logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja z buforem: czy stosować bypass z zaworem różnicowym? Zawory zwrotne klapowe/sprężynowe

prezes2118 21 Paź 2022 20:25 4677 14
REKLAMA
  • #1 20246728
    prezes2118
    Poziom 10  
    Witam, czy stosujecie bypass(z zaworem różnicowym) na instalacji z buforem? Kocioł na drewno-wegiel
    W których miejscach i jakiego rodzaju zawory zwrotne klapowe, sprężynowe stosujecie na instalacji między kotłem a buforem?
  • REKLAMA
  • #2 20246953
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    A w jakim celu?

Jak masz układ, który może pracować grawitacyjnie to trzeba podłączyć grawitacyjnie, bez pompy. Jak układ nie może pracować grawitacyjnie to potrzebna jest pompka i żaden zawór jej nie zastąpi.
  • REKLAMA
  • #3 20247377
    prezes2118
    Poziom 10  
    Chodzi mi bardziej i problem cofającej się wody z bufora do pieca(w momencie gdy pompka nie pracuje i m w kotle też się nie pali)
  • #4 20247505
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1454
    No to daj zawór zwrotny klapkowy.
  • REKLAMA
  • #5 20247865
    prezes2118
    Poziom 10  
    W którym miejscu? Miejscach?
  • Pomocny post
    #6 20247909
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Obojętne, ale na kotle, albo na zasilaniu, strzałka w stronę bufora albo na powrocie do kotła, strzałka w stronę kotła, bo przecież nie chcesz aby woda z bufora wracała do kotła :)
  • #7 20247950
    prezes2118
    Poziom 10  
    A powiedz mi jeszcze czy zawór zwrotny sprężynowy zatrzyma grawitację?
    Np na krótkim obiegu

Dodano po 1 [minuty]:

Bo klapowy niestety albo się nie domyka albo nie wiem co się dzieje ale woda z bufora grzeje piec (nawet po wyłączeniu pompki)
  • Pomocny post
    #8 20247995
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    prezes2118 napisał:
    A powiedz mi jeszcze czy zawór zwrotny sprężynowy zatrzyma grawitację?

Oczywiście, nawet pompka obiegowa co go nie ruszy, one są do instalacji ciśnieniowych wody pitnej, gdzie masz duże ciśnienie, pompy CO takiego nie zrobią.
    prezes2118 napisał:
    Bo klapowy niestety albo się nie domyka albo nie wiem co się dzieje ale woda z bufora grzeje piec (nawet po wyłączeniu pompki)

bo za mały przeciw prąd, dlatego ja je lekko pochylam ale wtedy grawitacja ci go nie otworzy.
    Z tego co widzę to ty ten zawór masz w złym miejscu bo to jest wspólna rura pieca i bufora bo masz tam pompę, masz jeszcze drugą dla pieca?
  • #9 20248016
    prezes2118
    Poziom 10  
    Jeden mam na powrocie(klapowy) za pompa od strony pieca, drogiego nie mam wcale

Dodano po 3 [minuty]:

Wysłałem foto w wiadomości prywatnej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 20248023
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Zawory grzybkowe, sprężynowe całkowicie blokują grawitację.
    Zawory klapkowe to w zależności od ich zamontowania. Jak zamontujesz tak, że klapka pod swoim ciężarem powoduje otwarcie zaworu to grawitacja będzie normalnie działać i to każdą stronę. Jeżeli zamontujesz go odwrotnie tzn. tak, że klapka pod własnym ciężarem zamyka zawór to, aby grawitacja go otworzyła to musi być duża różnica poziomów, aby wytworzyć duże ciśnienie grawitacyjne. Grawitacja (ciśnienie) jest tym większe, im większa jest różnica poziomów źródła i odbiornika ciepła.
    Oczywiście odbiornik musi się znajdować powyżej źródła, aby powstał obieg grawitacyjny. Niestety zawory klapkowe czasami się nie domykają. Ale w przypadku takich obiegów część ciepła może się przedostawać poprzez przewodność cieplną zaworów oraz konwekcję wody w rurach. Po prostu w rurze po stronie cieplejszej woda sobie może cyrkulować od bufora do zaworu w tej jednej rurze i oddawać ciepło zaworowi, a ten będzie podgrzewał obieg wody w rurze od tego zaworu do kotła. Im większe przekroje rur tym większy przepływ ciepła.

Aby pozbyć się grawitacyjnego uciekania ciepła z bufora do kotła to najlepiej jest użyć zaworów grzybkowych, sprężynowych i to zarówno na powrocie jak i zasilaniu bufora, bo woda może cyrkulować grawitacyjnie nawet w jednej rurze między buforem, a kotłem.

Ale można też pozbyć się tego problemu umieszczając bufor powyżej kotła. Zarówno zasilanie jak i powrót z bufora musi się znaleźć powyżej króćca zasilania w kotle. Jest to możliwe tylko wtedy, kiedy kotłownia ma odpowiednią wysokość lub bufor stoi na wyższej kondygnacji. Wtedy kocioł może ładować bufor grawitacyjnie, a ciepła woda z bufora nie będzie krążyła do kotła. Takie rozwiązanie jest najlepsze o ile jest możliwe do zrobienia. Jeżeli nie masz możliwości to należy przy buforze zamontować 2 zawory grzybkowe, sprężynowe na wejściu zasilania oraz wyjściu powrotu. Pamiętaj też, aby zamontować przy buforze dodatkowy zawór bezpieczeństwa pomiędzy buforem, a zaworem zwrotnym.
  • #11 20248027
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Plumpi napisał:
    Aby pozbyć się grawitacyjnego uciekania ciepła z bufora do kotła to najlepiej jest użyć zaworów grzybkowych, sprężynowych

Daj zdjęcie takiego zaworu.
  • #12 20248029
    prezes2118
    Poziom 10  
    Piękna, wyczerpująca i oczekiwana przez mnie odpowiedź, Dziekuje Bardzo. Pozdrawiam
  • #13 20250557
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Układ wg Nilsan'a z Forum Muratora.
  • #14 21255169
    pawelsko148
    Poziom 2  
    Hej a powiedz mi w sytuacji takiej mam instalację z buforem jeżeli założę zawory zwrotne na zasilaniu bufora i na powrocie do kotła to podczas wygaszania kotła i braku pracy zawory te się zamkną i jakby odetną mi bufor od oznaczenia przeponowego które znajduje się przy kotle. Co się dzieje w takim przypadku z ciśnieniem w buforze? Czy rośnie, podczas kiedy już kocioł nie pracuje czy nie? I czy wystarczy wtedy do bufora dać zawór bezpieczeństwa na górę?

Dodano po 52 [sekundy]:

Plumpi napisał:
    Pamiętaj też, aby zamontować przy buforze dodatkowy zawór bezpieczeństwa pomiędzy buforem, a zaworem zwrotnym.

Hej a powiedz mi w sytuacji takiej mam instalację z buforem jeżeli założę zawory zwrotne na zasilaniu bufora i na powrocie do kotła to podczas wygaszania kotła i braku pracy zawory te się zamkną i jakby odetną mi bufor od oznaczenia przeponowego które znajduje się przy kotle. Co się dzieje w takim przypadku z ciśnieniem w buforze? Czy rośnie, podczas kiedy już kocioł nie pracuje czy nie? I czy wystarczy wtedy do bufora dać zawór bezpieczeństwa na górę?
  • #15 21272514
    wojdaster57
    Poziom 1  
    prezes2118 napisał:
    Jeden mam na powrocie (klapowy) za pompą od strony pieca, drogiego nie mam wcale

Dodano po 3 [minuty]:

Wysłałem foto w wiadomości prywatnej

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię stosowania zaworu bypass z zaworem różnicowym w instalacji z buforem, szczególnie w kontekście kotłów na drewno i węgiel. Użytkownicy wymieniają doświadczenia dotyczące zaworów zwrotnych klapowych i sprężynowych, wskazując na ich zastosowanie w celu zapobiegania cofaniu się wody z bufora do kotła, zwłaszcza gdy pompa nie pracuje. Zawory klapkowe mogą nie domykać się prawidłowo, co prowadzi do niepożądanej cyrkulacji ciepłej wody. Zawory sprężynowe skutecznie blokują grawitację, ale ich zastosowanie wymaga odpowiedniego umiejscowienia. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie montażu zaworów w odpowiednich miejscach, aby zapewnić prawidłowy obieg wody i uniknąć problemów z ciśnieniem w buforze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA