękniętego paska klinowego napędzającego pompę wody, luźnego paska klinowego napędzającego pompę wody i/lub wentylator, brak cieczy chłodzącej).
    Kolega zdążył przede mną i uświadomiłem sobie, że wpis może być nieczytelny z powodu archaizmów językowych. Oczywiście dawniejsze żeberka to obecnie lamele/lamelki. Jakże piękne i skopiowane z innego języka, przecież swoich nazw nie potrafimy wymyślać.
  • REKLAMA
  • #5 20174555
    laik42
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    W tzw. międzyczasie wyczytałem poradę, by czyszcząc chłodnicę zewntętrznie użyć WD40. Hmmmm .... Czy to na pewno bezpieczne ? Nie wiem z czego jest moja chłodnica (to CADDY 1.6 TDI). Na oko wydaje mi się, że to aluminium , ale na oko, to ....

Dodano po 6 [minuty]:

Skład płynu : 5 - 15% anionowe środki powierzchniowo czynne, 5% niejonowe środki powierzchniowo czynne, Benzisothiozolinone, phenoxyetanol, Geraniol, Limonene.
  • REKLAMA
  • #6 20174646
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    WD-40 odpuść sobie. Ten środek ma wypychać wodę z zamków i innych zakamarków. Kreatywni pchają go wszędzie, ale robią to na rympał, bez żadnych przewidywań i wniosków.
    Geranium i limonka odstraszą koty od samochodu. Benzisothiozolinone - konserwant.
    Reszta to zapewne lekka zasada mająca zlikwidować tłuszcze. Chłodnicy tym nie popsujesz.
  • #7 20174655
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Większość domowych środków czyszczących ma charakter zasadowy, a te właśnie reagują z aluminium. Popularnym płynem do czyszczenia toalety można spokojnie trawić aluminium. Płyny do mycia naczyń (nie wszystkie) posiadają dodatkowo w składzie enzymy rozpuszczające tłuszcze i inne związki organiczne.

Poza płynami do "kibla" żadna chemia gospodarcza w krótkim kontakcie nie zaszkodzi aluminiowej chłodnicy. Bardziej zaszkodzi myjka wysokociśnieniowa, która może powyginać lamelki. Tak samo szczotka. Truchła owadów usunie Ludwik, który jako jedyny płyn na rynku usuwa mi naskórek z dłoni przy dłuższym lub częstszym kontakcie. Izopropanol, benzyna czy wysoko zasadowy środek czyszczący Brudpur nie powodują takich efektów.
  • #8 20174818
    laik42
    Poziom 5  
    Dzięki za rady. Popryskałem tym kuchennym płynem, odczekałem kwadrans, troszkę popracowałem pędzelkiem z miękkim włosem i spłukałem wężem ogrodowym. Zobaczymy czy będzie trochę lepiej. A w tygodniu wymienię płyn, bo ma już chyba 3 lata.
  • #10 20175083
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Z 90% aut ma przed chłodnicą skraplacz klimatyzacji więc do chłodnicy układu chłodzenia dobrego dojścia ani z przodu ani z tyłu nie ma.No chyba że się zdemontuje elementy przeszkadzające.
  • #11 20180713
    laik42
    Poziom 5  
    Pytanie tylko czy Caddy z 2011 to owe 90% czy może akurat to pozostałe 10%

Dodano po 2 [minuty]:

W komorze silnika wszystko jest tak zabudowane, że nic nie widać i bez sporej rozbiórki nie ma ja się dostać do chłodnic od wewnątrz. A na rozbiórkę juź chyba nie mam sił - nie te lata, nie te oczy.
  • #12 20181086
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    10% to te co w ogóle nie mają klimatyzacji, a na to pytanie to chyba już sobie sam odpowiesz....

Podsumowanie tematu

✨ Chłodnica samochodowa, zanieczyszczona owadami i brudem, może być czyszczona zewnętrznie. Użytkownicy sugerują, aby unikać agresywnych środków chemicznych, takich jak WD-40, które mogą nie być odpowiednie do aluminium. Zamiast tego, zaleca się użycie płynu do mycia naczyń, który nie powinien zaszkodzić chłodnicy, pod warunkiem, że nie jest stosowany w nadmiarze. Warto również spłukać chłodnicę bieżącą wodą, gdy silnik jest zimny. Użytkownicy podkreślają, że mycie wysokociśnieniowe może uszkodzić lamele chłodnicy. W przypadku modelu Caddy 1.6 TDI, dostęp do chłodnicy może być ograniczony przez inne elementy, co utrudnia jej czyszczenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA