logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rolety sterowane modułami Sonoff DUAL R3: polecane napędy, zabezpieczenia i sterowanie Wi-Fi

Barbarossa77 25 Lis 2022 07:52 1158 6
REKLAMA
  • #1 20302203
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    witam
    Planuje w całym domu zrobić rolety sterowane poprzez moduły Sonoff DUAL R3. Wymaganie chciałbym żeby to było niezawodne. Nie mam potrzeby sterowania poprzez pilota. Chce sterowanie poprzez przyciski oraz wifi. Bardzo proszę o polecenie rodzaju sterowania (z tego co czytałem to myśle o napędach kablowych) , producenta i modelu. Czytałem że bardzo ważne są zabezpieczenia przeciążeniowe. Z tego co widziałem moduł Sonoff kontroluje obciążenie ale nie wiem czy to jest wystarczające. Czy muszę mieć dodatkowo jeszcze kontole obciążenia w samych roletach ewentualnie jakieś inne zabezpieczenia na wypadek zakleszczenia . Na co jeszcze zwracać uwagę. Nie chciałbym kupić czegoś z czym będzie więcej problemów niż pożytku. Bardzo proszę o wsparcie w temacie. dzięki
  • REKLAMA
  • #2 20302319
    Ty-grysek
    Poziom 12  
    Ocena: 269
    Od blisko 10-ciu lat używam z powodzeniem Mobilus Ares. W tym okresie musiałem wymienić tylko 1 silnik z 7.
    Sterownik własnej konstrukcji (ale bez WiFi): https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3622784.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20846883
    pawelloo3
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Cześć,

Coś widzę ze wsparciem ciężko. Eh fora umierają wszyscy przenoszą się na "twarzową książkę" :(.
    Dużo eksperymentuje, bez szukania informacji po forach. Bo ostatnio się to nie sprawdza. Więc metodą prób i błędów zastosowałem u siebie w rolecie zewnętrznej sonoff dual r3. Zgodnie z opisem jest w nim moduł power-monitora i zabezpieczenie przeciążeniowe. Idealne rozwiązanie pod rolety. Na forach zagranicznych udało mi się podejrzeć mega fajną konfiguracje do rolet i zaimplementować pod siebie. Oczywiście mam go pod podwójnym włącznikiem chwilowym w układzie bezpiecznym albo góra albo dół. Włączenie obu przycisków odcina zasilanie. I pod HA. Działa wyśmienicie:). Na module jest konfiguracja ESPhome, która realizuje funkcje START-STOP-START. Przez przypadek udało mi się przetestować funkcje przeciążeniową :D. Po zamontowaniu wszystkiego przyszedł czas na testy zamykam roletę, aż nagle słyszę buczenie silnika (tzn kręcił się, ale miał coraz ciężej) zanim zdążyłem zareagować i wyłączyć opuszczanie silnik się wyłączył. Zadziałało zabezpieczenie przeciążeniowe. Szczota oparta o okno tarasowe zablokowała roletę :P

Czy taki układ jest bezpieczny. W mojej ocenie bardzo ponieważ. Mam krańcówki które wyłączają napęd w max położeniu rolety. Jest wyłącznik przeciążeniowy a max otwarcie i max zamknięcie i tak realizuje softem czyli procentem otwarcia inaczej czasem otwarcia. Sterownik rolet za śmieszne pieniążki. Polecam :)

Ps. jedyny minus nie mieści się w standardową puszkę itrzeba trochę rzeźbić. Wystarczy usunąć tylna część puszki i usunąć trochę gruzu.
  • REKLAMA
  • #4 20854565
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    @pawelloo3 podrzucisz link do konfiguracji lub czy możesz ją wrzucić i opisać ? Zainteresował mnie temat cena modułu to 1/3 ceny modułu który używam aż zakupię na testy. U siebie będę chciał to zintegrować z Domoticzem.

Ja używam 14 sztuk modułów shelly 2,5 teraz wyszły nowe shelly 2,5PM moduł do puszki idealny bardzo mały z tym ze uważałbym z nim na montaż w puszce bo lubią się grzać u siebie mam je wszystkie w rozdzielni elektrycznej do której przyciągnąłem przewody od silnika rolety oraz od guzika centralnego ponieważ w rozdzielni zawsze jest manewr i możliwość modernizacji a skakanie z drabiną i grzebanie w puszkach to zawsze bałagan.
    Shelly maja bardzo wiele funkcji, funkcja przeciążenia nie wiem jak działa ponieważ jakoś nie było nigdy czasu tego ustawiać i testować.

Są również sterowniki rolet shelly na szynę TH typowe oraz z wejściem RJ45 ale cena powala. Natomiast shelly 2,5PM to Ok 140-150zl za sztukę.
    Plusem shelly jest prosta konfiguracja, dedykowana aplikacja oraz praca w chmurze jeśli ktoś nie myśli na początek stawiać serwera automatyki domowej to shelly działa niezależnie podobnie jak supla.
  • REKLAMA
  • #6 20861664
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Pewnie ze będą ja napewno zawsze się przyda nowa wiesza z zakresu espeasy tym bardziej ze w espeasy to zielony jestem działam na AFE, Tasmota i supla komercyjnie.
  • #7 21288218
    Marcingolf GT
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    >>20861592 @pawelloo3 >>20861592 Hej. Podeślesz kod na email lub wkleisz tutaj, niestety nie mogę pobrać pliku, mam za mało punktów. Interesuje mnie ten temat, właśnie zaczynam zabawę z HA i modułami Sonoff Dual R3 pod rolety i nie mogę ogarnąć tematu z fizycznymi przyciskami do tych modułów. Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat zastosowania modułów Sonoff DUAL R3 do sterowania roletami w domach. Wskazują na niezawodność tego rozwiązania, zwracając uwagę na funkcje przeciążeniowe oraz możliwość integracji z systemami automatyki domowej, takimi jak Home Assistant (HA) i Domoticz. Wspomniano o doświadczeniach z innymi produktami, takimi jak Mobilus Ares oraz Shelly 2.5, które również oferują funkcje sterowania roletami. Użytkownicy podkreślają znaczenie odpowiednich zabezpieczeń oraz konfiguracji, aby uniknąć problemów z działaniem rolet. Pojawiły się również propozycje stworzenia poradników dotyczących konfiguracji i integracji tych modułów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA