logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz Samsung Jet70 - Ładowanie baterii - błąd.

quell 04 Lis 2022 15:36 5619 6
  • #1 20267685
    quell
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam,
    Bateria VCA-SBT90E 21.6 V do odkurzacza Samsung Jet70 po podłączeniu do zasilacza miga dwa razy na niebiesko i tyle. Na innym zasilaczu to samo. Niestety nie wiem ile cykli ładowania przeżył do tej pory.
    Sprawdziłem ogniwa i jedno miało tylko około 1V więc je wymieniłem ale jest to samo.
    Czy jest jakiś na to sposób, czy od razu nowy akumulator?
    Załączniki:
    • Odkurzacz Samsung Jet70 - Ładowanie baterii - błąd. sam_jet70_batt1.jpg (2.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odkurzacz Samsung Jet70 - Ładowanie baterii - błąd. sam_jet70_batt2.jpg (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20267907
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 642
    Witam
    quell napisał:
    Sprawdziłem ogniwa i jedno miało tylko około 1V

A pozostałe?
    PozdrawiaM.
  • #3 20267941
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 717
    W elektronice jedzie się na ilość, tylko gość co obraca zasilcze i baterie komputerowe ci w tym pomoże, ja bym podłączył w to miejsce sprawne ogniwo by elektronika nie zgłupiała, a póżniej niestety wymiana baterii ale z chińskim oprzyrządowaniem.
  • #4 20269957
    quell
    Poziom 17  
    mariann napisał:
    Witam
    A pozostałe?

Przecież napisałem, że sprawdziłem ogniwa (liczba mnoga). Tylko jedno było uszkodzone, które to wymieniłem.

Dodano po 1 [minuty]:

klamocik napisał:
    W elektronice jedzie się na ilość, tylko gość co obraca zasilcze i baterie komputerowe ci w tym pomoże, ja bym podłączył w to miejsce sprawne ogniwo by elektronika nie zgłupiała, a póżniej niestety wymiana baterii ale z chińskim oprzyrządowaniem.

Sorki kolego ale nic z tego nie zrozumiałem...
  • #5 21635820
    rajucorsa
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    >>20269957
    Witam mam taki sam identyczny problem jedno ogniwo zwarte wymieniłem wszystkie. Równo naładowałem każde osobno do 4.00V napięcie pakietu to 24V ale na wyjściu baterii na stykach już nie bo zakładam że załącza je elektronika baterii.
    I pewno na stałe zapisał się błąd w elektronice bo cały czas bateria miga 2 krotnie.
    Czy jest możliwość resetu takiego błędu czy tylko programowanie układu ??

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

>>21635820
    Na płytce BMS baterii znalazłem reset zwarłem piny jak na zdjęciu jednak gdy puściłem bateria migła 2 razy nic się nie zmieniło.

Płytka BMS z zaznaczonymi pinami TP17 i TP14 na tle ogniw baterii
    zakładam że jest to błąd zapisany w stałej pamięci.
  • #6 21635970
    quell
    Poziom 17  
    Ja sobie dałem spokój, po prostu kupiłej na Ali nową.
    Możesz szukać używaną ale działającą i wymienić ogniwa.
  • #7 21901770
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    Witam. Z odpowiednim oprogramowaniem i interfejsem bms jest do odblokowania.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy akumulatora do odkurzacza Samsung Jet70 (VCA-SBT90E 21,6 V), który po podłączeniu do ładowarki miga dwa razy na niebiesko i nie rozpoczyna ładowania. Sprawdzono ogniwa, wymieniono uszkodzone ogniwo oraz w innym przypadku wszystkie ogniwa i naładowano je osobno do 4,00 V, jednak bateria nadal sygnalizuje błąd. Wskazywano na możliwy problem z elektroniką BMS, zapisany błąd w pamięci stałej, potrzebę resetu lub programowania układu oraz odblokowanie baterii przy użyciu odpowiedniego oprogramowania i interfejsu. Jako obejście sugerowano podłączenie sprawnego ogniwa na czas diagnostyki lub wymianę akumulatora na nowy/używany, ewentualnie z wymianą ogniw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA