logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiornik Tecsun PL-310ET warto kupić? Różnice między radiem globalnym a zwykłym

mojekonto300 26 Lis 2022 19:07 5463 10
REKLAMA
  • #1 20304688
    mojekonto300
    Poziom 4  
    Ocena: 27
    Czy warto kupić takiego chińskiego Tecsuna?

https://a.allegroimg.com/s720/117ace/cd17978b...f98/Odbiornik-globalny-Tecsun-PL-310ET-czarny
    https://allegro.pl/oferta/odbiornik-globalny-tecsun-pl-310et-czarny-12930150532

Przydałby się w garażu - obecnie mam jakieś radio, które odbiera jedną stację i mogę słuchac tylko głupkowatych prezenterów przerywających zapętlone 5 piosenek.

Jednak podobno wkrótce maja likwidować FM i wprowadzać radio cyfrowe - na 3 lata nie opłaca się taka inwestycja.

I czym różni się "radio globalne" od zwykłego takiego:

https://a.allegroimg.com/s1024/11b196/231b70d...adio-PRZENOSNE-Sieciowe-R20-FM-AM-SW-Kuchenne

https://allegro.pl/oferta/radio-przenosne-sie..._unit_id=b2c135d7-022b-441f-8230-f1a9705a5032

Częstotliwości FM takie same.
  • REKLAMA
  • #2 20305202
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    A co - wybierasz się do Rosji albo Japonii - w celu słuchania tam radia FM przez przenośny odbiornik - jeśli nie to nie warto...

A używanie innej częstotliwości niż tej z FM do słuchania muzyki w garażu też raczej bez sensu jest...
  • REKLAMA
  • #3 20305282
    qaz22
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Odbiornik globalny odbiera dużo więcej częstotliwości. Jeżeli chcesz słuchać radia, to idź z postępem i przejdź na radio internetowe. Wgraj sobie do komórki aplikację radia internetowego, wybierasz gatunek muzyki i słuchasz tego, co lubisz, bez zbędnego gadania o bzdetach czy polityce. Aby dobrze się takiego radia słuchało, musisz sparować swoją komórkę przez Bluetooth z wieżą lub głośnikiem. Uwierz mi, takiego tematycznego radia aż się chce słuchać.

Ja osobiście mam wgraną tę aplikację: https://play.google.com/store/apps/details?id...io.radio.fmradio.liveradio.radiostation&gl=PL
    Tu można słuchać ponad 50000 stacji z całego świata.
  • #4 20305778
    mojekonto300
    Poziom 4  
    Ocena: 27
    No właśnie nie chciałbym się uzależniać od Internetu, bo nie zawsze internet będzie (patrz Ukraina). W tej chwili mam tylko radio z lat 70., które odbiera tylko program pierwszy. Nawet wieża z końca lat 90. nic nie łapie, chyba była jakaś zmiana w częstotliwościach.

Czyli taki globalny odbiornik różni się tym, że łapie częstotliwości nie używane w Polsce?
  • REKLAMA
  • #5 20305839
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20306557
    qaz22
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Jeżeli chcesz kupić koniecznie radio to kup już w systemie DAB(umożliwia odbiór sygnału cyfrowego).
    Odbiornik globalny zaprojektowany jest głównie aby słuchać fal krótkich.
    Jeżeli w Polsce z FM przejdą na DAB(radio cyfrowe) to zostaną ci do słuchania na odbiorniku globalnym fale długie średnie i krótkie.

Jeżeli masz sprzęt na stary UKF to wpisz na allegro KONWERTER UKF, można je kupić już za 24 złote. wpinasz go miedzy radio a antenę i odbierasz UKF w paśmie 88-108MHz.
  • REKLAMA
  • #8 20306716
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 257
    Potrzebujesz przede wszystkim zewnętrznej anteny UKF i jakiegoś dobrego (czułego) tunera. Może to być stare radio samochodowe nawet, bo te najstarsze są najlepsze. Ja polecam Sony, Kenwood, Pioneer. Co do likwidacji klasycznego FM to na czytałeś się bzdur. Na pewno nie zostanie wyłączony analog. DAB+ to niewypał i na pewno nigdy nie przejdzie takie coś żeby przeniesiono wszystko na cyfrę. Jednymi z najlepszych pioneerów są np. DEH-P2030R, DEH-P3000R, itp. Jak mieszkasz w zaniżeniu i odbierasz mało stacji, to wyjedź samochodem na górke, ustaw w radiu czułość wyszukiwania na max., lub tryb manualny i zobacz ile stacji wyłapujesz. Fale krotkie, średnie i długie to całkiem inna bajka - w szczególności krótkie. Wszystko zależy od propagacji, a ponadto nadajniki na krótkich są wlaczane i wyłączane systematycznie w określonych godzinach. I oprócz programu 1 PR na 225kHz nic tam po naszemu innego nie znajdziesz.

Odbiornik Tecsun PL-310ET warto kupić? Różnice między radiem globalnym a zwykłym Odbiornik Tecsun PL-310ET warto kupić? Różnice między radiem globalnym a zwykłym
  • #9 20309760
    woodpecker0
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    A to ja w temacie radyjek globalnych polecę takie cosik:
    Odbiornik Tecsun PL-310ET warto kupić? Różnice między radiem globalnym a zwykłym
    AM, FM, średnie, krótkie, co dusza zapragnie. Tylko dobra antena postawiona w dobrym miejscu i można słuchać do woli, bo wbudowany akumulator trzyma dosyć długo (tylko ostrożnie z anteną, bo moja obecnie odbiera głównie zasilacz od lampki :D ). Zapewne nie jest to jakiś super-duper wypasiony sprzęt, ale kosztuje jednak około 300zł, a nie 300 euro jak nie więcej, jak niektóre odbiorniki firmy Grundig z serii Satellit :D.
    Swoją drogą, jak się chce muzyki posłuchać bez marudzenia jakiegoś tam redaktora, to... może lepiej sięgnąć po jakieś Spotify czy inne odtwarzacze? To już pójście w stronę "uzależniania się od Internetu" no, ale coś za coś.
  • #10 20309889
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Mnie w tych tanich radyjkach globalnych opartych o technologię SDR denerwuje przestrajanie. Za każdym skokiem częstotliwości wycisza głośnik i przez to pozbyłem się XHDATA D-808, DEGEN DE1103 (pierwsza wersja z aluminiowym frontem była analogowa i działał wyśmienicie), i zostałem przy Tecsun PL-600.

Do garażu radio FM dużym głośnikiem i z funkcją radia cyfrowego DAB - np. dość fajnie gra Grundig Music GS 7000.
  • #11 21359457
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2649
    Sam pomysł słuchania pasma FM na radiu globalnym jest pomyleniem pojęć.

Moderowany przez c2h5oh:

Proponuję patrzenie na datę założenia tematu i czy jego Autor dalej jest nim zainteresowany.

Podsumowanie tematu

✨ Odbiornik globalny Tecsun PL-310ET różni się od zwykłego radia przede wszystkim możliwością odbioru fal krótkich, średnich i długich, co pozwala na słuchanie stacji spoza standardowego pasma FM używanego w Polsce. Radio globalne jest przeznaczone głównie do odbioru fal krótkich, które mają zmienną propagację i ograniczoną dostępność lokalnych stacji. W Polsce planowane jest wprowadzenie radia cyfrowego DAB+, jednak analogowe FM nie zostanie szybko wyłączone, a DAB+ nie jest powszechnie akceptowany. Do odbioru FM można użyć konwertera UKF lub dobrej zewnętrznej anteny oraz czułego tunera, np. starego radia samochodowego marek Sony, Kenwood czy Pioneer. W garażu lepszym rozwiązaniem może być użycie starej wieży stereo lub radia z dużym głośnikiem i obsługą DAB, np. Grundig Music GS 7000. Radio globalne oparte na technologii SDR może mieć problem z wyciszaniem głośnika przy zmianie częstotliwości, co jest wadą tanich modeli. Alternatywą dla tradycyjnego radia jest radio internetowe, które oferuje szeroki wybór stacji i gatunków muzycznych, ale wymaga dostępu do internetu, co nie zawsze jest możliwe. Podsumowując, zakup Tecsun PL-310ET ma sens, jeśli chce się korzystać z fal krótkich i innych pasm poza FM, ale do prostego słuchania FM w garażu lepsze mogą być inne rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA