logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary nowy dysk HDD - wartość zakupu? Magazynowe leżaki 6-8 lat, doświadczenia z 3TB Hitachi

kakabe 20 Wrz 2022 08:04 969 10
REKLAMA
  • #1 20198715
    kakabe
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dzień dobry. Na Allego można znaleźć bardzo dużo ofert dysków magnetycznych - leżaków magazynowych - oryginalnie zapakowane, sprzedawane jako nowe, tylko że data produkcji to zwykle jakieś 6-8 lat wstecz.
    Warto kupić coś takiego? Połasiłem się na takie 3TB Hitachi rok temu i w sumie poza tym, że jest trochę głośny, to działa, a raczej działał - niedawno "zniknął" z systemu (w BIOSie nadal widoczny), po przełożeniu do innego komputera działał dalej jak gdyby nigdy nic. Po powrocie do macierzystego komputera nadal działa.
    Teraz mam potrzebę znowu kupić HDD i zastanawiam się czy warto ponownie iść w tym kierunku.

kB
  • REKLAMA
  • #2 20198732
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2038
    Witam,
    trudno powiedziec jednoznacznie, jezeli to naprawde dyski nie uzywane a tylko stare to powinno byc wszystko OK, warto przemyslec jaki to dysk (producent, model itd.) bo byly lepsze i gorsze juz z zalozenia.
    Do pracy toto sie nie nadaje do nowszych systemow zwlaszcza okien, ale na backup czy do skladowania danych jak najbardziej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20198745
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    @kakabe:
    1) ja akurat zastanawiam sie nad 8TB (backup). Nowy kosztuje ok. 815 natomiast uzywka od 550zł wzwyż. Jak dla mnie roznica jest zbyt mala aby kupowac uzywke z przebiegiem od ok. 3000-4000h wzwyz.

2) Znam przypadki kiedy w uzywanych dyskach talerzowych byl czyszczony S.M.A.R.T. Nie ma mozliwosci sprawdzenia (info z firmy data recovery) czy taka operacja faktycznie byla przeprowadzona.

3. Taki uzywany dysk zastosowalbym jako trzeci backup lub co najwyzej do zgrania kolekcji filmów XXX ;) jak padnie to trudno ale nie po to sie zgrywa te wybitne produkcje zeby je tracic po awarii nośnika ;)

4. Poczytaj recenzje przy tej aukcji: https://allegro.pl/oferta/dysk-twardy-3tb-seagate-3-5-st3000vx000-9721135131#productReviews
  • REKLAMA
  • #4 20198804
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Nie kupuje sie uzywanych dyskow, a wiec nie warto. Wiekszosc tych niby lezakow to uzywane dyski, czasem z wyzerowanym smartem, co tylko potwierdza link podany w poscie wyzej.
  • #5 20198888
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ja osobiście od zawsze i zawsze kupuje nowe dyski (w "sęsie" - z normalnego (dużego) sklepu który przewala miesięcznie dużo towaru).

Z ciekawości napisałem zapytanie w sprawie: https://allegro.pl/oferta/dysk-twardy-3000gb-3-5-sata-seagate-gwarancja-3tb-11757660360
    Z opisu oferty mozna wywnioskować (a moze widze to co chce), ze skoro dyski pochodza z wymiany to przebiegi raczej powinny byc minimalne / symboliczne.

Odpowiedz wymijajaca - zadnych szczegolow tylko: "różne przebiegi".

Swego czasu dla znajomego kupowalem 20 dysków SSD pochodzacych z demontazu (z notebookow (120GB)) i faktycznie te dyski miały znikome przebiegi (200GB read/write, kilka włączeń, ze 20h pracy). Sprzedawcą był duzy ogolnopolski sklep komputerowy; cena to mniej wiecej polowa normalnej kwoty.
  • REKLAMA
  • #6 20198903
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 923
    Witam,

Ja używane dyski kupuję tylko wtedy gdy nie zależy mi na danych które będą na nich przechowywane.
    Przykładowo stawia się komuś w rodzinie komputer do przeglądania internetu, jak dysk padnie to trudno.

Do składowania wartościowych danych tylko dyski kupione jako nowe, choć taki dysk też może paść. Miałem taki przypadek. Nówka sztuka padł po 2 tygodniach ...
  • #7 20198936
    kakabe
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    @viayner którego producenta lepiej unikać? Tuła mi się po pamięci, że warto kupić HGST, z kolei przed laty miałem złe doświadczenia z Samsungami i Seagate...
    @zdolnyadam czy mam przez to rozumieć, że używki są powtórnie pakowane w folię i zgrzewane? Co do wspomnianej przez Ciebie aukcji https://allegro.pl/oferta/dysk-twardy-3000gb-3-5-sata-seagate-gwarancja-3tb-11757660360, tam jest wyraźnie zaznaczone, że to używki, więc nie tknąłbym tego kijem przez szmatę ;) Chodzi mi tylko o takie, które są opisane jako nowe.

kB
  • #8 20199020
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @kakabe: hmmmm... ;) różne rzeczy już w życiu widziałem. Znajomy kolegi miał hurtownie tv. Zawsze miał dodatkową oryginalną taśmę którą zaklejano kartony w fabryce. Reszty się domyśl (otwarte zwroty, od razu uszkodzone tv po naprawach serwisowych itp.). Jesli telewizor miał licznik przepracowanych godzin to z jego zerowaniem tez nie było problemu. Kreatywność ludzi nie zna granic. Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć w leżaki magazynowe z 2014/2015 roku ;) Jednak niczego nie mozna wykluczyc. Rozumiem kilka sztuk. Ale 100+ ?
  • #9 20199034
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    zdolnyadam napisał:
    Rozumiem kilka sztuk. Ale 100+ ?

Witam, Czasem mogą się zdarzyć, np. producent lub firma trzyma pewną ilość w zapasie na reklamacje zwroty. Jak jest w tym szczególnym przypadku nie wiadomo.
  • #10 20199042
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @LightOfWinter: jak dzisiaj popatrzylem po aukcjach to od razu przypomniały mi sie oferty na allegro sprzed kilku lat dotyczące palet sprzętu firmy Me**on (radia, miksery, tostery, gofrownice itp.) :D Sprzet opisywany jako ze zwrotów konsumenckich marketowych. Ludzie kupowali po kilka palet a pozniej sie okazywało, ze to złom nie nadający sie do naprawy.
  • #11 20199049
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    zdolnyadam napisał:
    @LightOfWinter: jak dzisiaj popatrzylem po aukcjach to od razu przypomniały mi sie oferty na allegro sprzed kilku lat dotyczące palet sprzętu firmy Me**on (radia, miksery, tostery, gofrownice itp.) :D Sprzet opisywany jako ze zwrotów konsumenckich marketowych. Ludzie kupowali po kilka palet a pozniej sie okazywało, ze to złom nie nadający sie do naprawy.

Witam,
    Sam kupiłem kilka radioodbiorników cyfrowych firmy Medion za nieduże pieniądze na giełdzie. W większości działały - brakowało zasilaczy. Rozdałem po rodzinie i zadowoleni :) Ale z tymi produktami jest bardzo różnie.

Btw. Kiedyś można było na Allegro dorwać karty micro SD ze zwrotów z Amazon-a. Stan różny ale jak cena była nie za wysoka za kilka sztuk to zawsze się wychodziło na "+".

Podsumowanie tematu

✨ Dyski HDD sprzedawane jako nowe, ale z datą produkcji 6-8 lat temu, budzą wątpliwości co do ich wartości zakupu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że takie dyski mogą być używane, a ich stan może być trudny do oceny, zwłaszcza jeśli S.M.A.R.T. został wyczyszczony. Wiele osób zaleca zakup nowych dysków, szczególnie do przechowywania ważnych danych, a używane traktować jako opcję do backupu lub mniej istotnych danych. Wskazano również na ryzyko związane z zakupem dysków z niepewnych źródeł, gdzie mogą być one ponownie pakowane. Użytkownicy podkreślają znaczenie producenta i modelu, sugerując unikanie marek, które miały złe opinie w przeszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA