Witam przymierzam się do budowy roweru elektrycznego po linii najmniejszego oporu, znalazłem filmik z prostym sterownikiem silnika tylko nie mam pojęci czy sprawdzi się przy napędzie roweru?
Co myślicie o takim rozwiązaniu?
https://www.youtube.com/watch?v=p4YRhBDyMow
Filmik pokazuje że wszystkie te "super proste" sterowniki są wielkie G warte i nadają się jedynie do zabawy.
Screeny które dałeś pokazują właśnie opisanie zasady działania takiego sterownika który podał autor oraz wytłumaczenie dlaczego nie nadaje się on do praktycznego zastosowania.
Jeśli autor chce coś co sprawdzi mu się w rowerze elektrycznym to niech kupi gotowy moduł, prawdopodobnie taniej go to wyniesie niż próba zbudowania własnego.
Tu jest pokazana i opisana budowa prostego i funkcjonalnego sterownika BLDC
Chyba że zamiast BLDC autor zdecyduje się na zwykły silnik DC to wtedy jest zupełnie inny temat.
Posiadam już koło z silnikiem bldc 36v 250w, nie chcę kupować sterownika wolał bym zbudować go samemu.
Niestety programowanie nie jest moją mocną stroną dla tego chciałbym zrobić go w miarę prosty sposób, jeśli się nie da to kupię sterownik.
Porównanie układów z trzema tranzystorami do prawdziwego falownika to tak jak prostownik na jednej diodzie z mostkiem, połowa mniejsza sprawność, z 250 zostanie ci 100 na wale lub jeszcze mniej.
W chnach można sterownik za 40zł kupić. wodoszczelny, działąjący, do roweru lub hulajnogi. Robiąc to sam zapłacisz więcej a jak popalisz coś po drodze to koszty jeszcze wzrosną.
Dzień dobry
W nawiązaniu do tematu rozmowy.
Czy możecie pomoc z doborem sterownika/ów do dwóch silników bldc 150w, 12a-prąd maksymalny, 24v-36v każdy z czujnikiem halla.
Problem polega na tym, że szukam wersji budżetowej, ale wszystko co znajduje to konstrukcje praktycznie identyczne, które nie cieszą się dobrą opinią. Tu przykład sterownika(załącznik), którego jest pełno w sieci ze zmienioną kolorystyka ale konstrukcja i opinie pozostaję takie same.
Czy macie Panowie dostęp do sterowników, które spełnią moje wymagania, albo schemat takiego sterownika, spróbowałbym polutować sam.
Z góry dziękuję i życzę miłego dnia
Pozdrawiam
Piotr
Załączniki:
sterownik.png(261.41 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Za ok 40 zł 36v 350W. Za ta kasę nie zbudujesz sam na pewno.
Żeby zmniejszyć mu moc spiłujesz trochę bocznik ale to na pewno potrafisz skoro masz na tyle wiedzy że od podstaw chcesz budować.
Kiedy silnik BLDC jest połączony tylko ze sterownikiem silnika sterowanie obrotami silnika przy pomocy potencjometru działa bez problemu.
W jaki sposób mogę połączyć silnik BLDC, sterownik silnika oraz płytkę programowalną Nucleo STM32 żeby to ona mogła sterować obrotami silników zamiast potencjometrem.
Dodam tylko, że po podłączeniu płytki do USB sterowanie potencjometrem przestawało działać.
Płytka nie działa przy zasilaniu ze sterownika.
DAC to DigitalAnalogConverter, on daje sygnał analogowy na wyjściu
✨ Użytkownik planuje budowę elektrycznego roweru i poszukuje informacji na temat prostego sterownika silnika BLDC. W odpowiedziach podkreślono, że wiele "super prostych" sterowników nie nadaje się do praktycznego zastosowania, a lepszym rozwiązaniem może być zakup gotowego modułu, co może być tańsze i bardziej efektywne. Użytkownik posiada silnik BLDC 36V 250W i preferuje samodzielne zbudowanie sterownika, mimo że programowanie nie jest jego mocną stroną. W dyskusji pojawiły się również propozycje zakupu sterowników w niskiej cenie, które są dostępne na rynku, oraz pytania dotyczące połączenia silnika z płytką programowalną STM32. Wygenerowane przez model językowy.