Przesiadłem się z kotła pelletowego Tekla 14,4 kW na Vaillant Eco Tec Exclusive VC 20CS/1-7.
12.11.2022 uruchomiłem grzanie i cały czas coś jest nie tak z ustawieniami.
Dom ok. 230m2 powierzchni grzewczej, ocieplony 20 cm styropian, dach 20cm piana, podpiwniczony.
Wszędzie podłogówka - także w piwnicy, choć tam zasilanie jest mocno przykręcone.
Sprzęt - VC 20CS/1-7
Unistor 120/6 M
sensoCOMFORT VRC 720
sensoNET VR 921
sprzęgło hydrauliczne
w każdym pokoju regulator Salus T30NC/T35NC odcinający zawór THB230 znajdujący się w rozdzielaczu.
Automatyka w kotle pelletowym była prosta, ale efektywna. Miałem czujnik temperatury zewnętrznej i krzywa była ustawiona:
10 st na zewn - 25 st zasilanie
0 st na zewn - 29 st zasilanie
-20 st na zewn - 35 st zasilanie
No i dla temperatury zewnętrznej pośredniej kocioł wyliczał odpowiednią temperaturę zasilania. I to działało bardzo sprawnie - mi w zupełności wystarczało - był ok 21 stopni w domu.
W Vaillant ustawiłem krzywą mniej więcej odpowiadającą powyższym parametrom na 0,2 i temperaturę zadaną w pomieszczeniu na 21,5 st.
Nie ma takiej możliwości, żeby temperatura skoczyła do 21,5.
Niby jest krzywa - i temperatury są nawet wyższe niż miałem w pellecie, ale nigdy takie temperatury nie idą w zasilanie.
Wyłączyłem w TRC720 wpływ czujnika pokojowego. Zwięszkam krzywą - obecnie do 0,45 - na zwnątrz -4 stopnie, w dalszym ciągu jest temperatura 20,5 a na zasilaniu widzę 26-28 stopni.... Mimo tego, że w menu informacyjnym jest wyliczona temperatura zasilania 35-37 stopni....
Co jest nie tak? Generalnie nie ma sensu zwiększanie krzywej bo niczego to nie wnosi a tak sugeruje instalator....
Najprościej ujmując to tak jak byś do rydwanu po jednej stronie zaprzęgnął konia czystej krwi arabskiej, a po drugiej stronie dyszla osła i to jeszcze tyłem do kierunku jazdy.
Tak najogólniej można ująć u Ciebie całe to sterowanie: regulacja pogodowa + te Salusy z siłownikami.
Wywal te wszystkie siłowniki i regulatory Salus. Pozwól w końcu automatyce pogodowej sterować ogrzewaniem i brać udział w wyścigach.
Najprościej ujmując to tak jak byś do rydwanu po jednej stronie zaprzęgnął konia czystej krwi arabskiej, a po drugiej stronie dyszla osła i to jeszcze tyłem do kierunku jazdy.
Tak najogólniej można ująć u Ciebie całe to sterowanie: regulacja pogodowa + te Salusy z siłownikami.
Wywal te wszystkie siłowniki i regulatory Salus. Pozwól w końcu automatyce pogodowej sterować ogrzewaniem i brać udział w wyścigach.
Salusy czy jakiekolwiek termostaty pokojowe nie mają z tym nic wspólnego.
Cała ta idea, że jeden czujnik temperatury Vaillant umieszczony w jednym miejscu jest optymalny jest moim zdaniem błędna. W każdym pokoju temperatura może być inna - w zależności od nastawień mieszkańca. A instalacja ma za zadanie zasilić taką temperaturą, która:
- wynika z krzywej grzewczej bazującej na pogodzie
- parametrów min/max temp zasilania
i ma być taką temperaturę, która będzie maksymalnie potrzebna.
Jeżeli pokój jest dogrzany to zamknie obieg i już.
A ja dalej nie wiem, dlaczgo mimo wyłączonego parametru "Wł. temp. pokojowej:" zadana temperatura zasilania jest 32, temperatura zasilania jest 26.
Termostat vaillant pokazuje temp zadaną/temp pokoju: 21,5/21,5. No ale to powinno byc bez znaczenia.... A nie jest..
Salusy czy jakiekolwiek termostaty pokojowe nie mają z tym nic wspólnego.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Próbowałeś je wyłączyć i puścić całą podłogówkę tylko i wyłącznie na sterowaniu pogodowym?
macluke napisał:
Cała ta idea, że jeden czujnik temperatury Vaillant umieszczony w jednym miejscu jest optymalny jest moim zdaniem błędna.
No popatrz, a w setkach tysięcy instalacji to działa bardzo dobrze i to w instalacjach bez dodatkowych Salusów i bez siłowników.
macluke napisał:
W każdym pokoju temperatura może być inna - w zależności od nastawień mieszkańca. A instalacja ma za zadanie zasilić taką temperaturą, która:
- wynika z krzywej grzewczej bazującej na pogodzie
- parametrów min/max temp zasilania i ma być taką temperaturę, która będzie maksymalnie potrzebna.
Tak twierdzisz, bo nie rozumiesz jak działa podłogówka i jak działa regulacja pogodowa.
macluke napisał:
Jeżeli pokój jest dogrzany to zamknie obieg i już.
Przy podłogówce nie ma czegoś takiego jak dogrzany pokój i zamykanie obiegu.
Podłogówka najlepiej działa na regulacji pogodowej. Ale żeby mogła działać prawidłowo to poprzez podłogówki musi stale przepływać woda o temperaturze takiej, jaka zostanie wyliczona przez regulator pogodowy.
macluke napisał:
A ja dalej nie wiem, dlaczgo mimo wyłączonego parametru "Wł. temp. pokojowej:" zadana temperatura zasilania jest 32, temperatura zasilania jest 26.
Termostat vaillant pokazuje temp zadaną/temp pokoju: 21,5/21,5. No ale to powinno byc bez znaczenia.... A nie jest..
Może ustawiłeś harmonogramy dobowe z obniżaniem temperatury i stąd te zaniżone temperatury grzewcze.
Ogrzewanie podłogowe to specyficzny rodzaj ogrzewania, który charakteryzuje się pewnymi właściwościami:
1. Bardzo długi czas reakcji.
2. Samoregulacja
Długi czas reakcji sprawia, że wszelkie sterowania typu ON/OFF zamiast pomagać to tylko stabilność temperatury, a tym samym komfort cieplny.
Samoregulacja polega na tym, że podłogówka samoczynnie zwiększa swoją moc, wraz ze spadkiem temperatury w pomieszczeniu i automatycznie zmniejsza moc grzewczą w przypadku wzrostu temperatury w pomieszczeniu. Ujmując to krócej w dużym stopniu kompensuje ona wahania temperatury zewnętrznej. Niestety to nie jest idealne, ale wystarczające, aby zasilając podłogówkę stałą temperaturą wody, spokojnie radziła sobie z kompensowaniem wahań temperatury zewnętrznej o kilka stopni Celsjusza. W przypadku większych wahań temperatury zewnętrznej może także się wahać w jakimś stopniu temperatura w pomieszczeniach. Po to właśnie wprowadzono regulatory pogodowe. Ich zadaniem jest kompensować te duże wahania temperatury zewnętrznej i korygować temperaturę w obiegu grzewczym tak, aby utrzymać stabilnie temperaturę wewnątrz pomieszczeń.
Wyobraź sobie huśtawkę https://wideshop.pl/product-pol-967-HUSTAWKA-OGRODOWA-DLA-DZIECI-ROWNOWAZNIA-WAHACZ.html Aby dzieci mogły na niej utrzymać równowagę to po obydwu stronach tej huśtawki muszą siedzieć dzieci identycznej wadze. Jeżeli na jednym z końców usiądzie drugie dziecko to, żeby ta huśtawka mogła dalej być w równowadze to po drugiej stronie także trzeba posadzić dziecko.
Wyobraź sobie, że równowaga tej huśtawki to twoja, wymarzona temperatura w domu. Prawa strona tej huśtawki to obniżenie temperatury zewnętrznej, a po lewej stronie to moc jaką trzeba dostarczyć do instalacji.
Jak działa regulacja pogodowa?
Jak dosiądzie się dziecko po tej prawej stronie symulując, że temperatura na zewnątrz spadła to natychmiast po lewej stronie sadza dziecko o identycznej wadze. Jak po prawej dosiądzie się drugie dziecko to po lewej sadza drugie dziecko o identycznej wadze. Jak po prawej usiądzie dorosły to po lewej natychmiast sadza dorosłego o identycznej wadze.
Nasza krzywa grzewcza to jest jak gdyby rozpiska kto powinien usiąść po lewej stronie jak usiądzie ktoś po prawej. Regulacja ta nie patrzy na to czy huśtawka jest w równowadze lecz cały czas pilnuje kto siada i o jakiej masie po prawej stronie i natychmiast sadza osobę o identycznej masie wg spisu sposób. Działa natychmiastowo, bez żadnych opóźnień.
Teraz wyobraź sobie co się dzieje u Ciebie.
Jest regulacja pogodowa j.w., ale oprócz tego masz regulatory pokojowe, które sterują siłownikami przy rozdzielaczach. Jak działa ta Twoja regulacja? Ano działa tak, że próbuje pilnować równowagi huśtawki, ale działa z dużym opóźnieniem. Jak tylko po prawej ktoś usiądzie to wsadza na huśtawkę osoby, które zostały wyliczone przez regulację pogodową. Jak huśtawka zostanie przeważona to zrzuca z tej huśtawki wszystkie osoby. Ponieważ huśtawka będzie przeważona z prawej to Twoja regulacja wykryje, że trzeba dociążyć lewą stronę.
Tu zaczyna się problem, bo pogodówka chce tylko skompensować ciężar obydwu stron tak, żeby huśtawka była cały czas w równowadze, a Twoja regulacja cały czas próbuje wahać huśtawką. Tyle, że jeżeli pogodówka będzie dobrze dobrana to regulatory pokojowe po prostu nie będą działały. Aby zaczęły działać to trzeba zwiększyć obciążenie po lewej. Czyli jak po prawej usiądzie jedno dziecko to po lewej zostanie wsadzone dwoje dzieci, ale jak huśtawka się przechyli na lewo to wszystkie dzieciaki z lewej strony zostaną zrzucone.
Reasumując:
Pogodówka jest w stanie idealnie utrzymać zadane temperatury.
Regulatory pokojowe natomiast próbują utrzymać te temperatury, ale sprawiają, ze regulacja pogodowa musi działać źle. Do tego zmusza do utrzymywania wyższych temperatur w obiegu grzewczym. Wyobraźmy sobie, że te Twoje regulatory działają tak, że przez połowę dnia podłogówka grzeje, a przez drugą połowę jest wyłączona. Przez połowę dnia dostarczana jest energia, a przez drugą już nie. Ale podłogówka cały czas oddaje ciepło do otoczenia, a dalej to ciepło jest tracone poprzez ściany, stropy, wentylację itd.
Dlatego w następnym cyklu grzewczym, kocioł musi dostarczyć 2 razy więcej energii, czyli musi grzać z dużo większą temperaturą, aby skompensować straty.
Jak to prawidłowo powinno być regulowane?
Wyłączamy te wszystkie Salusy. Ustawiamy krzywą grzewczą w kotle. Wyłączamy w sterowniku harmonogramy grzewcze i obniżanie dobowe temperatury. Wyłaczamy także w sterowniku wpływ temperatury pokojowej. Ustawiamy krzywą grzewczą tak, aby w domu były utrzymywane stabilnie temperatury. Jeżeli chcemy mieć w którymś pokoju trochę chłodniej to regulujemy rotametrami, zmniejszając przepływ przez podłogówkę danego pomieszczenia. Jeżeli w którymś pomieszczeniu jest za chłodno to staramy się rotametrem zwiększyć nieco przepływ. Jeżeli już się nie da zwiększyć przepływu to lekko podnosimy krzywą grzewczą, jednocześnie lekko obniżając przepływy na wszystkich innych obwodach poza obwodem w którym nie dało się zwiększyć przepływu.
Niestety taka zabawa trwa z połowę zimy, bo krzywą grzewczą musimy ustawić tak, aby temperatura wewnątrz nie zmieniała się, niezależnie od temperatury zewnętrznej czy to będzie np. +15'C czy też -15'C.
Jak już to wyregulujemy i zacznie działać prawidłowo to możemy się zacząć bawić w sterowanie sterownikami pokojowymi, ale tylko na zasadzie odłączenia grzania nieużywanego pokoju lub stałego obniżenia temperatury.
O zmianach dobowych temperatury przy podłogówkach należy zapomnieć, bo ze względu na zbyt dużą inercję to nie działa.
Pamiętaj też, że jeżeli zamkniesz jeden obwód to w pozostałych obiegach zwiększy się przepływ, a tym samym zwiększy się ilość ciepła dostarczanego oraz temperatura w tych pomieszczeniach.
Dlatego przy podłogówce tylko raz ustawiamy przepływy i nie zaburzamy ich później, bo każde zaburzenie jednego przepływu, wpływa na pozostałe przepływy.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Próbowałeś je wyłączyć i puścić całą podłogówkę tylko i wyłącznie na sterowaniu pogodowym?
Przez kilka lat przy kotle pelletowym miałem regulację tylko przez rotametry. Po zamontowaniu termostatów VS30W z PWM oraz siłowników THB z czujnikami temperatury za zasilaniu i powrocie zauważyłem spadek zużycia paliwa.
Przy siłownikach THB230 rotametry są maksymalnie otwarte i obieg jest regulowany przez czujniki temperatury.
Natomiast problemem nie jest salus czy jakikolwiek inny regulator/siłownik.
Problemem jest to, że Vaillant jest w moim przekonaniu nadmiernie skomplikowany w prostej jakby nie było sprawie - krzywa grzewcza i utrzymania zadanej temperatury.
Powtórzę dlaczego widzę tu problem: kocioł w menu informacyjnym wskazuje na temperaturę zadaną zasilania na 31st. Następnie pokazuje temperaturę na zasilaniu - 27-28 st. Więc nie rozumiem dlaczego nie podniesie temperatury zasilania do 31 st, skoro widzi, jaka ma być i jaka nie jest.
Nadmierne skomplikowane prostej rzeczy, jaką jest krzywa widzę także dlatego, że powinno to działac wyłącznie na bazie parametrów typu krzywej (czyli 0,2; 0,3; ....) oraz temperatury zewnętrznej, jeżeli jest WYŁĄCZONY termostat pokojowy, jak u mnie. Czyli: "Wł. temp. pokojowej:" = WYŁĄCZONE.
Skoro wyłączone, to dlaczego automatyka vaillant bierze jednak pod uwagę temperaturę pomieszczenia, którą widzi ten regulator? A bierze, bo widzę temp. zadana / temp. pomieszczenia: 21,5/21,5 i temperatura zasilania spada do 26st.
Z drugiej strony przy Wł. temp. pokojowej:" = WYŁĄCZONE" Vaillant nie jest już taki inteligentny przy wyłączonym ogrzewaniu i temperaturze zewnętrznej 4 st.
Mimo tego, że znowu "widzi" temperaturę pokoju 21st to i tak uruchamia cykl przeciwoblodzeniowy.
Plumpi napisał:
Może ustawiłeś harmonogramy dobowe z obniżaniem temperatury i stąd te zaniżone temperatury grzewcze.
no nie - to byłoby zbyt trywialne. Nie mam przerw dłuższych niż 10 min i to ze 3 razy dziennie. Temperatura nie skacze w tych przedziałach.
Nie znalazłem parametru, który by odpowiadał za różne temperatury zadane na zasilaniu i inną już realną.
Chcę jeszcze założyć czujnik tempetatury za sprzęgłem, bo obecnie różnica tej temperatury to ok 2-2,5 stopnia, a więc sporo dla zasilania...
Przez kilka lat przy kotle pelletowym miałem regulację tylko przez rotametry. Po zamontowaniu termostatów VS30W z PWM oraz siłowników THB z czujnikami temperatury za zasilaniu i powrocie zauważyłem spadek zużycia paliwa.
Przy siłownikach THB230 rotametry są maksymalnie otwarte i obieg jest regulowany przez czujniki temperatury.
A miałeś przy kotle pelletowym zamontowany zawór mieszający z siłownikiem, sterowanym regulatorem pogodowym? Miałeś tam w ogóle mieszacz? Jeżeli tak to jak był sterowany?
macluke napisał:
Natomiast problemem nie jest salus czy jakikolwiek inny regulator/siłownik.
Cały czas wyciągasz błędne wnioski, a co najgorsze nawet nie próbujesz zrozumieć co Ci tłumaczę, a trochę takich układów sterowania robiłem i poprawiałem po takich, którzy bezmyślnie pakowali regulatory pokojowe i siłowniki w taki ukłąd.
macluke napisał:
Problemem jest to, że Vaillant jest w moim przekonaniu nadmiernie skomplikowany w prostej jakby nie było sprawie - krzywa grzewcza i utrzymania zadanej temperatury.
Są skomplikowane. Ot taka polityka Niemca, który musi skomplikować to co inni robią proste, a do tego jeszcze używają swoje nazewnictwo.
Niestety sam wielokrotnie musiałem mocno główkować co niemiecki autor miał na myśli.
macluke napisał:
Powtórzę dlaczego widzę tu problem: kocioł w menu informacyjnym wskazuje na temperaturę zadaną zasilania na 31st. Następnie pokazuje temperaturę na zasilaniu - 27-28 st. Więc nie rozumiem dlaczego nie podniesie temperatury zasilania do 31 st, skoro widzi, jaka ma być i jaka nie jest.
Nadmierne skomplikowane prostej rzeczy, jaką jest krzywa widzę także dlatego, że powinno to działac wyłącznie na bazie parametrów typu krzywej (czyli 0,2; 0,3; ....) oraz temperatury zewnętrznej, jeżeli jest WYŁĄCZONY termostat pokojowy, jak u mnie. Czyli: "Wł. temp. pokojowej:" = WYŁĄCZONE.
Jak w innym miejscu menu każesz kotłowi obniżać tą temperaturę to ją obniża.
W kotle to nie działa tak jak myślisz Załączone/Wyłączone.
Jeżeli kocioł grzeje krzywą grzewczą to reakcja na czujnik temperatury pokojowej nie jest załącz/wyłącz kocioł, lecz obniż krzywą grzewczą/grzej wg krzywej grzewczej.
Uwierz mi, że jak jest to dobrze skonfigurowane to działa to naprawdę dobrze. Tylko musisz zmienić całkowicie podejście do tego kotła i myślenie, bo to nie działa tak jak miałeś przy starszym kotle pelletowym czy węglowym.
macluke napisał:
Skoro wyłączone, to dlaczego automatyka vaillant bierze jednak pod uwagę temperaturę pomieszczenia, którą widzi ten regulator? A bierze, bo widzę temp. zadana / temp. pomieszczenia: 21,5/21,5 i temperatura zasilania spada do 26st.
Nie wiem co Ty masz tam poustawiane.
macluke napisał:
Z drugiej strony przy Wł. temp. pokojowej:" = WYŁĄCZONE" Vaillant nie jest już taki inteligentny przy wyłączonym ogrzewaniu i temperaturze zewnętrznej 4 st.
Mimo tego, że znowu "widzi" temperaturę pokoju 21st to i tak uruchamia cykl przeciwoblodzeniowy.
Tutaj to już całkiem mnie rozbawiłeś. Co to jest cykl przeciwoblodzeniowy?
macluke napisał:
Plumpi napisał:
no nie - to byłoby zbyt trywialne. Nie mam przerw dłuższych niż 10 min i to ze 3 razy dziennie. Temperatura nie skacze w tych przedziałach.
Nie znalazłem parametru, który by odpowiadał za różne temperatury zadane na zasilaniu i inną już realną.
Chcę jeszcze założyć czujnik tempetatury za sprzęgłem, bo obecnie różnica tej temperatury to ok 2-2,5 stopnia, a więc sporo dla zasilania...
A czemu nie chcesz spróbować tego o czym Ci piszę? Tego co działa w wielu domach i działa bardzo dobrze.
A miałeś przy kotle pelletowym zamontowany zawór mieszający z siłownikiem, sterowanym regulatorem pogodowym? Miałeś tam w ogóle mieszacz? Jeżeli tak to jak był sterowany?
tak, był czujnik temperatury zewnętrznej i ustawiona krzywa, którą opisałem w pierwszym poście. Miałem też czujnik temp. pokojowej ale wyłączony ze względu na powody, które opisuję tutaj: jedno centralne pomieszczenie, bo tam mam niestety był pociągnięty kabel a sterowanie temperaturą w całym domu z jednego czujnika było nieoptymalne.
Był też zawór 4 drogowy Herz podłączony do automatyki kotła mieszajacy wodę. Ten kocioł oczywiście działał inaczej - miał wbudowany jakiś bufor, powiedzmy 60l, który był dogrzewany. Po osiągnieciu temp kocioł się wyłączał, natomiast jeżeli temperatura wody w kotle spadła poniżej dopuszczalnego poziomu, bazującego na temp. zadanej oraz temp. zewnętrznej - kocioł się uruchamiał.
Plumpi napisał:
Cały czas wyciągasz błędne wnioski, a co najgorsze nawet nie próbujesz zrozumieć co Ci tłumaczę, a trochę takich układów sterowania robiłem i poprawiałem po takich, którzy bezmyślnie pakowali regulatory pokojowe i siłowniki w taki ukłąd.
Rozumiem, co mówisz. Natomiast nie jestem w stanie osiągnąć innych założeń bez takiego rozwiązania: np. w mojej sypialni ma być 19st. W pokoju dzieci - u jednego 21, u drugiego 21,5, w łazience 22. I tego właśnie pilnują salusy, zgodnie z algorytmami, które posiadają, dedykowane do podłogówki właśnie.
Plumpi napisał:
Jak w innym miejscu menu każesz kotłowi obniżać tą temperaturę to ją obniża.
No nie każę kotłowi w innym miejscu obniżać temperatury... Ma być krzywa bazujaca na pogodówce. Tylko. A tak nie jest.
Plumpi napisał:
Tutaj odnosiłem się do parametru w regulatorze Vaillant VRC720, który mówi:
"Wł. temp. pokojowej:" = WYŁĄCZONE. Jest też opcja: Akt. oraz Rozsz.
Przy parametrze WYŁĄCZONE logika wskazuje, że temperatura pomieszczenia, którą pokazuje VRC720 ma być ignorowana, a tak nie jest.
Plumpi napisał:
Nie wiem co Ty masz tam poustawiane.
Problem w tym, że nie znajduję żadnego parametru, który być blokował, dlatego o to pytam.
Wszystko rozbija się o to, dlaczego Vaillant mówi: TEMP ZADANA ZASILANIA: 31, TEMP ZASILANA: 27. Dlaczego nie zasila tym, co sam mówi, że ma zasilać...
Plumpi napisał:
Tutaj to już całkiem mnie rozbawiłeś. Co to jest cykl przeciwoblodzeniowy?
Coś takiego występuje w Vaillantach, że kocioł sam się włącza, jeżeli jest temperatura zewnętrzna 4 st i niżej.
Opis z instrukcji:
Funkcja ogrzewania jest wyłączona, a funkcja ochrony przed zamarzaniem jest aktywna.
W przypadku temperatur zewnętrznych poniżej 4°C przez ponad 4 godziny regulator systemu włącza urządzenie grzewcze i reguluje do Temperatura obniżona:°C. W przypadku temperatury zewnętrznej powyżej
4°C regulator systemu wyłącza urządzenie grzewcze. Monitorowanie temperatury zewnętrznej pozostaje aktywne.
Działanie obiegu grzewczego poza przedziałami czasowymi. Warunek:
– W funkcji Ogrzew. → Tryb: aktywny jest Ster. czas..
– W funkcji Wł. temp. pokojowej: aktywny jest Akt. lub Nieakt..
Jeżeli aktywny jest Rozsz. w Wł. temp. pokojowej:, to regulator systemu reguluje zawsze do wartości zadanej temperatury w pomieszczeniu 5°C niezależnie do temperatury zewnętrznej
Plumpi napisał:
A czemu nie chcesz spróbować tego o czym Ci piszę? Tego co działa w wielu domach i działa bardzo dobrze.
Bo te rzeczy są już zamontowane. I tak jak przy każdej rzeczy - zdania uczonych są podzielone...
Jak pisałem - chciałbym też założyć termometr za sprzęgłem, bo nawet jak kocioł pokazuje 28 st, to za sprzęgłem realne jest 26. Więc po zamontowaniu dodatkowego czujnika temperatury mierzona będzie temperatura rzeczywista wysyłana w obieg a nie temperatura przed sprzęgłem.
Dodam dla porównania, że przy tym, co mam średnie dobowe zużycie gazu to 7m3, przy temperaturach jakie były w Małopolsce w ubiegłym tygodniu, czyli na poziomie 0 st. Ciągle chyba za dużo....?
I bardzo dziękuję za Twoje wyjaśnienia. Póki co - dyskutujemy...
✨ Użytkownik przesiadł się z kotła pelletowego Tekla 14,4 kW na Vaillant Eco Tec Exclusive VC 20CS/1-7, jednak ma problemy z dogrzewaniem pomieszczeń w swoim ocieplonym domu o powierzchni 230 m2. Zainstalowane urządzenia to Unistor 120/6 M, sensoCOMFORT VRC 720, sensoNET VR 921 oraz siłowniki Salus T30NC/T35NC. Użytkownik zauważa, że mimo ustawienia krzywej grzewczej, temperatura zasilania nie osiąga wartości zadanej, co prowadzi do niedogrzania pomieszczeń. W dyskusji podkreślono, że regulacja pogodowa powinna być głównym sposobem sterowania, a dodatkowe termostaty mogą wprowadzać komplikacje. Użytkownik wskazuje na potrzebę precyzyjnego dostosowania temperatury w różnych pomieszczeniach, co jest realizowane przez system Salus. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.