logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawo jazdy - jak ogarnąć i ile czasu potrzeba? Dla osoby, która...

zielona_kobitka 10 Paź 2022 22:33 1227 27
REKLAMA
  • #1 20230597
    zielona_kobitka
    Poziom 2  
    Ile czasu potrzebuje osoba, która z motoryzacją nie ma nic wspólnego, nigdy nie prowadziła samochodu, nie zna znaków, nie zna przepisów jakie obowiązują w ruchu drogowym, nic nie wie nic, totalnie nic... Ile czasu taka osoba potrzebuje na naukę teorii i ile godzin na naukę praktyki, żeby zdać zarówno ten teoretyczny jak i praktyczny egzamin?

Wiadomo, że każdy jest inny, ale ile średnio taka zupełnie nieogarnięta - w sprawach tego typu osoba - osoba potrzebuje na naukę i zdanie tych egzaminów?

Ile godzin (ogółem) na naukę teorii?

Ile godzin (ogółem) na naukę praktyki pod okiem Pana instruktora?

Oczywiście - mniej więcej.

PS Bez głupich komentarzy, proszę. Nie każdy jest motoryzacyjnym wymiataczem. Poza tym - każdy kiedyś zaczynał.
  • REKLAMA
  • #2 20230622
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    zielona_kobitka napisał:
    Wszystko zależy jak taka osoba zapamiętuje wiedzę, jak szybko uczy się na pamięć ze zrozumieniem.
    zielona_kobitka napisał:
    Tak samo ja wyżej. Wszystko zależy od tego jakie ma pojęcie o prowadzeniu pojazdów, jaką ma koordynację rąk, nóg, wzroku i pamięci. Jak szybko przyswaja wiedzę i uwagi przekazywanie przez instruktora.
  • #3 20230632
    zielona_kobitka
    Poziom 2  
    Oczywiście, że tak, ale średnio ile to może zająć? Dla osoby, która startuje od totalnego zera i dosłownie na te tematy nie wie, i nie ma w tym tematach doświadczenia...
  • #4 20230652
    ta_tar
    Poziom 41  
    Zapewne szkoły nauki jazdy mają określony harmonogram zajęć z wykładów oraz ilość godzin standardowo na dany kurs. Jeżeli kursant nie zaliczy egzaminu wewnętrznego z teorii i jazdy, to nie jest zgłaszany do egzaminu państwowego. W takiej sytuacji może dokupić dodatkowe wykłady jak również dodatkowe godziny jazdy. O ilości godzin teorii i godzin jazdy, to należy dowiadywać się w ośrodkach szkoleniowych. Nie zwalnia to zapewne z tego, że teorii należy też uczyć się w domu.

Zbyt dawno zdawałem egzamin (ponad 40 lat temu) ale kilka lat temu syn robił kurs i wystarczyło mu standardowa ilość godzin wykłady i standardowa ilość godzin jazdy, jaką zaproponował ośrodek szkolenia.

Wszystko zależy od kursanta.
  • #5 20230667
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2517
    To zależy od zaangażowania oraz umiejętności radzenia sobie ze stresem. Tak od 2 miesięcy do pół roku. Mam w rodzinie osobę, która była całkowicie zielona i "musiała" zdać w 1 miesiąc i jej się to udało ale przepisów i testów zaczęła się uczyć miesiąc wcześniej przed zapisaniem się na kurs.
    Obecnie dla osób zielonych jest nawet kategoria prawo jazdy tylko na skrzynię automatyczną.
  • REKLAMA
  • #6 20230686
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    E8600 napisał:
    Mam w rodzinie osobę, która była całkowicie zielona i "musiała" zdać w 1 miesiąc i jej się to udało, ale przepisów i testów zaczęła się uczyć miesiąc wcześniej przed zapisaniem się na kurs.
    Egzaminy teoretyczne można w miarę szybko zdać, ale najważniejsza jest praktyka "zachowania kierowcy na drodze" podczas jazdy i przewidywań zachowań innych uczestników ruchu drogowego, a tego nie nauczy się najzdolniejszy kandydat na kierowcę w kilka miesięcy.
    Pozdrawiam i powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 20230721
    E8600
    Poziom 41  
    Wojtek M napisał:
    "zachowania kierowcy na drodze" podczas jazdy i przewidywań zachowań innych uczestników ruchu drogowego, a tego nie nauczy się najzdolniejszy kandydat na kierowcę w kilka miesięcy.

W dzisiejszych realiach tego uczymy się dopiero po otrzymaniu prawo jazdy, kurs tak naprawdę jest nastawiony by nauczyć jak zdać egzamin.
  • #8 20230796
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2071
    Czasem osoba całkiem „zielona” szybciej załapie prawidłowe odruchy, niż instruktor zmieni złe nawyki tego, co nauczył się sam czy z inną osobą.
    To opinia instruktorów z którymi mam kontakt.
  • #9 20231004
    Aquar
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    A czasem jest tak, że czego Jaś się nie nauczył...Mnie jeszcze w XX wieku szło ciężko. Teorię zdałem za 1-wszym razem jazdę też. Nauka trwała kilka miesięcy. Nie więcej niż pół roku. Nie miałem swojego samochodu ani nawet komarka. Zaczynałem w wieku 18 lat. Dopóki jeździłem z jakimś "opiekunem" to nie nauczyłem się dobrze jeździć. Trwało to ponad rok po zdobyciu uprawnień. Teraz jeżdżę dobrze ale moja żona nie za bardzo. Przed ślubem kupiła sobie mały samochodzik. Po ślubie nadal jeździła do pracy autobusem. Teraz autobusy nie kursują więc jeździ ale sądzę, że stanowi spore zagrożenie dla innych. Moją córkę zacząłem uczyć kiedy miała 10 lat i już teraz (ma prawie 14) nie bał bym się z nią jechać (no może kontroli drogowej). Kiedy jedziemy wszyscy - nie zdarzyło się, żeby żona prowadziła samochód choć prawie codziennie od wielu lat dojeżdża do pracy około 15 km. Nie każdy będzie dobrym kierowcą.
  • #11 20231216
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Ogarnięcie to jedno a dwa to wyrobienie i spokój,nawet wiedząc można błąd w stresie popełnić przez przeoczenie starczy nie zauważyć czegoś albo nawet "nie" w pytaniu.
  • #13 20231401
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Jacdiag napisał:
    Pytania w testach są tak redagowane, że przy identycznej sytuacji drogowej,
    w pierwszym prawidłowa odpowiedź to NIE
    a w następnym TAK

np.
    - czy dozwolone jest cofanie w tunelu - NIE
    - czy zabronione jest cofanie w tunelu - TAK

No i czego nie rozumiesz ? 2 proste pytania i już problem ? Oddaj PJ czym prędzej...
  • #14 20231443
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1188
    zielona_kobitka napisał:
    Ile czasu potrzebuje osoba, która z motoryzacją nie ma nic wspólnego, nigdy nie prowadziła samochodu, nie zna znaków, nie zna przepisów jakie obowiązują w ruchu drogowym, nic nie wie nic, totalnie nic...

Od tyle, ile czasu zajmie kurs i odbycie 20 godzin jazd obowiązkowych plus i egzamin, do ... nie wiem, rekordzista Polski próbuje od 17 lat i ma już ponad 200 prób...

To cecha czysto indywidualna. Jeżeli odkryjesz, że masz do tego dryg, to pójdzie szybko. Jak idzie z oporem, to będzie wiele godzin jazd doszkalających, różnych instruktorów, wiele egzaminów...
    Przepisów się nauczysz. Pytań egzaminacyjnych też się można wykuć na blachę, ale większość odpada na praktyce. Albo sobie ktoś za kółkiem radzi, albo nie.
    A są i tacy co z kółkiem sobie radzą, ale na egzaminie dostają małpiego rozumu i robią totalnie głupie rzeczy.

Cecha czysto indywidualna.
  • #15 20231471
    E8600
    Poziom 41  
    Recepta jest prosta trzeba się zapisać na kurs i spróbować to, że ktoś jest zielony wcale nie oznacza, że będzie złym kierowco. Nie poddawać się po pierwszych porażkach oraz nie nastawiać się, że muszę zdać za 1 razem.
  • #16 20231641
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    zielona_kobitka napisał:
    Ile czasu potrzebuje osoba, która z motoryzacją nie ma nic wspólnego, nigdy nie prowadziła samochodu, nie zna znaków, nie zna przepisów jakie obowiązują w ruchu drogowym, nic nie wie nic, totalnie nic... Ile czasu taka osoba potrzebuje na naukę teorii i ile godzin na naukę praktyki, żeby zdać zarówno ten teoretyczny jak i praktyczny egzamin?

Wiadomo, że każdy jest inny, ale ile średnio taka zupełnie nieogarnięta - w sprawach tego typu osoba - osoba potrzebuje na naukę i zdanie tych egzaminów?

Oczywiście - mniej więcej.

PS Bez głupich komentarzy, proszę. Nie każdy jest motoryzacyjnym wymiataczem. Poza tym - każdy kiedyś zaczynał.

Ogarnięta osoba i dobra szkoła - wystarczy standardowy kurs, ewentualnie ileś tam godzin więcej, co zapewne dobra szkoła sama zaproponuje (wręcz nie dopuści do egzaminu jeśli kursant nie będzie na tyle wyszkolony żeby bezpiecznie prowadzić pojazd). Ja zaczynałem z niższego pułapu niż moi znajomi - rodzice nie pozwalali mi prowadzić na nielegalu. Manewry niemal od zera, jazda w ruchu - całkowice od zera. Samochód i motocykl - a to zdawałem - niemal zupełne zero (maszyny rolnicze wcześniej, ale to też nie w ruchu ulicznym). Tyle że przepisy i znaki z grubsza znałem. Ale to nie ciągnik. Pierwsze kilka minut instruktor mi cały czas kierownicę poprawiał bo nie byłem w stanie samodzielnie zmieścić się w pasie ruchu - więc chyba byłem jednak mocno żółtodziobem. Ale widziałem też zupełnych nowicjuszy - zero absolutne. Szkoła była dla nich ciężka ale dawali radę. Szkoleniowcy w tej szkole mieli tą zaletę, że np: potrafili wykorzystać choćby fakt, że ktoś nie ma złych nawyków i inny styl stosowali do zupełnych nowicjuszy niż do tych, którzy z pojazdami mieli trochę więcej do czynienia. W każdym razie u mnie - kategoria A - drugie podejście success, kategoria B, pierwsze. Ale nie było się zmiłuj. Jazda w zatłoczonym mieście, manewry przy dużych pochyłościach terenu, jazda deszczu czy o zmierzchu, czy też ze stromego wzniesienia z instruktarzem jak nie usmażyć układu hamulcowego.
  • #17 20231794
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 696
    Dodam tylko jedną uwagę, znaków trzeba uczyć się samemu, na kursach tego nie uczą, a jest to podstawa.
  • #18 20231811
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2583
    W zeszłym tygodniu córka (18 lat) zdała egzamin praktyczny, za pierwszym podejściem, wcześniej oczywiście teoretyczny, też bez problemów.
    Po normalnym kursie, z dwoma dodatkowymi godzinami przypominającymi "na mieście", dzień przed egzaminem.
    Wcześniej jedyny jej kontakt z autem to jazda w roli pasażera :P
    No więc da się.
    Teraz jeszcze musi zaliczyć podstawowy kurs korzystania z auta, tzn. utrzymanie w nim porządku :D
    Na szczęście stary ale sprawny MB201 nie poszedł na sprzedaż i obiekt testowy jak znalazł...
    V.
  • #19 20232351
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 965
    No tak na szybko wieszczę - że integracja z Ukrainą się pogłębi - i będzie tam można otrzymać prawo jazdy ważne i w Polsce bez problemów transgranicznych, się będzie działo :-)

Dla ogarnięcia tego nie trzeba będzie specjalnie dużo czasu tylko trochę euro/dolarów :cunning:
  • #20 20232392
    ociz
    Ocena: 3482
    To pytania do instruktora, on Cię pokieruje gdzie masz zdawać i komu dać w łapę żeby zdać, a żeby się jako tako nauczyć się jeździć to 100 k km lub 4 lata.
  • #21 20232620
    ta_tar
    Poziom 41  
    ociz napisał:
    on Cię pokieruje gdzie masz zdawać i komu dać w łapę żeby zdać,
    A potem dziwimy się że na ulicach pełno "niedzielnych" kierowców.
  • #22 20232699
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2583
    ociz napisał:
    To pytania do instruktora, on Cię pokieruje gdzie masz zdawać i komu dać w łapę żeby zdać,

@ociz , czyżbyś sugerował, że ktoś tam jest w stanie wziąć w łapę i załatwić zdanie egzaminu?? :shocked!:
    :lol:
    V.
  • REKLAMA
  • #23 20233282
    ociz
    Ocena: 3482
    Nie sugeruję, ja wiem że tak się dzieje. Żadne kamery w samochodach czy inne voodoo tego nie zmienią.
  • #24 20233576
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 228
    Mam kumpla, który stracił prawko za gorzałę i za kilka euro zrobił sobie nowe w PL.
    To było przed kilku laty i wtedy były całe wycieczki do PL organizowane żeby odzyskać prawko EU.
    Polacy są przekupni i wszystko można za kilka € czy $ zdobyć.
  • #25 20233653
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Millaka napisał:
    Mam kumpla, który stracił prawko za gorzałę i za kilka euro zrobił sobie nowe w PL.
    To było przed kilku laty i wtedy były całe wycieczki do PL organizowane żeby odzyskać prawko EU.
    Polacy są przekupni i wszystko można za kilka € czy $ zdobyć.

Czyli wiesz o przestępstwie, a kto wie i nie zgłasza podlega karze. Bój się...
  • #26 20234762
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 965
    darts napisał:

Czyli wiesz o przestępstwie, a kto wie i nie zgłasza podlega karze. Bój się...

To nie takie proste :D

Raz że to raczej nie było nic z tej listy wybryków:

ludobójstwo (art. 118 kk),
    udział w masowym zamachu (art. 120-124 kk),
    zamach stanu (art. 127 kk),
    zamach na zamach na organ konstytucyjny RP (art. 128 kk),
    szpiegostwo (art. 130 kk),
    zamach na życie Prezydenta RP (art. 134 kk),
    zamach na jednostkę sił zbrojnych RP, obiekt albo urządzenie o znaczeniu obronnym (art. 140 kk),
    zabójstwo (art. 148 kk),
    spowodowanie ciężkiego uszczerbku na zdrowiu (art. 156 kk),
    sprowadzenie katastrofy (art. 163 kk),
    piractwo (art. 166 kk),
    pozbawienie człowieka wolności (art. art. 189 kk),
    zgwałcenie lub wymuszenie czynności seksualnej (art. 197 kk),
    seksualne wykorzystanie bezradności lub niepoczytalności innej osoby (art. 198 kk),
    obcowanie płciowe z osobą małoletnią lub doprowadzenie jej do poddania się czynnościom seksualnym (art. 200 kk),
    wzięcie lub przetrzymywanie zakładnika lub przestępstwa o charakterze terrorystycznym (art. 252 kk).

Dwa że trzeba mieć wiarygodną wiadomość o tym - a nie np plotki typu opowieści przy wódce

Trzy - nie dotyczy to np tajemnicy spowiedzi itp :D
  • #27 20235305
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 281
    Piękna kursantka i piękny dzwon. To były czasy... :D

• #28 20235540
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Ja nie zdałem ....lat prawko mam :) łeeee

Podsumowanie tematu

✨ Czas potrzebny na uzyskanie prawa jazdy przez osobę bez doświadczenia w motoryzacji jest zróżnicowany i zależy od wielu czynników, takich jak zdolność przyswajania wiedzy, koordynacja oraz umiejętność radzenia sobie ze stresem. Średnio, proces nauki teorii może zająć od kilku tygodni do kilku miesięcy, a praktyka od 20 godzin jazd do kilku miesięcy, w zależności od zaangażowania kursanta. Wiele osób, które zaczynają od zera, może potrzebować od 2 miesięcy do pół roku na zdanie egzaminów. Warto również zauważyć, że nauka przepisów drogowych często wymaga samodzielnego przygotowania, a niektóre szkoły nauki jazdy oferują dodatkowe godziny jazdy dla osób, które nie zdały egzaminu wewnętrznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA