logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taras zadaszony: LED COB 24V 10W/m w profilu alu a IP65/IP67 i grzanie

wotik 21 Kwi 2026 22:48 321 7
  • #1 21888415
    wotik
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Dzień dobry

Chcę wykonać oświetlenie pod zadaszonym tarasem na zewnątrz. Chcę użyć taśm LED COB 24V (ok. 10W/m) umieszczonych w aluminiowych profilach LED (nie "wpuszczanych" tylko zewnętrznych - mocowanych do belek stropowych tarasu) o dł. 3m.
    Pomimo tego, że całość będzie "pod dachem", rozwiązanie z taśm LED o IP20 raczej się chyba nie sprawdzi na zewnątrz (nawet jak będą w zamkniętym profilu aluminiowym) - wiadomo wilgoć w powietrzu.
    Chciałem to rozwiązanie oprzeć na taśmach LED o IP65 lub IP67 ale mam obawy (zresztą też niezależnie gdzieś o tym czytałem), że jak zamknę taka taśmę LED z dodatkową powłoką hydrofobową w profilu aluminiowym to z czasem ją "ugotuję". Wiem, że mogę zamocować "gołą" taśmę LED o IP65 czy IP67 ale dla mnie jest to rozwiązanie nieestetyczne.
    Jakieś pomysły, rozwiązania?
  • #2 21888485
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Taśmy LED w silikonie serdecznie bym Ci odradził. Po kilkunastu miesiącach zaczynają żółknąć, z czasem matowieć. O gorszym odprowadzeniu ciepła pisać już nie muszę.
    Jest rozwiązanie, gdzie taśma IP20 znajduje się w hermetycznym rękawie wykonanym z silikonu.
    Jeśli miałbym jednak doradzać od siebie szedł bym w profil aluminiowy, dobrany w ten sposób, by nie zaciekała woda oraz gołą taśmę IP20.
  • #3 21888501
    wotik
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Dzień dobry

Odnośnie matowienia czy żółknięcia taśm silikonowych jest to dla mnie rzecz drugorzędna.
    Pierwotnie też planowałem zamknąć zwykłą taśmę LED IP20 w profilu aluminiowym. Woda jako taka nigdy nie będzie cieknąć po profilu aluminiowym jednak mam na uwadze zwiększoną wilgotność na przykład mgłę która może powodować osadzanie się rosy na takim profilu i kwestia czy będzie on na tyle szczelny aby zapobiec wniknięciu wilgoci i uszkodzeniu taśmy.
    Czy ktoś stosuje takie rozwiązanie taśmy LED z IP20 w profilu zamkniętym na zewnątrz pod zadaszeniem?
  • #4 21888530
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    Silikonowa wytrzyma dłużej. Ciepło przekazywane jest głównie spodem taśmy przez taśmę klejącą do profila alu, a ścianki profila grzeją powietrze, niewiele ucieka "przodem" taśmy, więc silikon nie powinien mieć negatywnego wpływu na trwałość.
  • #5 21888561
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    sq9cwd napisał:
    Taśmy LED w silikonie serdecznie bym Ci odradził. Po kilkunastu miesiącach zaczynają żółknąć, z czasem matowieć.

Tyle, że COB już są pokryte kolorowym silikonem ;)
  • #6 21888564
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1632
    wotik napisał:
    Odnośnie matowienia czy żółknięcia taśm silikonowych jest to dla mnie rzecz drugorzędna.

To zmniejsza ilość światła i to całkiem zauważalnie.
    Silikon natomiast może pomóc z korozją od wilgoci.
    Chłodzenie najlepsze jest od spodu taśmy. Jeśli jest dobrze przyklejona to będzie się chłodzić. Oczywiście o ile nie będzie grzana np od gorącego blaszanego dachu.
  • #7 21891512
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2088
    wotik napisał:
    wiadomo wilgoć w powietrzu.

Ja znajomemu robiłem coś podobnego ale podświetlanie na poziomie podłogi w profilach aluminiowych z kloszem mlecznym. Użyłem taśmy COB CCT 24V 6m 10W/m. Taśmę zabezpieczyłem jej wrażliwe na wilgoć elementy Plastik 70 można użyć też tańszego PVB 60 50ml nanosiłem małym pędzelkiem. Sterownik jaki użyłem MiBoxer FUT035S i dwa piloty MiBoxer K2 bo są dwa wejścia na taras. A zasilacz do PUSZKOWY 60W 24V DO PUSZKI Fi60 IP67. Profil jaki wybrałem to profil aluminiowy LED UNI-TILE12 PLUS 180 st. anodowany z kloszem pod płytki w moim przypadku płytki cokołowe plus zaślepki. Profil dobierałem pod szerokość taśmy. Oczywiście miejsca łączeń kloszy i szczeliny zabezpieczyłem klejem silikonowym transparentnym.

• #8 21891571
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Daje zawsze zwykłą taśmę z tymi w silikonie mam bardzo złe doświadczenia. Matowieją, żółkną, odspajają się od taśmy i jak się tam dostanie trochę wilgoci, to wnika coraz dalej, korozja się robi okropna. Natomiast ze zwykłymi nie ma problemów. W razie jak tam gdzieś po iluś latach coś tam skoroduje, to po prostu wycinasz kawałek i wstawiasz drugi. Tak wiem, chcesz wstawić COB i on już jest zalany. I o dziwo ten wąski pasek się w miarę trzyma. Natomiast jak chcesz mieć dobrze i trwale, to polecam ci zmniejszyć napięcie zasilania. Niesamowicie wpływa to na trwałość.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania oświetlenia pod zadaszonym tarasem z użyciem taśm LED COB 24V ok. 10W/m w zewnętrznych profilach aluminiowych o długości 3 m. Rozważano, czy stosować taśmę IP20 w profilu aluminiowym, czy wersję IP65/IP67 z powłoką silikonową, przy obawach o wilgoć, kondensację i przegrzewanie w zamkniętym profilu. W odpowiedziach wskazano, że taśmy w silikonie mają gorsze odprowadzanie ciepła, mogą żółknąć, matowieć i z czasem korodować, choć silikon może lepiej chronić przed wilgocią. Podkreślono, że chłodzenie odbywa się głównie przez spód taśmy do profilu aluminiowego, a dobrze dobrany profil i solidne przyklejenie taśmy poprawiają odprowadzanie ciepła. Zaproponowano też rozwiązanie z taśmą IP20 w hermetycznym rękawie silikonowym lub zwykłą taśmą IP20 w profilu dobranym tak, by ograniczać zaciekanie i wpływ wilgoci. W praktycznym przykładzie zastosowano taśmę COB CCT 24V 6 m 10W/m, profil aluminiowy LED z kloszem mlecznym, zabezpieczenie elementów wrażliwych preparatem ochronnym oraz zasilacz IP67; dodatkowo zalecono obniżenie napięcia zasilania dla zwiększenia trwałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA