logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skraplanie się wody i wyciek spod wentylatora w łazience

Stepel 14 Lis 2022 19:53 13131 29
REKLAMA
  • #1 20284882
    Stepel
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Witam,

mam instalację jak na zdjęciach. Problemem jest skraplająca się woda rurze i wycieka spod wentylatora ściekając po płytkach. Po wyjęciu wentylatora po prostu trochę wody jest na dnie tej 'rury' wylotowej. Czy może warto by było uszczelnić jakoś ten wentylator aby ta woda nie wyciekała z tej rury? jeśli tak to jak ? Może kupić jakiś inny wentylator ? Jeśli tak to co ?

Będę wdzięczny za jakąś radę:)
    Załączniki:
    • Skraplanie się wody i wyciek spod wentylatora w łazience 20221114_194326.JPG (674.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skraplanie się wody i wyciek spod wentylatora w łazience 20221114_194252.JPG (623.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20284978
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    To jest normalny komin wentylacyjny czy tylko wyrzut poprzez ścianę lub rurą poprzez strych?
  • REKLAMA
  • #3 20285000
    Stepel
    Poziom 20  
    to jest łazienka na piętrze, nad nią faktycznie jest strych ale ta rura w głębi (ta zabudowa k-g z płytkami brązowymi ma ok 15 cm i w niej jest rura pcv dochodząca do tej "pierwotnej" tam w tle widocznej na zdjeciu) to jest komin wentylacyjny chyba (nie znam nazw dokładnie ale wyprowadzone to jest w kominie na dach , przechodzi przez strych ale nie "luzem" tylko zabudowana z tego co kojarzę. Wentylator jest z silnikiem ale nie wiem czy to w ogóle coś daje ;) . Ogólnie łazienka ma ok 10m2 no i przy dłuższej kąpieli jest sporo pary. jak wentylator działa to pomaga ale potem właśnie wycieka woda..szczególnie w okresie jesienno zimowym.
  • #4 20285021
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4622
    Niestety rury pcv nie sprawdzają się jako nawet końcówki instalacji wentylacyjnej, bo nie przyjmują wody(skroplin). Jeśli jest to podłączone do przewidzianego do tego celu przewodu kominowego(wentylacyjnego)i było położone z niewielkim spadkiem w kierunku do komina, to skropliny spłynęłyby tam nie wypływając na płytki.
  • #5 20285036
    Stepel
    Poziom 20  
    obawiam się, że właśnie nie jest położone z takim spadkiem i dlatego to zostaje w tej rurze :/ Da się w ogóle coś z tym zrobić ?
  • #6 20285041
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Normalne zjawisko, cieple wilgotne powietrze zostaje w rurze wentylacyjnej schłodzone i powstają skropliny.
    Trzeba odprowadzić skropliny, jak - to już sam musisz ogarnąć.
  • REKLAMA
  • #7 20285049
    Plumpi
    Trzeba by było określić czy jest to woda opadowa czy też kondensacyjna.
    Aby zabezpieczyć się przed wodą opadową to wyprowadzenia kominowe powinny być zadaszone od góry, a wyloty wentylacyjne na boki. Dodatkowo w otworach wentylacyjnych warto jest zamontować wyrzutnię wentylacyjną https://wentylacja-sklep-internetowy.pl/darco...tylacja-w-wyrzutnia-powietrza-scienna-pl.html która zabezpiecza przed wnikaniem kropli deszczu czy śniegu do kanału wentylacyjnego.
    Jeżeli wentylacja jest wyprowadzona rurą poprze dach wtedy stosuje się specjalne zakończenia/nasady https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A...hUKEwir176cu677AhXYxCoKHYedBJ4QMyhIegUIARDJAg

Aby ograniczyć wykraplanie się pary wodnej w kominie to rury wentylacyjne przechodzą przez nieogrzewane pomieszczenia np.strych powinny być dobrze zaizolowane wełną mineralną.

Uszczelnianie wentylatora nie sprawi, że ta woda stamtąd zniknie, ale zamiast wypływać do wewnątrz, będzie zalewać silnik i elektronikę wentylatora. Raz, ze będzie uszkadzać wentylatory to jeszcze będzie powodować wyłączanie się zabezpieczeń różnicowo-prądowych (tzw. różnicówek), a jeżeli ich nie ma w instalacji to może doprowadzić do pożaru lub porażenia prądem domowników.
  • #8 20285076
    Stepel
    Poziom 20  
    To nie jest woda opadowa na pewno. Tej wody też nie ma aż tak dużo, żeby zalało silnik. Wentylator zawsze jest suchy kiedy wyjmę go aby wysuszyć/wytrzeć tę rurę. Zabezpieczenia różnicowo-prądowe oczywiście są. Rura w środku (w dalszej części ile daje radę wsadzić rękę nie jest mokra. Woda zbiera się głównie w części tej "półki" :/

A może jakby na wentylator założyć zwężenie i dłuższą rurą o węższej średnicy wprowadzić to dalej do tej rury "oryginalnej" wentylacji to ma sens czy to raczej głupi pomysł lub wręcz nierealny bo nie ma takich redukcji ?
  • #9 20285501
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Stepel napisał:
    A może jakby na wentylator założyć zwężenie i dłuższą rurą o węższej średnicy wprowadzić to dalej do tej rury "oryginalnej" wentylacji to ma sens
    Jaka jest średnica rury w ścianie, a jaka obudowy wentylatora ?
  • #10 20285623
    Stepel
    Poziom 20  
    Rura 100 mm wentylator ciut mniej bo wchodzi w tę rurę.. ale szczerze mówiąc przypomniało mi się, ze tam jest przejescie jeszcze z prostokąta na koło.., obawiam się, że kombinacjami w rurach nie wiele zdziałam :/ A może warto kupić jakiś pochłaniacz wilgoci/osuszacz powietrza aby tej pary było po prostu mniej.
  • #11 20286113
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Stepel napisał:
    A może warto kupić jakiś pochłaniacz wilgoci/osuszacz powietrza aby tej pary było po prostu mniej.
    Nie wiem, czy to cokolwiek pomoże -osuszacz,to urządzenie, które musiałby pracować pewnie stale w trakcie np. kąpieli i pewnie jeszcze kilkanaście minut po, a pochłaniacz wilgoci w sensie jakiejś kostki która pochłonie wilgoć, tak jak położyć ścierkę na rozlanej wodzie? pewnie jest coś takiego w handlu, ale to też syzyfowa praca. jeśli naciągnie wilgoci, trzeba gdzieś suszyć itd...
  • #12 20286171
    Stepel
    Poziom 20  
    Tak z osuszaczem to wiem, ale taki domowy mógłby pomóc. Te pochłaniacze wilgoci to do łazienki się nie nadają.
  • REKLAMA
  • #13 20286616
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ja bym jednak zastanawiał się nad ewentualną przeróbką podłączenia do komina.
  • #14 20286636
    Stepel
    Poziom 20  
    Ale jak ? to wszystko jest zabudowane no nie chciałbym rozwalać :) zabudowy a niestety wygląda na to, że tam jest rurka PCV potem kolano (?). Tam najpierw w ścianie była prostokątna "dziura" i w środku jakby taki komin to jest chyba pustak wentylacyjny. O ile dobrze pamiętam to przy robieniu zabudowy przejście z prostokąta na koło chyba tym kolanem zostało zrealizowane.. (może to jest bez sensu ?) i potem wypuszczona PCV na szerokość tej "zabudowy". Jak wsadzę tam rękę głębiej to czuć jakby "ciąg".
  • #15 20286654
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nie wiem czy można coś sensownego doradzić. Czasem, jeśli się coś zrobi niewłaściwie, choć nikogo nie winię, bo nie zawsze wszystko da się przewidzieć, trzeba albo pogodzić się z tym, że nie spełnia to naszych oczekiwań, albo coś przerobić, by było lepiej, skuteczniej.
    Nie wiem, czy to jest dopiero wykonane, więc może została jeszcze płytka którą można wykorzystać , po zniszczeniu tej i zrobić poprawkę. A może jest to nowy budynek i jeszcze duża wilgotność z tym związana?
  • #16 20286671
    Stepel
    Poziom 20  
    Ja rozumiem, nie chodzi mi o obwinianie kogoś. Pomyślę, płytka to nie byłby jakiś wielki problem o ile da się to faktycznie poprawić.. z tego co pamiętam ta dziura do komina była dosyć wysoko :/ Budynek jest dosyć świeży ale chyba nie aż tak, mieszkamy tutaj rok a wybudowany gdzieś 1,5 -2 lata temu.

Dziękuję Ci bardzo za rady. Pozdrawiam
  • #17 20286691
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Stepel napisał:
    Pomyślę, płytka to nie byłby jakiś wielki problem o ile da się to faktycznie poprawić..
    Cóż, ja też nie jestem jakim specjalistą od wentylacji, ale taki sposób wydawałby się możliwy do zrealizowania. Pewnie gdyby ściany nie były jeszcze całkiem oklejone płytkami, można by te skropliny puścić do kanalizacji. Tylko czy to są skropliny z oparów z łazienki, czy cieknie to z komina, tak, jak sugerować może wypowiedź @Plumpi. Przed ewentualnym rozkuciem płytki, trzeba by w jakiś sposób to zdiagnozować.
  • #18 20286701
    Stepel
    Poziom 20  
    To wygląda na skropliny z łazienki.. jeśli to jest tak zrobione jak kojarze, to nie ma szans na skropliny z komina bo zbyt "skomplikowana" kontrukkcja tam jest..nawet to kolano.. nie wiem czy tam nie ma czasem przejsciowki z prostokąta na kolo potem kolano zeby zejsc nizej i wyprowadzone do tej zabudowy dopiero.
  • #19 20286723
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Stepel napisał:
    o wygląda na skropliny z łazienki.
    Jeśli komin jest zamknięty od góry, a wyloty są po bokach, tak, jak to jest stosowane w kanałach wentylacyjnych, to należy domniemywać, że jednak są to skropliny z łazienki. Gdyby był komin otwarty u góry, to wtedy sytuacja może być inna.
  • #20 20287406
    Stepel
    Poziom 20  
    Z tego co widzę na strychu to ta wentylacja przez strych przechodzi tak jak na zdjęciu. Czy to powinno być ocieplone jeszcze? Skraplanie się wody i wyciek spod wentylatora w łazience
  • Pomocny post
    #21 20287556
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Z jednej strony styka się z membraną, czy dach jest ocieplony? , to wtedy można by to dodatkowo owinąć np. wełną mineralną, choć na dobrą sprawę, to i tak za kilkanaście cm. wychodzi ponad pokrycie dachowe.
  • #22 20287565
    Stepel
    Poziom 20  
    Dach chyba juz nie ma zadnego dodatkowego ocieplenia.. odleglosc od tych rur do łazienki jest mała bo własciwie łazienka jest pod nimi.. więc ten odcinek od wylotu w łazience do dachu jest krótki tylko trochę "pokręcony"
  • Pomocny post
    #23 20287664
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    To fuszerka, rura musi być szczelnie zaizolowana, ale jeśli idzie w skosie to napewno jest dociśnięta do membrany i tam będzie się zawsze skraplać
  • #24 20287669
    Stepel
    Poziom 20  
    tam na dachu wychodzi taki jakby komin zamknięty taką "kulą". Nie wiem ja kto się nazywa. Chyba kominek wentylacyjny.

No dobrze to coś poza zaizolowaniem (ociepleniem tych rur) mogę jeszcze zrobić ?
  • Pomocny post
    #25 20287707
    Plumpi
    Stepel napisał:

No dobrze to coś poza zaizolowaniem (ociepleniem tych rur) mogę jeszcze zrobić ?

Tak. Odsunąć rurę od membrany.
  • #26 20287711
    Stepel
    Poziom 20  
    Dziękuję za podpowiedzi. Spróbuję z tym coś zrobić zgodnie z sugestiami :)
  • #27 20288037
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    yanes napisał:
    To fuszerka, rura musi być szczelnie zaizolowana, ale jeśli idzie w skosie to napewno jest dociśnięta do membrany i tam będzie się zawsze skraplać
    Nie neguję braku ocieplenia komina (rury) wentylacyjnej w miejscu pokazanym na zdjęciu, ale skraplanie tak czy inaczej, choćby komin był ocieplony do samego wylotu, musi zaistnieć. Problem w/g mnie tkwi w skierowaniu rury od komina do pomieszczenia ze spadkiem w kierunku do pomieszczenia. Przy kominie dymowym tak powinno być poprowadzone, ale przy wentylacyjnym z łazienki, ja bym poprowadził, mając na uwadze, ze zastosowano podejście z pcv spadek w kierunku do komina i nie trzeba dużo. Wystarczyłoby np 1 cm na długości pomiędzy ścianą, a kominem pionowym. Może alternatywą byłoby podłączenie tej poziomej rury do kanalizacji, w miejscu najniższego położenia, ale na tym etapie wykończenia łazienki to bardzo nierealne.
  • #28 20288063
    Stepel
    Poziom 20  
    Tak, wszelkie przeróbki tej instalacji musiałyby się wiązać z częściowym demontażem tej zabudowy.

@stanislaw1954 tam jest jeszcze inny problem, wejście do komina (pionowego), które było w ścianie było dosyć wysoko...
    Jak ja wkładam rękę do tej rury to tam jest kolanko co widać na zdjęciu.. także to połączenie jest przekombinowane.. spróbuje zmniejszyć wilgotność w pomieszczeniu , ocieplę te rury na strychu w pierwszym podejściu..
  • #29 20288192
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Stepel Myślę, ze gdyby to była wentylacja z mniej wilgotnego pomieszczenia, to pomimo takiej, a nie innej budowy, wentylacja by pewnie spełniła swoje zadanie. Ale tu jest problem z nadmiarem wilgoci, która spotykając się z zimnym powietrzem w pionowej rurze komina (a jest tej wilgoci dużo)wytrąca się w postaci wody i co? trzeba ją gdzieś odprowadzić.
  • #30 20677522
    Stepel
    Poziom 20  
    Od momentu ocieplenia rury na strychu problem wydaje się, że ustąpił. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem skraplającej się wody w rurze wentylacyjnej w łazience, co prowadzi do wycieku spod wentylatora. Użytkownik zauważył, że woda gromadzi się w dolnej części rury, a wentylator nie jest mokry. Uczestnicy rozmowy wskazali, że przyczyną może być niewłaściwe ułożenie rury bez odpowiedniego spadku, co uniemożliwia odprowadzenie skroplin. Zasugerowano ocieplenie rur na strychu oraz ewentualne przeróbki instalacji wentylacyjnej, aby poprawić jej funkcjonowanie. Użytkownik rozważał również zakup osuszacza powietrza, ale ostatecznie zdecydował się na ocieplenie rur, co przyniosło pozytywne rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA