logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofala SHARP R760SLM - uszkodzony magnetron, nowy grzeje się.

mos5 11 Paź 2022 02:11 1818 7
REKLAMA
  • #1 20230769
    mos5
    Poziom 24  
    Ocena: 148
    Po wymianie magnetronu na nowy oryginalny potrawa-woda lekko się podgrzewa lecz magnetron "jeszcze bardziej". To już drugi zainstalowany i oba się wyjątkowo grzeją. Zaintrygowała mnie budowa tej mikrofali w odróżnieniu od tych które naprawiałem w swojej praktyce, szczególnie ścianki od strony właśnie magnetronu. Zawsze jest w niej "okienko" wypełnione materiałem niemetalicznym, mika itp. Tutaj całość to metal jak na foto poniżej a to zwarcie dla mikrofal i grzanie się magnetronu jak mniemam.
    Załączniki:
    • Mikrofala SHARP R760SLM - uszkodzony magnetron, nowy grzeje się. 20220905_164013.jpg (568.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mikrofala SHARP R760SLM - uszkodzony magnetron, nowy grzeje się. 20220905_163811.jpg (2.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mikrofala SHARP R760SLM - uszkodzony magnetron, nowy grzeje się. 20220905_164024.jpg (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20230772
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    @mos5 Fakt, inżynierowie i konstruktorzy z firmy Sharp to idioci. A nie przyszło Ci do głowy, że nawiercone otwory i ich ułożenie oraz średnica tworzą przepuszczający mikrofale polaryzator ?
  • REKLAMA
  • #3 20230835
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 143
    Cześć Panowie

Miesiąc temu naprawiałem swoją prywatną i konkluzja jest taka, że ci inżynierowie z Sharpa nie są do końca takimi idiotami 😃
    Tam za otworami świeci tylko żarówka, tam nie ma anteny magnetronu. Kawałek dalej jest okrągłe wyoblenie, myślałem że może tam jakąś mikę wstawili ale nie.
    Sprawdzając prosty do bólu układ generowania mikrofal zdiagnozowałem uszkodzony magnetron. Wykręciłem go i ..., stopiona kopułka anteny. Szybki zakup i działa lepiej niż nowa, bo jeszcze wyciszyłem brzęczące blachy.
    Za anteną jest falowód wiodący na spód komory użytkowej, zakończony chyba ceramiczną płytą. To grzeje mikrofalami od spodu, taka specyfika kuchenki bez talerza obrotowego
    I tyle, a może aż tyle.
    Na początek sprawdź diodę prostującą WN i kondensator WN.
    Załączniki:
    • Mikrofala SHARP R760SLM - uszkodzony magnetron, nowy grzeje się. 16654676544765326864233093430027.jpg (4.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mikrofala SHARP R760SLM - uszkodzony magnetron, nowy grzeje się. 16654676199778878811581940208379.jpg (3.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 20233821
    mos5
    Poziom 24  
    robig krótko, zwięźle, fachowo i bez obrażania i uwag że jestem idiotą !! Oczywiście zasłużone pomógł i szacun za rozpracowanie tego wynalazku.
    A wracając do tematu, diagnozując usterkę w pierwszej kolejności sprawdziłem diodę i kondensator w "prostym do bólu" jak to słusznie ująłeś, układzie i okazały się OK.
    Zresztą przy usterce tych elementów grzałby się raczej transformator, nie mówiąc o pracy magnetronu w końcu to powielacz. A może ten falowód jest gdzieś wypalony, zdeformowany lub "metalicznie" niedrożny i robi zwarcie.
    Przy okazji pozdrawiam kolegę Krzysztofa z Tropików.
  • REKLAMA
  • #6 20235718
    robig
    Poziom 23  
    Cześć

Falowód to zwykły metalowy kanał o określonych kształtach i rozmiarach, żeby mikrofale odpowiednio się odbijały i docierały do spodu komory użytkowej, gdzie mają ujście. Nie tutaj problem.
    Jeśli masz sondę WN, możesz sprawdzić czy to napięcie jest generowane. Nie polecam januszowych metod z YouTube i innych serwisów, ten prosty układ jest naprawdę zabójczo skuteczny, dosłownie.
    Sprawdź jeszcze opór żarzenia magnetronu. Link tutaj opis metod sprawdzania elementów.
    Dioda i kondensator są sprawne, więc również sam dźwięk trafo może też dużo wnieść, bo jeśli głośno buczy, jakby był przeciążony to się nie zastanawiaj i poszukaj magnetronu, koszt w okolicach 100zł za używkę - zwróć uwagę na to, żeby metalowa kopułka anteny nie nosiła żadnych śladów przegrzania, bo to źle wróży. Podobnie gdy WN jest, a kuchenka nie grzeje.
    Wykręciłeś go w ogóle, oglądałeś jak wygląda?
  • #7 20242262
    mos5
    Poziom 24  
    @robig czy magnetron miałeś w swojej kuchence taki sam jak mój na zdjęciu i czy antena magnetronu ma kształt tradycyjny - prosty jak u mnie. Bo ten prosty kształt emitujący fale prosto w zwierająco-odbijający metal wew. obudowy tej mikrofali( falowód) jest dla nie nielogiczny tym bardziej, że wyoblenie które mogłoby mieć wpływ na kształt strumienia mikrofal jest dużo poniżej anteny. Anteny moich obu magnetronów miały końcówki bez uszkodzeń i wypaleń, z tym że jak pisałem pierwszy magnetron w ogóle nie działał natomiast ten drugi co zakupiłem, używany, ewidentnie działa bo podgrzewa, ale sam grzeje się jeszcze bardziej.
  • #8 20251763
    robig
    Poziom 23  
    Tak, magnetron ten sam, Galanz M24FB-610A, metalowa kopułka anteny ma zwykły okrągły otwór kształtujący wiązkę fal.
    Nie przejmuj się brakiem bezpośredniego wyjścia anteny do komory użytkowej, to nie jest standardowa konstrukcja z obrotowym talerzem i mikową zasłonką anteny. Tutaj wykorzystuje się odbicia fal w falowodzie, aby mikrofale wychodziły od dołu komory. Nie ma tutaj żadnego zwarcia dla fal.
    Magnetron grzeje się, bo to lampa dużej mocy, dlatego bezpośrednio na niego dmucha wentylator. Jak na metalowej kopułce anteny nie ma śladów znacznego przegrzania metalu - fioletowe ślady lub nawet nadtopienia, jak magnesy są całe, to wszystko jest OK. Wycisz blachy kawałkami gumy lub twardej pianki, jak brzęczą, załóż obudowę i korzystaj :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mikrofalówką SHARP R760SLM, w której po wymianie magnetronu na nowy, oryginalny, potrawy są jedynie lekko podgrzewane, a sam magnetron się przegrzewa. W dyskusji poruszono kwestie konstrukcji falowodu oraz potencjalnych uszkodzeń, takich jak stopiona kopułka anteny magnetronu. Uczestnicy sugerują sprawdzenie diody prostującej, kondensatora oraz oporu żarzenia magnetronu. Zwracają uwagę na specyfikę konstrukcji kuchenki bez talerza obrotowego, gdzie mikrofale są kierowane od dołu komory. Podkreślają, że grzanie się magnetronu może być normalne, ale należy upewnić się, że nie ma śladów przegrzania na metalowej kopułce anteny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA