Witam bardzo, mam pytanie czy jest możliwość montażu urządzenia które mierzyło by mi ciśnienie w instalacji np,(CO) i miał zdalny podgląd przez wfi.
Jak na przykład ma solary na wfi czy fotowoltaika.
Może jest jakiś sterownik który będzie to mierzył.? Przejrzałem już sporo stron i nic nie znalazłem , trochę dziwne że nikt o tym nie pomysłał.
Pierwsze "słyszę", aby fotowoltaika potrzebowała pomiaru ciśnienia.
To, że nie znalazłeś rozwiązania, które umożliwia zdalny podgląd ciśnienia poprzez WiFi/internet nie oznacza, że takich rozwiązań nie ma. Wręcz przeciwnie, takich rozwiązań jest cała masa.
Może napisz co chcesz mierzyć i co chcesz osiągnąć.
Do pomiarów ciśnień używa się czujników/przetworników ciśnień. Czujniki takie posiadają wyjścia działające w określonych standardach. Najczęściej stosowanymi standardami są sygnały analogowe: 0-20mA, 4-20mA, 0-10V, 0-5V oraz sygnały cyfrowe RS485 z protokołem modbus.
Sygnały te są ustandaryzowane, aby ułatwić współpracę poszczególnych podzespołów. Standaryzacja obejmuje każdy rodzaj czujników: ciśnienia, różnicy ciśnień, przepływów, temperatury, wilgotności itd.
Czujniki takie podłącza się pod przetworniki, regulatory, sterowniki programowalne PLC, systemy komputerowe, które mogą także przesyłać te dane poprzez sieć Wi-Fi, LAN czy internet.
Są urządzenia dedykowane, ale większość posiada wejścia uniwersalne standaryzowane. Jaki czujnik podłączysz do przetwornika/sterownika to taki do takiego pomiaru będziesz miał podgląd.
Tutaj masz taki przykładowy przetwornik z wyjściem standaryzowanym 4-20mA: https://www.tme.eu/pl/details/o-10-5-67222739/przetworniki-cisnienia/wika/67222739/?brutto=1¤cy=PLN&gclid=Cj0KCQjwnP-ZBhDiARIsAH3FSRerEo466OrZmVc6JUMQRdW6JGA_4p9_6O0j3ixtRFb0u173MooJc6oaAoxEEALw_wcB
Pierwsze słyszy kolega o takim pomiarze ciśnienia , może ktoś to powinien opatentować taki sterownik. Wywaliło mi kiedyś zaślepkę na panelu i to nie ładnie wszystko się skończyło zanim się zorientowałem za dwa dni w pracy , patrząc na parametry w aplikacji. Dlatego chcę mieś podgląd ciśnienia przez WFI , jakieś dziwne wilgotności , temperatury to wszystko jest na zdalnym podglądzie bez problemów. A o ciśnieniu nikt nie pomyślał.
No ale to co z tego że wywaliło , było i nie ma. Chodzi o to że nikt nie pomyślał o czujniku ciśnienia ze zdalnym podglądem i tyle. Prędzej nim później znajdę takie coś , jak nie to dorobię. Szukam teraz w sterownikach pieca CO z takim czymś i du..a ,
Jeszcze raz zapytam:
Jakie ciśnienie wywaliło na panelu fotowoltaicznym? Ciśnienie czego? Prądu? A może masz na myśli solary, podgrzewające ciepłą wodę i obieg glikolu?
Poza tym czego konkretnie szukasz? Bo póki co dałem Ci kilka rozwiązań, a Ty dalej czegoś szukasz, tylko chyba sam nie wiesz czego? Strasznie skąpisz informacjami. Teraz coś piszesz o sterownikach kotła. Jakiego kotła? Kotła węglowego, gazowego, olejowego, a może kotła warzelniczego?
Jeżeli do kotła węglowego to jakiego? Zasypowego ze sterowaniem tylko i wyłącznie wentylatorem, kotła z podajnikiem retortowym z podajnikiem szufladowym?
Sterownik, który obecnie masz ma smart?
Link podesłane nie pasują, sory że może nie możemy się dogadać ale tak jak już pisałem . Ja tylko chcę widzieć zdalnie ciśnienie w pewnej części instalacji, ciśnienie musi pokazywać do 5 Bar i to wszystko nic poza tym. Solary mam na strowniku PLUM na WFI i jest oki. ale dlaczego nikt nie pomyślał że ktoś chce sprawdzić ciśnienie jeszcze.??? Jak coś to proszę jeszcze jakiegoś linka podesłać....... Tak dla lepszej może orientacji odczepmy się od solarów , CO a wyobraźmy sobie kawałek rurki i w niej mam monitorować zdalnie ciśnienie , do 5 Bar max. i to wszystko. A najlepiej jeszcze dwa czujniki w jednej aplikacji.
W jednym z moich postów dałem Ci linka do uniwersalnego przetwornika Wi-Fi oraz do strony, gdzie jest zatrzęsienie tego typu przetworników, także i przetworniki dwukanałowe z podłączeniem poprzez LAN/Wi-Fi. Powtarzam jeszcze raz "przetworniki uniwersalne". Jaki czujnik tam podłączysz to taki będzie pomiar. Tylko trzeba przejrzeć ofertę, bo jest tego cała masa.
Poprosiłem Cię abyś napisał o pomiar czego Ci chodzi i czym już dysponujesz, a Ty widzę zawiesiłeś się w swoim błędnym myśleniu, a jest ono błędne, bo nie wiesz jak to zrobić. Piszesz "na przykład CO", ale nie napisałeś czy chodzi o CO czy o solary, a różnica jest ogromna. Przetworniki są projektowane do pracy w określonych zakresach temperatury mierzonego czynnika. O ile w przypadku kotła gazowego czy pompy ciepła współpracującego z ogrzewaniem podłogowym, temperatury wody nie przekraczają 50-60'C to już przy kotle węglowym czy na pelet mogą spokojnie sięgnąć 100'C, a w przypadku solarów nawet i 180'C. Różnica taka, że dla pierwszego przypadku można kupić czujnik ciśnienia za 100-500zł, a w przypadku zakresu temperatur pracy do 180'C, cena czujników zaczyna się ponad 3000zł.
Poza tym niektóre sterowniki kotłów, solarów czy instalacji centralnego ogrzewania mają wejścia uniwersalne do których można podłączyć dowolny czujnik np. czujnik ciśnienia i ustawić sobie w aplikacji, którą się już używa taki pomiar. Po co wyważać otwarte drzwi jeżeli okazałoby się, że Twój sterownik posiada takie, niewykorzystane wejścia.
Ale skoro nie umiesz odpowiedzieć na proste pytania, a dyskusję prowadzisz w sposób pretensjonalny to myślę, że niepotrzebnie tracę czas. Pozdrawiam.
✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do zdalnego monitorowania ciśnienia w instalacji CO (centralnego ogrzewania) za pomocą Wi-Fi. W dyskusji podkreślono, że istnieją czujniki ciśnienia, które mogą być podłączone do systemów monitorujących, jednak użytkownik nie znalazł odpowiedniego urządzenia. Wskazano na różne standardy sygnałów (analogowe i cyfrowe) oraz na możliwość integracji z systemami PLC. Użytkownik zwrócił uwagę na potrzebę monitorowania ciśnienia do 5 Bar i poszukiwał przetworników, takich jak te oferowane przez firmę WIKA. Wskazano również na istnienie uniwersalnych przetworników Wi-Fi, które mogą być dostosowane do różnych zastosowań. Wygenerowane przez model językowy.