logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Navigacja GPS Vordon 5 cali ma zaślepione gniazdo AV. Czy można to naprawić

sliwinskijerzy1 04 Lis 2022 17:18 528 12
  • #1 20267849
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Ocena: 32
    Kupiłem nawigację Vordon 5" z informacją, że ma gniazdo AV. Okazało sięjednak, że na tylnej ściance jest symbol AV lecz otwór jest fabrycznie zaślepiony.
    Czy ktoś może zainstalował takie gniazdo. Czy jest to w ogóle możliwe?
  • #2 20267860
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20269157
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Zadziała, jeśli zostanie to dobrze zrobione. Vordon... chińczyk podrabia lub "usprawnia" cudze rozwiązanie a później sprzedaje na rynku każdemu. Tak więc vordony, krugersy, telecom'y i inne "wynalazki" w gruncie rzeczy sprzedają to samo. Różnica polega na brandowaniu, czasem innym sterowniku.
    Urządzenie należy rozkręcić i sprawdzić co jest pod zaślepką. Zazwyczaj jest to puste pole lutownicze. Nic więcej. To dobra wiadomość, bo elektronicznie płyta jest przygotowana do dalszej przeróbki. Pozostaje więc wlutować brakujący (odpowiedni) port, wykonać reset systemowy dla zaktualizowania tablicy sterowników i wszystko zacznie działać.
    Kiedyś zdarzył mi się przypadek, w którym po zdjęciu obudowy okazało się, że (w tamtym przypadku chodziło o usb) port już tam jest a dla oszczędności został tylko przykryty inną obudową. Taka to ta chińska przedsiębiorczość.
    Znajdź dobrego elektronika, pasjonata od napraw AV, z pewnością pomoże.
  • #4 20269560
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Dziękuję bardzo za tą pocieszającą odpowiedź.
    Najpierw rozbiorę a potem zdecyduję co dalej.
  • #5 20270091
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15511
    Nie podałeś modelu nawigacji.
    bert_studionapraw napisał:
    Zazwyczaj jest to puste pole lutownicze. Nic więcej. To dobra wiadomość, bo elektronicznie płyta jest przygotowana do dalszej przeróbki. Pozostaje więc wlutować brakujący (odpowiedni) port, wykonać reset systemowy dla zaktualizowania tablicy sterowników i wszystko zacznie działać.

Z takimi tezami byłbym ostrożny.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20272946
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Sosarek, no pewnie że nie jest to żadna zasada. Sprawdzić jednak należy. Może śliwińskijerzy doświadczy, podobnie jak ja zjawiska kreatywnej ekonomii i skalowalności produktu :)
  • #7 20276325
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Witam
    W płytce nawigacji było prostokątne wycięcie w które zostało wlutowane gniazdo fi 2,5 mm z czterema pinami.
    Teraz zgodnie z wcześnieszą informacją należy wykonać "reset systemowy dla zaktualizowania tablicy sterowników" i tu mam pytanie jak to zrobić krok po kroku.
    Bardzo proszę o szczegółową informację na ten temat
  • #8 20276345
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Halo,

- jednak :) Gratuluję.
    Pamiętaj, że te miejsca należy wcześniej sprawdziłeś, czy prowadzą do tego, do czego się spodziewasz! Tu naprawdę trzeba mieć oczy otwarte. Mogłoby się np przytrafić, że to, co odkryłeś, to nieużywany port zasilający dla innej konstrukcji (obudowy). Przeanalizuj wcześniej zanim puścisz prąc.
    Reset, przypuszczam że znajdziesz w instrukcji obsługi. Może to być przywrócenie ustawień fabrycznych, przypuszczam, że vordon ma coś takiego jak TomTomHome czy coś podobnego. Poszukaj zanim zaczniesz.
  • #9 20276368
    sosarek

Poziom 43  
    Pokaż tą płytę z obu stron.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20276767
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Nawigacja jest już złozona.
  • #11 20276772
    sosarek

Poziom 43  
    No a sprawdziłeś czy prócz miejsca na same gniazdo są tam jakieś dodatkowe elementy czy tylko ścieżki z pustymi polami lutowniczymi?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20276846
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Skoro już jest złożona, to sprawdziłeś pewnie czy działa. Nie trzymaj nas w niepewności :-) Działa?
  • #13 20297849
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Witam.
    przepraszam, że tak długo nie odpowiedziałem.
    Nawigacja działa. Jest obecnie używana przez kogoś znajomego.
    Ja natomiast kupiłem dla siebie większą nawigację 7' też Vordon lecz z oznaczeniem GPS 7" TRUCK.
    Nawigacja jest używana i jest w pewien sposób uszkodzona.
    Obecnie szukam przyczyny jej dziwnego zachowania. W każdym razie nie nadaje się w tym stanie do użycia. Sprzedający nic nie wspomniał, że jest niesprawna.
    To tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nawigację GPS Vordon 5" z informacją o gnieździe AV, które okazało się fabrycznie zaślepione. W odpowiedziach zasugerowano, że możliwe jest zainstalowanie gniazda, jeśli pod zaślepką znajduje się puste pole lutownicze. Użytkownik rozkręcił urządzenie i odkrył, że gniazdo zostało wlutowane, co pozwoliło na dalsze prace. Wskazówki dotyczące resetu systemowego i aktualizacji tablicy sterowników były również udzielane. Na koniec użytkownik potwierdził, że nawigacja działa. W międzyczasie zakupił większy model Vordon 7" TRUCK, który ma problemy z działaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA