logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o poradę OFF-GRID Inverter Panele - podłączenie

pablos37 04 Paź 2022 14:39 720 13
REKLAMA
  • #1 20220930
    pablos37
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry

Bardzo rzadko pytam bo udaje się prosto znaleść odpowiedz, ale w tym wypadku znalazłem kilka.

Konfiguracja:

4 panele 450W napięcie MPP 41,3
    450W RISEN RSM144-7-450M 2108x1048x35mm

Inwerter :Moc 3,5KW 24V
    Dokładnie taki: https://pl.aliexpress.com/item/10050033405090..._list.0.0.7bde1c245K1Am6&gatewayAdapt=glo2pol

MPTT napięcie robocze 120-450VDC

Do tego akumulatory 24V

Będzie to osobna instalacja w domu na zasilanie różnych małych urządzeń, oczywiście inwerter będzie podłączony do zasilania sieciowego.

No i pytanie mam o sposób podłączenia paneli, czy równolegle czy szeregowo, równolegle będę miał z paneli 41V i czy to wystarczy dla tego inwertera ponieważ na forach pojawia się nie raz stwierdzenie że im bliżej napięcia ładowania akumulatorów tym lepiej, czy jednak podłączyć szeregowo w 160 aby napięcie robocze mptt było powyżej 120VDC, gdzie nie czytam inne wnioski.....
  • REKLAMA
  • #2 20221034
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7800
    W tym przypadku tylko panele połączone szeregowo.
    pablos37 napisał:
    na forach pojawia się nie raz stwierdzenie że im bliżej napięcia ładowania akumulatorów tym lepiej

Dla systemu z osobnym regulatorem tak, w tym inwerterze jest wszystko już zintegrowane i najpewniej przy 41V z PV nawet nie podejmie pracy. Musisz dostosować się do zaleceń producenta. Przy takiej mocy radziłbym też napięcie akumulatorów 48V.
  • REKLAMA
  • #3 20221104
    pablos37
    Poziom 10  
    ArturAVS napisał:
    rzy takiej mocy radziłbym też napięcie akumulatorów 48V

Niestety jest już 24V i nie będzie narazie inaczej, czyli rozumiem inwerter musi mieć wejście z paneli na poziomie minimum 120 vdc, i ta odpowiedz rozwiązuje mój problem ze sposobem podłączenia paneli.
  • #4 20221113
    ArturAVS
    Moderator
    pablos37 napisał:
    jest już 24V

To ten inwerter nie jest uniwersalny 24/48V? Zamierzałem kupić tej firmy 1kW/24V ale zakup się nie powiódł i buduję od zera własny (oprócz regulatora). Nie wiem jaką mocą zamierzasz go obciążać ale przy 3,5kw "szarpnie" z akumulatorów około 150A. Traktowanie baterii takim prądem rozładowania szybko je zniszczy.
  • REKLAMA
  • #5 20221131
    pablos37
    Poziom 10  
    ArturAVS napisał:
    pablos37 napisał:
    jest już 24V

To ten inwerter nie jest uniwersalny 24/48V? Zamierzałem kupić tej firmy 1kW/24V ale zakup się nie powiódł i buduję od zera własny (oprócz regulatora). Nie wiem jaką mocą zamierzasz go obciążać ale przy 3,5kw "szarpnie" z akumulatorów około 150A. Traktowanie baterii takim prądem rozładowania szybko je zniszczy.

Do mnie przez Ali przyszedł po 2 dniach, czekam na aku i panele. Co do obciążenie maksymalne przewiduje w piku 2kw nie wiecej, to tylko w piku (start lodówki, pompki itp.)
  • #6 20221146
    ArturAVS
    Moderator
    No ja kupiłem na Allegro z wysyłką z Chin, zapłaciłem i spokojnie ponad miesiąc czekałem. Zero informacji to napisałem do sprzedawcy, a on mi odpowiada że na magazynie nie ma. Oddał pieniądze ale ja ponad miesiąc straciłem+robota, bo przygotowałem już szafę i połączenia dla tego konkretnego modelu. Ehhh... Wnerwiłem się i buduję swój, dedykowany. Pierwsze testy prototypu już zaliczone.
    pablos37 napisał:
    czekam na aku i panele

Jakie akumulatory?
    pablos37 napisał:
    przewiduje w piku 2kw nie wiecej

Jeśli chwilowe to ok. A jaki ciągły pobór?
  • #7 20221169
    pablos37
    Poziom 10  
    8 x sztuk niebieskich celi Lifepo4 3,2v teoretycznie mają 320AH ale jakoś nie wierze, bo bardzo tanio udało się je teraz kupić, do tego osobny BMS. Panele z polskiej dystrybucji.

Co do poboru, bramy automatyczne cała piwnica, oświetlenie, piec, internet, lodówki, TV, jakieś pojedyncze lampki przy ostatnim braku prądu nie przekroczyłem 700W oczywiście nie podczas startu lodówek. Wiec zamierzam dobić do 1KW i to by mnie zadowalało, w lato zobaczymy może więcej paneli i pralka lub suszarka w słoneczne dni.......

Precyzując, żaden ze mnie elektryk, traktuje to jako eksperyment jak ten kw będzie za mało zmniejszę liczbę urządzeń, bardziej uczę się praktykując. Dlatego instalacja w betonowym garażu bez elementów łatwopalnych 20 metrów od domu :) Bo akumulatorów do domu chyba bał bym się wsadzić......
  • REKLAMA
  • #8 20221183
    ArturAVS
    Moderator
    pablos37 napisał:
    pralka lub suszarka

Tego typu urządzenia radziłbym sobie odpuścić ze względu na moc pobieraną przez wbudowane grzałki. Lepiej byłoby do nich użyć instalacji ongrid.
    pablos37 napisał:
    niebieskich celi Lifepo4 3,2v teoretycznie mają 320AH ale jakoś nie wierze

Typ/model? U siebie nie mam dużych potrzeb bo wspomagam jedynie zasilanie warsztatu, aktualnie akumulatory kwasowe 2x225Ah i przy słonecznym dniu zasilanie warsztatu (300-400W) i naładowane do pełna akumulatory. Tu jest opisana moja instalacja; https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3842780.html#19686130
  • #9 20221208
    pablos37
    Poziom 10  
    ArturAVS napisał:
    pablos37 napisał:
    niebieskich celi Lifepo4 3,2v teoretycznie mają 320AH ale jakoś nie wierze

Typ/model?

Dokładnie z tego linka kupowałem kilka tygodni temu za połowę obecnej ceny, więc zastanawiam się co przyjdzie, czy to promocja czy pomyłka.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050046154772..._list.0.0.21ef1c24L0Stjq&gatewayAdapt=glo2pol
  • #10 20221218
    ArturAVS
    Moderator
    No ciekawe, nie powiem. Lepiej byłoby jednak użyć zasadowych, cenowo zbliżone a trwałość o wiele wiele większa. Sam takich używanych szukam.
  • #11 20221356
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20221698
    pablos37
    Poziom 10  
    Maverick73 napisał:
    Może być ciekawie... same komentarze z 3 krajów o podobnych godzinach i użytkownicy US z jakimiś koreańskimi czy chińskimi imionami ...

Wiem zdaję sobie z tego sprawę, ale jak szukasz w sieci, w sumie nie ma negatywnych opinii o żadnych lifepo4(pojedyncze się zdążają) więc podjąłem takie ryzyko..... Wracając do sedna mojego pytania, falownik w ogóle nie wystartuje jeśli z paneli nie otrzyma 120v, czy wtedy modół czy funkcja MPPT po prostu nie zadziała a falownik wstanie na akumulatorach lub na sieci?
  • #13 20221823
    ArturAVS
    Moderator
    pablos37 napisał:
    Wracając do sedna mojego pytania, falownik w ogóle nie wystartuje jeśli z paneli nie otrzyma 120v, czy wtedy modół czy funkcja MPPT po prostu nie zadziała a falownik wstanie na akumulatorach lub na sieci?

Bez akumulatorów nie ruszy na samych panelach (przynajmniej większość falowników offgrid tak ma). Przy zbyt niskim napięciu na wejściu nie będzie odbierał energii z PV lub będzie to robił z dużymi stratami.
  • #14 20414708
    pablos37
    Poziom 10  
    Tak tylko dla potomnych, baterie nie przyszły dostałem zwrot z Ali, kupiłem drożej z innego sklepu przyszły i działają. Falownik działa na samych panelach jak i na samym aku, ale podany model potrzebuje wysokiego napiecia z PV powyżej 250v. Jak narazie produkcja idzie jak świeci porządne słońce. Dziękuję za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia paneli słonecznych do inwertera off-grid o mocy 3,5 kW i napięciu 24V. Użytkownik posiada 4 panele RISEN RSM144-7-450M o mocy 450W każdy, które mogą być podłączone równolegle lub szeregowo. Uczestnicy forum sugerują, że dla tego inwertera panele powinny być połączone szeregowo, aby osiągnąć wymagane napięcie robocze powyżej 120VDC. Wskazano również, że inwerter nie uruchomi się na samych panelach, jeśli napięcie będzie zbyt niskie. Użytkownik planuje używać akumulatorów LiFePO4 o pojemności 320Ah, a jego maksymalne obciążenie wynosi około 2 kW. Wspomniano o problemach z dostawą akumulatorów oraz o konieczności dostosowania systemu do specyfikacji producenta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA