logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siła 92%, Jakość 100% - MUX-2 tnie mimo dobrej anteny kierunkowej DVB-T z RTCN Kraków

SnejkPL 08 Wrz 2022 08:51 1473 6
REKLAMA
  • #1 20180258
    SnejkPL
    Poziom 6  
    Cześć,

mam problem z ustawieniem anteny DVB-T pod kątem odbioru kanałów z MUX-2 (MUX-1 i MUX-3) śmigają bez przeszkód. Korzystam z anteny kierunkowej - takiej, jak tutaj: https://allegro.pl/oferta/antena-zewnetrzna-kierunkowa-dvb-t-mocna-lte-12466197161. Wszystkie elementy instalacji są nowe - od anteny, okablowania i wtyków, poprzez zasilacz antenowy, aż po dekoder. Kabel żelowany o długości 25 m puszczony ze strychu na parter. Antena posiada symetryzator i jest umieszczona pod dachówką. Ustawienie anteny - nadajnik RTCN Kraków Chorągwica, 29 km w linii prostej. Kanały wyszukane bez problemu, ale mimo dobrej siły i jakości dla kanału 23... sygnał jest zrywany co kilka sekund. Próbowałem regulować pokrętłem na zasilaczu - bez skutku.

Podrzucam film, który to ilustruje:

A tutaj już sam sygnał - jak widać jest stabilnie:

Podejrzewałem zakłócenia od drugiej anteny siatkowej, połączonej z innym telewizorem na pierwszym piętrze budynku. Jest zamontowana jakieś 2 metry od kierunkowej. Niestety, po odłączeniu starej "siatki", sytuacja wygląda tak samo. Podłączenie się nowym dekoderem przez splitter do starej anteny też nie zdaje egzaminu - wtedy jakość skacze od 0% do 100%.

Macie może jakieś sugestie?

Serdeczności!
  • REKLAMA
  • #2 20180284
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15453
    SnejkPL napisał:
    poprzez zasilacz antenowy

No co on przy takiej odległości?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20180319
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    @SnejkPL - symetryzator w puszce antenowej... i zasilacz do tego?
  • REKLAMA
  • #4 20180322
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Cytat:
    Wszystkie elementy instalacji są nowe - od anteny, okablowania i wtyków, poprzez zasilacz antenowy, aż po dekoder. Kabel żelowany o długości 25 m puszczony ze strychu na parter. Antena posiada symetryzator i jest umieszczona pod dachówką.

Popraw link anteny.
    Antena z symetryzatorem a ty podłączasz zasilacz? Daj metalowy wtyk antenowy a zasilacz odłącz od przewodu antenowego.
  • #5 20180800
    SnejkPL
    Poziom 6  
    Założyłem, że sprzedawca wie, co robi, dorzucając zasilacz do zestawu... :O Wyjaśnię - nie chodzi o sprzedawcę z podlinkowanej oferty Allegro, to tylko link do identycznego produktu. Odłączyłem zasilacz, ale sygnał całkowicie zniknął. Po ponownym podłączeniu i obniżeniu mocy o 1/3 zakresu wszystko zaczęło działać idealnie.
  • REKLAMA
  • #6 20180999
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15453
    Więc przesterowany sygnał.
    Co to za wzmacniacz i zasilacz?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20181029
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    SnejkPL napisał:
    Antena posiada symetryzator .
    Macie może jakieś sugestie?
    Serdeczności!

I tym wprowadziłeś nas w błąd. Pewno było coś źle zrobione a jak odłączyłeś separator i podłączyłeś ponownie to zrobiłeś teraz prawidłowo i działa..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiorem sygnału MUX-2 z nadajnika RTCN Kraków, mimo że inne muxy działają poprawnie. Antena kierunkowa, nowa instalacja, w tym zasilacz i dekoder, nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Po analizie, użytkownik odłączył zasilacz, co spowodowało zanik sygnału, ale po ponownym podłączeniu i obniżeniu mocy zasilacza, sygnał zaczął działać stabilnie. Wskazano na możliwość przesterowania sygnału jako przyczynę problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA