logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja temperatury drutu oporowego - prośba o weryfikację

Mateusz88 02 Lis 2022 18:57 1053 7
  • #1 20264901
    Mateusz88
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć Wszystkim,
    chcę wykonać przecinarkę do styropianu na budowę i mam prośbę o weryfikację czy dobrałem odpowiednie komponenty elektryczne.
    Jestem zielony, korzystałem z materiałów na forum w miarę swoich umiejętności:

Z odzysku mam:

TRANSFORMATOR 1F STM 400VA 400/230V 16252-9907
    Link Allegro

Drut oporowy KANTHAL D 0,7 mm 3,483 Ohm/m - do zasilenia 1,5-1,6m długości
    Link Allegro

Za transformatorem chciałbym dodać jedno z poniższych urządzeń:

Regulator Napięcia Silnika DC PWM 40A 9-50V 2000 W
    Link Allegro

Regulator PWM Obrotów Silnika DC 10-50V 40A 12 24V
    Link Allegro

Regulator prądu stałego PWM 10-50V DC 20A
    Link Allegro

REGULATOR OBROTÓW PWM LED SILNIK DC 9-60V 20A E056
    Link Allegro

REGULATOR OBROTÓW PWM LED SILNIK DC 9-55V 40A E07h
    Link Allegro

Pytania:

1. Czy dzięki powyższym możliwa będzie regulacja temperaturą?
    2. O ile dobrałem w ogóle poprawne komponenty można powiedzieć, ze któryś ze wskazanych regulatorów będzie najlepszym rozwiązaniem?
    3. Jeśli pkt. 1 i pkt. 2 są ok, to czy trzeba dodać coś jeszcze?

Włącznik będzie przed transformatorem.
    Nie zależy mi na super precyzyjnym sterowaniu, czy doborze konkretnej temperatury. Ma to być sterowanie "z grubsza", aby dopasować się do materiału(styropian/styrodur) i pogody(zimno/gorąco/wietrznie).
  • #2 20264956
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2584
    Regulatoey pwm są do tego bardzo dobre.

Dodano po 1 [minuty]:

Daj jeszcze mostek prostowniczy.
  • #3 20265312
    Mateusz88
    Poziom 10  
    Ten mostek przekracza moje umiejętności.

1. Do czego służy? jaką korzyść osiągnę?
    2. Jak go zamontować?
  • #4 20265533
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    Ocena: 644
    Jesteś pewny, że dobry transformator wybrałeś? To jest 230 V na wtórnym, 1,5 m drutu oporowego to 5,22 omów, czyli moc jaka się na nim wydzieli to ponad 10 kW.
  • #5 20265613
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2584
    Transformator jest nieodpowiedni. Napięcie po stronie wtórnej to maksymalnie 24V, żeby nikogo nie zabiło.
    Mostek prostowniczy zamienia napięcie przemienne na jednokierunkowe, czyli prostuje napięcie. Link. Mostek jest potrzebny do tego, żeby użyć regulatory PWM. Regulatora PWM pracuje z napięciem stałym Link.
    Grzałka będzie działać przy prądzie przemiennymi stałym.
    Można robić tyrystorowy regulator po stronie wtórnej, ale trzeba do tego choćby podstawowej wiedzy. Jest taka książka "Tyrystory i ich zastosowania" i w niej są przykładowe układy regulacyjne dostosowane do napięcia 12V.
  • #6 20265872
    Mateusz88
    Poziom 10  
    Przepraszam za zamieszanie.
    Wskazałem zły transformator.
    Mam dokładnie taki jak w załączniku.
    Załączniki:
    • Regulacja temperatury drutu oporowego - prośba o weryfikację IMG_20221026_165246.jpg (4.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20265925
    reneeww
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Ma być to wpięte w kolejności: transformator, mostek prostowniczy, regulator pwn. Bez mostka uszkodzisz regulator pwn. Zresztą jak źle wepniesz wyjścia z mostka do regulatora to też go uszkodzisz. Regulacje "temperatury" uzyskasz z grubsza, poprzez średnią wartosc prądu przepływającego przez drut w funkcji I^2*R to wzór na moc rozpraszaną w drucie.

Z tego co podałeś to uzyskasz 110w w całym odcinku drutu. Trzeba było by sprawdzić organoleptycznie czy to wystarczająco do cięcia. Wyrazie czego musisz skrócić drut tnący lub wymienić trafo. To policzone dla wartości które podałeś w 1 poście i trafo 24V
  • #8 20266514
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1954
    reneeww napisał:
    Wyrazie czego musisz skrócić drut tnący lub wymienić trafo.

Lub drut na grubszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować przecinarkę do styropianu i prosi o weryfikację doboru komponentów elektrycznych. Wskazano transformator 1F STM 400VA oraz drut oporowy KANTHAL D 0,7 mm. Użytkownik rozważa zastosowanie różnych regulatorów PWM do regulacji temperatury. Odpowiedzi wskazują na konieczność dodania mostka prostowniczego do układu, aby umożliwić prawidłowe działanie regulatorów PWM. Zwrócono uwagę na niewłaściwy dobór transformatora, który powinien mieć napięcie wtórne 24V, aby uniknąć uszkodzeń. Użytkownik powinien również rozważyć grubszy drut oporowy lub skrócenie jego długości, aby uzyskać odpowiednią moc do cięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA