arasxxxxx24 napisał: W końcu konkretna odpowiedź.
Nie komplikuje sobie, tylko chce wykorzystać to co mam.A pytam , bo nie znam sie na tym.
A czy wykorzystanie mostka innego niż 5/10A jest możliwe, mam 35A.
Mam jeszcze jedno pytanie, skąd taka różnica skoro trafo ma 24v~ a za mostkiem jest 35v. Sprawdzałem na mostku 35A
Czy można prosić o wyjaśnienie tej kwestii.
Ad 1. Naturalnie, mostek 35 A też może być. Jest to bez znaczenia dla działania urządzenia. Będzie po prostu miał większe gabaryty (z reguły).
Ad 2.Różnica wynika z tego, ze transformator ma 24 V napięcia skutecznego. Żeby ustalić amplitudę to musisz pomnożyć 24 V x 1,41 (√2 - bo taki współczynnik należy przyjąć przy zamianie napięcia skutecznego na maksymalne) = 34 V (po zaokrągleniu). Podłączysz mostek to trzeba odjąć spadek napięcia na diodach w mostku - po dwie dla każdej połówki 0,7 V x 2 = 1,4 V. Zatem po odjęciu otrzymasz na prostowniku napięcie około 33 V bez obciążenia - wtedy na kondensatorze pojawia się maksymalna wartość napięcia z prostownika. Zatem kondensator na min. 35 V (lub więcej) musi być. Tak łopatologicznie, sporo uproszczone abyś zrozumiał skąd większe napięcie na prostowniku niż na transformatorze. Resztę doczytasz na elektrodzie albo w necie - o ile Cię to zainteresuje.
Pzdr!