logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dogrzać salon z kuchnią? Budżet: 3000 zł.

neuneu 20 Lis 2022 15:45 666 17
  • #1 20294287
    neuneu
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Cześć.
    Jest zima, węgiel jest drogi (mam podłogówkę, która długo się nagrzewa), jednostka zewnętrzna klimatyzatora lekko zamarza, klima na chwilę tylko dogrzewa pomieszczenie i myślę aby dokupić coś na prąd (mam fotowoltaike). Chodzi o dogrzanie otwartej przestrzeni salonu z kuchnią, tam gdzie najczęściej przesiadujemy. Budżet to 3000 zł - tak mniej więcej. Co polecacie? Proszę o rady.
  • Pomocny post
    #2 20294320
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2605
    Może dokupić zestaw grzałek do tzw. "pracy całorocznej" klimatyzatora, który składa się z grzałki tacy ociekowej, grzałki sprężarki oraz termostatu. Prawdopodobnie masz klimatyzator w wersji bez tych w/w grzałek, dlatego szybko zamarza.
    Na Allegro w cenie do 400 zł.
    Tylko jeżeli masz w salonie lub w tej otwartej przestrzeni jakiś termostat, to przenieś go w inne miejsce, które nie będzie w zasięgu klimatyzacji.
  • Pomocny post
    #3 20294738
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    Polecana wyżej grzałka to na pewno bardzo rozsądne uzupełnienie posiadanej już instalacji - też polecę jej montaż. A jeśli masz fotowoltaikę i energię do wykorzystania, to chyba warto się zainteresować akumulacyjnymi systemami ogrzewania. Zaletą grzejników z dynamicznym rozładowaniem jest wysoka efektywność i łatwe sterowanie oraz programowanie tego typu urządzeń. Są estetyczne i bardzo wygodne, szczególnie jako dodatek do posiadanego układu ogrzewania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20294745
    neuneu
    Poziom 3  
    Ciekawy pomysł.
    Moja klimatyzacja to Heiko jz050-c1. I z tym zestawem nawet przy mrozach -15 normalnie mi klima będzie chodzić, jednostce zewnętrznej nic się nie stanie? Pytam, bo w specyfikacji na pewno jest do jakiej temperatury najniższej może pracować jednostka zewnętrza klimy i czy jej wydajność jest ok (albo nie ma tragedii w wydajności)

Problem jest taki, że klima jest na schodach i ciepłe powietrze ucieka do góry, nawet jak zamknę wszystkie drzwi od pokojów to wiadomo fizyka robi swoje.
    Czujnik od podłogówki jest w salonie.

Cytat:
    grzejników z dynamicznym rozładowaniem

Poczytam o nich. Jeżeli chodzi o prąd to taryfe mam G11, więc koszt energii czy to w nocy czy w dzień mam stały, ale mam fotowoltaikę więc... ;)
    Wtedy taki grzejnik jest przenośny i sobie mogę do salonu go podłączyć tak?

Jeszcze ktoś coś doradzi? ;)
  • Pomocny post
    #5 20294808
    Mobali
    Poziom 43  
    neuneu napisał:
    Poczytam o nich.
    Tu masz instrukcję Dimplexa. To przykład, bo jest ich więcej na rynku. Ale wystarczy żeby zorientować się co do zasady działania i wymogów dotyczących instalowania i eksploatowania tego typu urządzeń.
    Dimplex - ...bslugi.pdf (2.07 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

neuneu napisał:
    koszt energii czy to w nocy czy w dzień mam stały, ale mam fotowoltaikę więc...
    No właśnie, masz pewnie trochę "naskładane". Poza dogrzewaniem się w zimie (energia z "odpustu" z sieci), tego typu urządzenia sprawdzają się rewelacyjnie w okresie jesiennym i wiosennym. Wtedy wieczory są jeszcze chłodne, ale w dzień słońce operuje już na tyle silnie, że część energii da się zgromadzić i zużyć na miejscu, na przykład w systemie z dynamicznym rozładowaniem. A jak wiadomo, prawdziwie darmowa jest tylko ta energia, którą wyprodukujesz i zużyjesz u siebie ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 20294866
    Plumpi
    Grzejniki z dynamicznym rozładowaniem nie są przenośne, bo mają duży ciężar. Tam po prostu jest w nich dużo szamotu. Ale jeżeli masz podłogówki to warto pomyśleć o piecu elektrycznym.
    W przypadku klimatyzatorów pamiętaj, że pomnaża on energię. Z 1 kWh robi 3-4kWh.
    Co do twojego klimatyzatora to nie wiem, bo ich nie znam, ale można to zrobić w większości klimatyzatorów, które są wyposażone w funkcję grzania.
    Co do grzania klimatyzatorem to najbardziej się one obladzają przy temperaturach bliskich 0'C, bo wtedy jest największa wilgotność powietrza, a klimatyzator jak zaczyna pracować to zewnętrzny wymiennik obniża temperaturę powietrza poniżej 0'C.
    Jak temperatury utrzymują się niższe np. -5'C czy -10'C to problem z obladzaniem jest mniejszy, bo powietrze zawiera już małą zawartość wilgoci.
    Warto się zainteresować tym tematem, bo może się okazać, że niewielkim kosztem będziesz miał klimatyzator, którym naprawdę będzie można grzać.
  • Pomocny post
    #7 20295461
    Mobali
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    Grzejniki z dynamicznym rozładowaniem nie są przenośne, bo mają duży ciężar.
    Zdecydowana większość tego typu rozwiązań to rzeczywiście urządzenia wolnostojące, szczególnie duże piece zasilane trójfazowo. Jednak do okresowego dogrzewania salonu, znacznie lepszym rozwiązaniem są estetyczne jednofazowe dynamiczne piece akumulacyjne przewidziane do powieszenia na ścianie (jak zwykłe grzejniki wodne), które można po sezonie zdjąć z haków i przechować. Istnieją także (choć nielicznie) modele z możliwością przenoszenia, jednak to urządzenia o niewielkiej mocy. W przypadku grzejników przenośnych lub montowanych na ścianie głównym barierą jest moc maksymalna grzałek, która realnie może wynosić od około 0,8kW (bo z mniejszymi się nie spotkałem) do nieco ponad 2kW - bo większych nie należy już zasilać z typowego gniazda i wtyczki).
    Plumpi napisał:
    Tam po prostu jest w nich dużo szamotu.
    W nowoczesnych piecach z dynamicznym rozładowaniem, szczególnie tych wyższej klasy, raczej nie stosuje się typowego szamotu, ale blok akumulacyjny wykonany ze specjalnych kształtek. Zwykle są to rozwiązania z wkładami bazaltowymi, wkładem z magnezytu czy magnetytu czy bazujących na innych materiałach (oliwiny). Większość tych materiałów odznacza się lepszymi parametrami od szamotu, są też pozbawione głównych wad szamotowych cegieł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 20295507
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Typowe gniazdko jednofazowe wytrzymuje natężenie do 16A, a to jest ponad 3,5kW. Oznacza to, że spokojnie mozna doń podłączyć piec akumulacyjny o mocy 3kW (chociaz lepiej, gdy jest podłączony bezpośrendio w puszce, a idealnie jest, gdy jest zasilany prądem trójfazowym). Jeśoi ma 4kW, to już wymaga zasilania trójfazowego (podłaczenie w specjalnej puszce, lub specjalną wtyczką 3-fazową do gnaizdka 3-fazowego).
  • #9 20296948
    Mobali
    Poziom 43  
    Zbigniew Rusek napisał:
    Typowe gniazdko jednofazowe wytrzymuje natężenie do 16A, a to jest ponad 3,5kW. Oznacza to, że spokojnie mozna doń podłączyć piec akumulacyjny o mocy 3kW
    Producenci tych urządzeń nie zalecają jednak takiego podłączania - wystarczy poczytać warunki techniczne i instrukcje dla monterów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20297706
    neuneu
    Poziom 3  
    Panowie, dzięki za zaangażowanie.
    Poczytałem trochę i delikatna zmiana planów. Potrzebuje kupić urządzenie przenośne które szybko się nagrzewa. Budżet do 2500 zł o ile jest sens tyle wydawać. Co polecacie?
  • Pomocny post
    #11 20297734
    Plumpi
    tzw. "farelka" lub promienniki podczerwieni :)
  • #13 20298223
    Mobali
    Poziom 43  
    neuneu napisał:
    Potrzebuje kupić urządzenie przenośne które szybko się nagrzewa.
    Tu chyba nic nie pobije promiennika - efekt ciepła jest odczuwalny praktycznie natychmiast po włączeniu. Nie ma też nieprzyjemnych doznań zapachowych (czyli smrodku przypalonego kurzu) jak w przypadku grzejników konwektorowych czy grzejników termowentylatorowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20298721
    neuneu
    Poziom 3  
    Hm grzejniki na podczerwien nagrzewają dobrze tylko przedmioty, ludzi i ewentualnie miejsce tak? A farelki szybciej nagrzewaja powietrze? Kurcze ciezko wybrac
  • #15 20299233
    Mobali
    Poziom 43  
    Nagrzane przedmioty oddają zgromadzone ciepło poprzez powietrze. Z kolei ogrzewając powietrze, i tak w końcu odda ono ciepło do wyposażenia... Wszystko więc zależy od tego, który efekt interesuje użytkownika jako bardziej pożądany.

Przy porównaniu "farelki" i promiennika dla mnie wybór jest oczywisty - wybiorę promiennik. Szczególnie dlatego, że jakoś nie mogę przyzwyczaić się do największych wad grzejników typu "farelka". A są to przede wszystkim męczący hałas (od wentylatora) i bardzo niezdrowe efekty przypiekania kurzu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20304655
    neuneu
    Poziom 3  
    ok, dzięki za info
  • #17 20312175
    mirskib
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Kaloryfer z grzałką elektryczną w korku - taki jak łazienkowy tylko większy - albo zwykły aluminiowy, albo jakiś ozdobny jak do salonu. Można by go podpiąć do rozdzielacza podłogówki.
  • #18 20376115
    neuneu
    Poziom 3  
    Hej kupiłem promiennik podczerwieni przenośny Veito. Bardzo szybko się nagrzewa, jestem zadowolony, póki co używany 40 min ciągiem, będzie okazja to zobacze jak nagrzewa pomieszczenie przez np. 2h ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem dogrzewania otwartej przestrzeni salonu z kuchnią w zimie, z budżetem do 3000 zł. Użytkownik posiada klimatyzator Heiko jz050-c1, który ma problemy z zamarzaniem przy niskich temperaturach. Uczestnicy sugerują zakup grzałek do klimatyzatora, akumulacyjnych systemów ogrzewania oraz przenośnych grzejników, takich jak farelki i promienniki podczerwieni. Zwracają uwagę na efektywność grzejników z dynamicznym rozładowaniem oraz na możliwość podłączenia pieca elektrycznego do podłogówki. Użytkownik zdecydował się na zakup promiennika podczerwieni Veito, który szybko się nagrzewa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA