logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taśma LED 6W/m IP20 w profilu aluminiowym: Jaki silikon przeźroczysty użyć i czy wpłynie na ciepło?

MaciejC1990 12 Paź 2022 11:43 1854 13
REKLAMA
  • #1 20232674
    MaciejC1990
    Poziom 9  
    Mam zamiar zamontować na zewnątrz budynku w podbitce dachu taśmę led 6w/m ip20 w profilu aluminiowym wszystko przykryte zaślepką mleczną z tworzywa sztucznego. Obawiam się wilgoci, która z biegiem czasu może przeniknąć do wnętrza profila.

Po przyklejeniu taśmy Led do profila planuję umieścić (psyknąć) na niej warstwę silikonu przeźroczystego.

Tutaj moje pytanie, jaki silikon w sprayu użyć, który stworzy warstwę ochronną na powierzchni taśmy i nie wpłynie negatywnie na barwę światła? Czy nie będzie problemu z odprowadzeniem ciepła z taśmy Led gdy będzie przykryta silikonem?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20232715
    MaciejC1990
    Poziom 9  
    Czytałem w wielu miejscach, że taśmy led w silikonie są dużo mniej żywotne od zwykłych i najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie cienkiej powłoki silikonu w profilu.
    Taśmy LED zwykłe ip20 już mam kupione więc wyjścia już nie mam.

Większość silikonów jest do gumy czy innych tworzyw sztucznych, typowo do elektroniki ciężko dostać (pytałem w wielu miejscach).
    Używa ktoś z Was tego typu produktu lub miał z nim styczność? Mógłbym prosić o markę i typ takiego silikonu żeby nadawał się do zastosowania bezpośrednio na taśmę a przy tym był przeźroczysty?
  • #4 20232776
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    Podejrzewam że gorsza trwałość taśm LED w silikonie wynika z gorszego odprowadzania ciepła, ale jeśli taka taśma nie będzie miała silikonu pod PCB i będzie od spodu przyklejona do profilu, nie powinno być źle. Widziałem że w taśmach silikon żółknie z czasem, ale nie wiem czy ma to istotny wpływ na strumień świetlny.

MaciejC1990 napisał:
    Większość silikonów jest do gumy czy innych tworzyw sztucznych, typowo do elektroniki ciężko dostać (pytałem w wielu miejscach).
    Chemia dla elektroniki, jest w sklepach z elektroniką, tyle że ilość może być przesadą w stosunku do jednorazowego użycia.
    LEDy są bardziej wrażliwe od innych elementów i spotkałem się z tym że lakier w sprayu, do zabezpieczania PCB, uszkodził LEDy SMD
  • #5 20232801
    MaciejC1990
    Poziom 9  
    Montaż ma wyglądać tak:
    1. Profil aluminiuowy w kształcie litery U montowany w styropianie w podbitce dachowej
    2. Do profila przyklejona taśma LED
    3. W profil wkładana zaślepka na klik (pomiędzy taśmą led a zaślepką jest 2cm miejsca

A jakby wkleić taśmę LED i nie stosować silikonu tylko osadzić zaslępkę na silikonie lub zostawić samą zaślepkę bez silikonu? Czy wilgoć ma szansę się dostać do wnętrza profilu w takim przypadku? Jak wrażliwa jest dioda LED na wilgoć?
  • REKLAMA
  • #6 20233125
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2088
    Kup sobie PVB VARNISH lub Lakier izolacyjny Due Ci V-66 i zabezpiecz pasek dwiema warstwami lakieru powinno wystarczyć.
  • #7 20233250
    MaciejC1990
    Poziom 9  
    Dzięki za podanie preparatów, który będzie lepszy? Po opisach wydaje mi się że to jedno i to samo.

Jak z odprowadzaniem ciepła przez diody jak pomaluje je takim lakierem?
  • #8 20233269
    gradek83
    Poziom 43  
    MaciejC1990 napisał:
    Jak z odprowadzaniem ciepła przez diody jak pomaluje je takim lakierem?

Możesz pryskać albo bawić się pędzelkiem są wersje bez puszkowe pod ciśnieniem. A ciepło odbierane jest od spodu bo raczej masz zamiar je zamontować w jakimś anodowanym profilu aluminiowym. Taśmy i tak będziesz podpinał przez sterownik LED bo raczej nie myślisz tego podpinać bezpośrednio pod zasilacz.
  • REKLAMA
  • #9 20233911
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Pierwsze taśmy LED które zamontowałem u rodziców z 10 lat temu (z "silikonem") świeca bez najmniejszego problemu do dziś, mimo trudnych warunków (kuchnia). U siebie w łazience zamontowałem 3 lata temu, również w "silikonie", zamknięte w profilu aluminiowym z osłoną, zasilone z 11,5V i dodatkowo ze ściemniaczem PWM (ustawione na 60%). Mimo okazyjnego użytku (bo to ma rolę raczej dekoracyjna) 40% taśmy już nie świeci. Wobec tego śmiem twierdzić, że najwazniejsza jest sama jakość taśmy. Dodam, że nie kupowałem najtańszej...

Jeśli to ma być w podbitce to najlepiej zrobić to raz, a porządnie. Trzeba mieć też na uwadze spory rozrzut temperatur otoczenia i wilgotności. Samym lakierem trudno będzie wszystko zabezpieczyć.
  • #10 20235227
    gradek83
    Poziom 43  
    Co do profilu aluminiowego to warto zastanowić się nad tym jak go przymocować do podbitki obstawiam że będzie drewniana dla tego ciekawym rozwiązaniem były by uchwyty utrzymujące profil z możliwością demontowanie go i ewentualnej regulacji. Jeśli zastosujesz diody mono to wiadomo będziesz miał tylko jedną wybraną barwę światła ciepła, naturalna lub zimna.
    Dla tego jeśli oświetlenie ma mieć funkcję dekoracyjną to osobiście zastosował bym diody RGB+ CCT plus sterownik. Zwłaszcza jeśli masz białe ściany to zmiana barwy światła da fajny efekt. Kontrolowanie efektu i kierunku światła można uzyskać stosując profil o kształcie walca w uchwytach i tak nakierować światło aby ładnie padało na ścianę nie dając.

Opcja z lakierem chroni spoiwo lutownicze i części stykowe miedziane przed wilgocią i korozją. Silikon jest lepszy ale z czasem żółknie no może teraz jakiś lepszy stosują bo ten który lata temu zastosowałem w kuchni żółknie mi.
  • #11 20235497
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7750
    gradek83 napisał:
    Silikon jest lepszy

Zwykły sanitarny się nie nadaje, tylko te przeznaczone do elektroniki.
  • #12 20235510
    gradek83
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    Zwykły sanitarny się nie nadaje, tylko te przeznaczone do elektroniki.
    Miałem na myśli paski led zalane tą powłoką silikonową o ile to silikon a nie jakieś inne tworzywo sztuczne. Przyklejone paski do profilu aluminiowego będą oddawać ciepło ja w kuchni bezpośrednio na ścianę mam przyklejone i już prawie 10 lat wiszą i nic im się nie dzieje.
  • #13 20235616
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1044
    IMHO jest wiele lepszych sposobów zabezpieczenia "ledów" przed wilgocią. Jedną z nich jest umieszczenie ich w przezroczystej rurce PCV lub zakup fabrycznie tak zrobionego węża. Wystarczy wtedy jedynie końce takiego węża uszczelnić silikonem (np. szklarskim - stosowanym do okien) klejem termicznym itp. Przed uszczelnieniem można do środka wsypać lub w odpowiednio dopasowanych woreczkach włożyć, żelowe kulki pochłaniające wilgoć i powinno to zabezpieczyć elektronikę.
    Taśma LED 6W/m IP20 w profilu aluminiowym: Jaki silikon przeźroczysty użyć i czy wpłynie na ciepło? Taśma LED 6W/m IP20 w profilu aluminiowym: Jaki silikon przeźroczysty użyć i czy wpłynie na ciepło?
  • #14 20235646
    gradek83
    Poziom 43  
    Preskaler napisał:
    Jedną z nich jest umieszczenie ich w przezroczystej rurce PCV

Tasmy w zamkniętej rurce nie przykleisz i odprowadzanie ciepła będzie znacznie ograniczone dodatkowo taśma i światło nie będzie w miarę precyzyjnie ułożone to może dać koślawy efekt oświetlenia. Kulki pochłaniające wilgoć sprawdzają się na mniejszych powierzchniach zamkniętych i niestety co jakiś czas i one muszą być odparowywane w mikrofalówce a przynajmniej ja mam tak z woreczkami schowanymi w samochodzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje montaż taśmy LED 6W/m IP20 w profilu aluminiowym na zewnątrz budynku, obawiając się o wilgoć i ciepło. Pojawiły się sugestie dotyczące użycia silikonu przeźroczystego jako ochrony, jednak podkreślono, że taśmy LED w silikonie mogą mieć gorszą trwałość z powodu problemów z odprowadzaniem ciepła. Rekomendowane są lakiery izolacyjne, takie jak PVB VARNISH lub Due Ci V-66, które mogą być lepszym rozwiązaniem. Wskazano również na możliwość umieszczenia taśmy w przezroczystej rurce PCV jako alternatywę dla silikonu. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości taśm LED oraz ich wrażliwości na wilgoć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA