logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana kabla siłowego 5p na 4p w maszynie tynkarskiej 3-fazowej 400V: Jak bezpiecznie podłączyć

Xxxx54321 14 Wrz 2022 18:10 2049 25
  • #1 20190005
    Xxxx54321
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem posiadam maszynę tynkarska 3 fazy 400V. Maszyna ma kabel siłowy na 5 bolców (5 żył), a gniazdo w domu do którego muszę ja podłączyć ma 4 bolce(stare budownictwo) . Jak zrobić to najlepiej i najbezpieczniej aby wszystko grało. Tak wiem ze fazy musza być 3 podłączone, tylko pytanie co zrobić z kablem N niebieskim i PE zielono-żółtym.
    Z góry dzięki za jakakolwiek pomoc
  • #2 20190618
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Nie zmieniać w maszynie na 4p tylko w gnieździe na 5p. Dostosować instalację do obecnych wymogów i standardów bezpieczeństwa.
  • #3 20190705
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    sebek3 napisał:
    Dostosować instalację do obecnych wymogów i standardów bezpieczeństwa.

Pojechał chłop wykonać usługe tynkowania a ty mu jnstalację każesz zmieniać. W sumie nawet to logiczne bo przed tynkami :)

W zasadzie nie powinno ciebie to interesować. To inwestor ma umożliwić ci prace.
    Innym wyjściem jest zakup agregatu.
    I większość znajomych tynkarzy agregat posiada.
  • #4 20190735
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1073
    Nie wiemy jak masz rozwiązane sterowanie maszyny, więc na pytanie
    Xxxx54321 napisał:
    co zrobić z kablem N niebieskim i PE zielono-żółtym
    nikt nie jest w stanie odpowiedzieć.
  • #5 20190748
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20190782
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    wenesa napisał:
    W wielu instalacjach domowych zero i kabel uziemiający jest zwarty przed rozdzielnią ze względu na różnicówkę, która lubi wypadać ze względu na różnicę potencjałów.
    Nie, ponieważ raz rozdzielonego PENa nie wolno ponownie łączyć, a dwa to w instalacjach TN-C nie stosuje się różnicówek.
    wenesa napisał:
    można kable uziomu i zera zewrzeć w agregacie
    Rozumiem że piszesz o N i PE. Nie można - czytaj wyżej, to jest niedopuszczalne.
    wenesa napisał:
    Jadąc do klienta również nie wiemy czy "bolec" zerowy jest faktycznie podłączony do instalacji.
    Widziałeś to kiedy w gnieździe siłowym 4P? Bo ja nie. Odkąd to w gnieździe siłowym 4P czy też 5 P jest "bolec" zerowy? Widziałeś ty kiedy gniazdo siłowe? Wiesz chociaż o czym piszesz?

Dodano po 12 [minuty]:

Xxxx54321 napisał:
    Mam problem posiadam maszynę tynkarska 3 fazy 400V.
    Sprawdź czy w tej maszynie są styczniki, a jeżeli tak, to na jakie napięcie mają cewki. Jeżeli nie ma to sprawdź czy przewód niebieski jest do czegoś podłączony - np kontrolki. Czy ta maszyna ma przyciski do załączania i wyłączania, czy tylko wyłącznik obrotowy.
  • #7 20190871
    Xxxx54321
    Poziom 2  
    Wawrzyniec kabel niebieski idzie przez stycznik do gniazdek 230 które są w maszynie. Tak maszyna ma osobny włącznik i zmiany obrotów również

Dodano po 18 [minuty]:

Poszedłem za porada jednej osoby i wczoraj podłączyłem do wtyczki na 4 bez kabla niebieskiego zostawiłem go luzem. Po podłączeniu do siły najpierw zadymiło mi się w skrzynce elektrycznej od maszyny i wywaliło korki w domu. Po czym drugi raz wszystko ładnie chodziło. I dzisiaj odpalam maszynę i to samo zadymienie i wywalenie korków w domu
  • #8 20190927
    kkas12
    Poziom 43  
    Nie ma jak to pomysłowy Dobromir.
    Teraz wystąp do administratora tego forum by ci udostępnił dane tego"eksperta" ktory tak ci doradził gdyż masz zamiar wystąpić do sądu o pokrycie przez niego szkód jakie za wcielenie w życie jego "rady" powstały.
  • #9 20190938
    Xxxx54321
    Poziom 2  
    To jak to według ciebie zrobić najlepiej? Aby chodziło?
  • #10 20190942
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Jeżeli w maszynie są styczniki to trzeba sprawdzić na jakie napięcie są cewki od nich. Jeżeli po takim podłączeniu zadymiło w skrzynce i wyłączyło zabezpieczenia w domu to coś jest sknocone w połączeniach w skrzynce. Być może przewody są pomylone. Niebieski jest przewodem neutralnym i jeżeli w maszynie są styczniki może być wykorzystany do sterowania nimi [jeżeli cewki są na 230V i w maszynie nie ma transformatora 400/230 (380/220)]. Jak piszesz że w maszynie są gniazda jednofazowe to przewód niebieski jest potrzebny i nie można go odłączać. Ale tak czy inaczej ze skrzynki nie powinno się zadymić i i wyłączyć zabezpieczeń w domu. Teraz przed ponownym podłączeniem maszyny do prądu trzeba będzie sprawdzić co się stało w skrzynce i dlaczego. Nie masz czasami schematu tej skrzynki?
  • #11 20190963
    Xxxx54321
    Poziom 2  
    Niestety właśnie schematu nie mam, w internecie tez nic nie ma,przed chwila zobaczyłem ze przestały mi chodzić gniazdka na 230v, wgl nie dochodzi do nich prąd po podłączeniu tylko maszyny do prądu
  • #12 20191015
    kkas12
    Poziom 43  
    Wawrzyniec napisał:
    Jeżeli w maszynie są styczniki to trzeba sprawdzić na jakie napięcie są cewki od nich.

Co uzytkownika obchodzi budowa urządzenia?
    Zastosował producent wtyczkę 3P+N+PE?
    Zastosował.
    I do takiego gniazda należy utrządzenie przyłączyć.
    Pisałem wcześniej, albo własny agregat prądotwórczy, albo zleceniodawca ma umozliwić przyłączenie maszyny do instalacji.
    Jeśli sam tego nie potrafi niech skorzysta z kumatego elektryka.

A skoro sie dymiło i wyzwalało zabezpieczenia to najprawdopodobniej doszło do uszkodzenia.
  • #13 20191120
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Jeżeli nie doszło do uszkodzenia agregatu (co sugeruje dym i wyzwalanie zabezpieczeń) to agregat powinien być podłączany poprzez przejściówkę 4P/5P (wtyk 4P, kabel 4 żyłowy, gniazdo 5P a w nim zmostkowane N i PE lub kabel 5 żyłowy i żyła niebieska (N) i żółtozielona (PE) połączone razem i podłączone do wtyku 4p pod zacisk PE, o ile instalacja w domu to TN-C, ew zmiana w domu gniazda na 5p, a w nim zmostkowane N i PE. Przy agregacie zostawić tą wtyczkę która była oryginalnie.
  • #15 20191152
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Nie czytałeś?
    Wawrzyniec napisał:
    kabel 5 żyłowy i żyła niebieska (N) i żółtozielona (PE) połączone razem i podłączone do wtyku 4p pod zacisk PE, o ile instalacja w domu to TN-C
    A co do mostka w gnieździe to nie każdy pozwoli sobie na przerabianie gniazda jak ma wszystkie odbiorniki na wtyk 4p. Zwykle do ekipa tynkująca radzi sobie tak by móc się bezpiecznie podpiąć pod istniejącą instalację a nie żąda przeróbki instalacji bo zleceniodawca powie dziękuję i poszuka takiej ekipy która mu wytynkuje nie ingerując w jego instalację.
  • #16 20191183
    kkas12
    Poziom 43  
    Ekipa tynkująca jest od tynkowania a nie od grzebania w instalacji.

Powinno być tak.
    Ale jeśli na pewno układ TN z zerowaniem w starej instalacji to:
    Wtyka 3P+PE -puszka (a może nawet wyłącznik L-O-P) -gniazdo 3P+PE+N. I do tego gniazda należy przyłączyć maszynę.
    Podziału na PE i N należy dokonać w puszce lub w wyłączniku a nie w gnieździe. Żyły PE w gnieździe, wtyczce i wyłączniku mają być dłuższe jak pozostałe.
    Tylko tyle.
    Zrozumałeś?
  • #17 20191507
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    wenesa napisał:
    Załóżmy że połączę N z PE w instalacji gdzie mogę to zrobić - sprzęt zadziała.
    Załóżmy że połączę N z PE w instalacji gdzie nie można tego zrobić.
    Skoro jest N i PE to jest to sieć TN-S i tam nie powinno się ponownie łączyć N i PE. Jeżeli nie będzie w tej instalacji RCD to po złączeniu sprzęt będzie działał. Ale jeżeli w tej instalacji będzie RCD, a powinien być to w momencie złączenia może zadziałać RCD i może nie dać się załączyć. Może też wyłączać losowo bez widocznej przyczyny. I co najgorsze, może w razie potrzeby nie zadziałać.

Dodano po 18 [minuty]:

kkas12 napisał:
    Ekipa tynkująca jest od tynkowania a nie od grzebania w instalacji.
    A kto by im na to pozwolił?
    kkas12 napisał:
    Wtyka 3P+PE -puszka (a może nawet wyłącznik L-O-P) -gniazdo 3P+PE+N.
    Niekoniecznie. Wtyk 4p (3P+PE) > kabel 5 żyłowy > gniazdo 5p (3P+N+PE). Żyły N i PE do podwójnej tulejki i do zacisku PE wtyczki 4p. Wyłącznik zbędny, a puszka po co ma się dyndać. I taką przejściówkę powinna mieć ekipa.
  • #18 20191574
    kkas12
    Poziom 43  
    Jest maszyna wirujaca?
    Jest.
    Więc wyłącznik pozwalający na zmianę o obrotów jak najbardziej pożądany.
    Dziś malolaty o tym nie wiedzą, ale mnie uczono w szkole, na praktykach i gdy pracę zaczynałem, że każde siłowe gniazdo ma być poprzedzone wyłącznikiem.
    I tego do dziś się trzymam i innym tę regułę powtarzam.

Paproki może I dwie żyły pod jeden zacisk gniazda pakują.
    Elektryk prawdziwy tego nie robi.
  • #19 20191582
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    kkas12 napisał:
    Więc wyłącznik pozwalający na zmianę o obrotów jak najbardziej pożądany.
    Pożądany tak. Ale czy wymagany?
    Ja pamiętam z dawnych lat zasadę, żeby wszystkie gniazda na obiekcie miały ten sam kierunek wirowania.
  • #20 20191594
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Xxxx54321 napisał:
    Maszyna ma kabel siłowy na 5 bolców (5 żył), a gniazdo w domu do którego muszę ja podłączyć ma 4 bolce

Xxxx54321 napisał:
    To jak to według ciebie zrobić najlepiej? Aby chodziło?
    Wymienić gniazdo w domu na 5p.
  • #22 20191605
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Xxxx54321 napisał:
    co zrobić z kablem N niebieskim i PE zielono-żółtym
    Wezwać elelktryka. Od tego są fachowcy.
  • #23 20191836
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    Wawrzyniec napisał:
    Skoro jest N i PE to jest to sieć TN-S

Spytam nieśmiało: czy N i PE nie występują również w układzie sieci TT?
  • #24 20192031
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Mateusz_konstruktor napisał:
    Oczywiście, że wytępują.
  • #25 20192151
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2580
    @Wawrzyniec , nawet nie zacytuję tego co zaproponowałeś. Szkodliwa porada, raportowałem.
    Nie ma czegoś takiego jak przejściówka 4P/5P. Możliwa jest jedynie redukcja 5P/4P, z tego względu iż przewód N nie jest wykorzystany i tego typu reduktory są produkowane fabrycznie.
    Jeśli maszyna (agregat tynkarski) jest przystosowany do zasilania 3P+N+PE, to musi posiadać zamontowaną wtyczkę 5P i może być podłączona jedynie do instalacji posiadającej tego typu gniazdo. Tak więc autor tematu nie może wykonać usługi gdyż klient nie posiada instalacji zgodnej — w zasadzie — z obecnymi normami. Tyle wyszło z kombinacji autora tematu:
    Xxxx54321 napisał:
    Po podłączeniu do siły najpierw zadymiło mi się w skrzynce elektrycznej od maszyny i wywaliło korki w domu. Po czym drugi raz wszystko ładnie chodziło. I dzisiaj odpalam maszynę i to samo zadymienie i wywalenie korków w domu

No i maszyna uszkodzona, coś się spaliło bo dostało prawie 400V zamiast 230...

Urządzenie przemysłowe i tym bardziej budowlane do użytku w Polsce powinno być zbudowane w taki sposób, aby było zasilane 3P+PE. Oznacza to, że musi być zastosowane trafo 400/230V ew. 400/24V do zasilania sterowania, falowniki i odbiorniki większej mocy w klasie 400V/3ph, a wszelkie gniazdka 230V usunięte. Wtedy wtyczka 4P, reduktor w zestawie i urządzenie można użytkować praktycznie wszędzie.
  • #26 20192227
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Mateusz_konstruktor napisał:
    Występują, ale nie biorą swojego początku z PENa bo takiego nie ma. PE jest podłączone do uziomu, a N do trafa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem maszyny tynkarskiej 3-fazowej 400V, która posiada kabel siłowy 5-bolcowy do gniazda 4-bolcowego w starym budownictwie. W dyskusji podkreślono, że nie należy zmieniać wtyczki w maszynie, lecz dostosować instalację do aktualnych standardów. Wskazano, że przewód niebieski (N) nie powinien być odłączany, ponieważ jest używany do zasilania gniazdek 230V w maszynie. Użytkownik, po podłączeniu bez przewodu N, doświadczył zadymienia i wyzwolenia zabezpieczeń, co sugeruje problemy z połączeniami elektrycznymi. Rekomendacje obejmowały sprawdzenie napięcia cewek styczników oraz ewentualne skonsultowanie się z elektrykiem. Wskazano również na konieczność użycia przejściówki 4P/5P lub zmiany gniazda na 5P, aby zapewnić prawidłowe zasilanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA