logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kieszonkowego radia globalnego z dobrym zasięgiem UKF FM i dźwiękiem stereo

tomek76k76 22 Gru 2024 23:59 2652 28
REKLAMA
  • #1 21359453
    tomek76k76
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich!
    Potrzebuję kupić kieszonkowe radio globalne o jak najlepszym zasięgu UKF i jak najlepszej jakości dźwięku stereo na słuchawkach. Potrzebuję do słuchania radia w podróżach autobusem i pociągiem. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
    AI: Jaki jest Twój budżet na zakup kieszonkowego radia?
    Około 1000 zł.
    AI: Czy masz jakieś preferencje co do marki lub modelu radia?
    Nie.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie musi mieć głośnika.
  • REKLAMA
  • #2 21359466
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    tomek76k76 napisał:
    o jak najlepszym zasięgu UKF i jak najlepszej jakości dźwięku stereo
    To pochodna anteny (o ile księgowi nie spieprzą odbiornika).
    Przy okazji: odbiorników "globalnych" ze stereo FM to chyba nie spotkałem. Czego NAPRAWDĘ oczekujesz?
  • #3 21359472
    tomek76k76
    Poziom 3  
    >>21359466 Tecsun 368 ma na słuchawkach stereo; dziwne pytania zadajesz.
  • #4 21359484
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1677
    Dołóż trochę do https://www.lowcychin.pl/malahit-dsp2-sdr-malachite-receiver-radio/

Na Aliexpress można wyrwać około 1200 zł, jak robią promocję.

JacekCz napisał:
    Przy okazji: odbiorników "globalnych" ze stereo FM to chyba nie spotkałem. Czego NAPRAWDĘ oczekujesz?
    Znaczy nie miałeś żadnego. Nawet mój stary Sony 7600G ma FM stereo.
  • #5 21361287
    tomek76k76
    Poziom 3  
    Tylko ten jeden jest godny uwagi?
  • REKLAMA
  • #7 21361299
    SP5IT
    Ten akurat miałem przez kilka tygodni.
    Mam też Sony ICF-SW7600G. Superradio, ale szkoda byłoby mi go poniewierać w podróżach - to już prawie zabytek i to świetnej jakości.
    Tu masz https://www.qsl.net/n9ewo/ świetną stronę z konkretnymi recenzjami Ś.P. N9WEO.
    M.

P.S. Soniacz jest aktualnie w loombardzie w niezłej cenie.
  • REKLAMA
  • #8 21361304
    tomek76k76
    Poziom 3  
    JacekCz napisał:
    Niektórzy twierdzą, że żadne.
    Jak nie masz nic konstruktywnego do przekazania, to po co się udzielasz w wątku?

Dodano po 6 [minuty]:

SP5IT napisał:
    Soniacz jest aktualnie w lombardzie w niezłej cenie.
    Daj namiar, jak możesz. :)
  • #10 21361319
    tomek76k76
    Poziom 3  
    SP5IT napisał:
    Masz PW

Dziękuję, już kupiłem. :)
  • #11 21361971
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Jeżeli musi być globalne (czyli rozumiem, że od kHz do 30 MHz plus UKF FM), to:
    XHDATA 808 - rewelacyjnie tani odbiornik globalny z RDS i bardzo mały i poręczny. Upierdliwy przy nasłuchach w SSB - strojenie co 1 kHz wycisza głośnik co skok VFO.
    Inny typ to Tecsun PL-330 - obecnie w cenie kolacji w restauracji.

Nie miałem - ale bardzo zachwala mój znajomy - HanRongDa HRD 747. Nie wygląda - a ponoć genialne... i megakieszonkowe.

Chińczyki obecnie mają genialne sprzęty - mam porównanie do takich gwiazd z minionych lat jak Grundig Satellit 600 Professional itd...

Jeśli jednak chcesz wydać tysiaka - to zabytkowa rodzina Sony serii ICF. Sam poluję na Sony ICF-SW55, aby uzupełnić kolekcję. :)
  • #12 21361977
    tomek76k76
    Poziom 3  
    Jap napisał:
    Jeśli jednak chcesz wydać tysiaka - to zabytkowa rodzina Sony serii ICF. Sam poluję na Sony ICF-SW55, aby uzupełnić kolekcję.
    A który model z ICF jest najlepszy?
  • #14 21362060
    tomek76k76
    Poziom 3  
    >>21362020 A który model Malachite'a jest najlepszy pod względem zasięgu FM i jakości dźwięku stereo na słuchawkach?
  • REKLAMA
  • #15 21362092
    SP5IT
    Zasięg odbioru FM głównie zależy od anteny i warunków, w których chcesz słuchać.
    Nikt nie jest zdolny udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie bez postawienia obok siebie kilku odbiorników podłączonych do tej samej anteny. Można jedynie bazować na parametrach czułości i selektywności odbiorników.
    M.
  • #16 21363049
    tomek76k76
    Poziom 3  
    SP5IT napisał:
    Zasięg odbioru FM głównie zależy od anteny i warunków, w których chcesz słuchać.
    Nikt nie jest zdolny udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie bez postawienia obok siebie kilku odbiorników podłączonych do tej samej anteny. Można jedynie bazować na parametrach czułości i selektywności odbiorników.
    M.

Możesz coś napisać na temat Sony ICF-PRO80?
  • #17 21363061
    SP5IT
    Nie miałem, nie bawiłem się tym. Kiedyś jak przyjechali do mnie z energetyki, bo zgłaszałem zakłócenia, to jeden z nich miał takie radio w łapie i szukał, skąd trzeszczy. Ja obok niego z moim ICF-SW 7600G. Trzeszczały tak samo. :)
    M.
  • Pomocny post
    #18 21363111
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    tomek76k76 napisał:
    Możesz coś napisać na temat Sony ICF-PRO80?

Mam takie radio.
    Jeżeli kupujesz od kogoś, to przygotuj się na wymianę prawie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych.
    Zwróć uwagę na ukompletowanie. Powinna być antena teleskopowa z nietypowym złączem (przykręcana), przystawka rozszerzająca zakres pracy, futerał, pasek do przenoszenia i tak dalej.
    Radio jak na tamte czasy było supernowoczesne. Tu masz dokumentację do niego:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2744499.html#13243077
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776317-810.html#9310762

Polecam to radio, bo jest naprawdę dobre, aczkolwiek trochę trudne w obsłudze. Można jednak to opanować i cieszyć się z jego zalet.
  • #19 21363168
    tomek76k76
    Poziom 3  
    c2h5oh napisał:
    Polecam to radio, bo jest naprawdę dobre, aczkolwiek trochę trudne w obsłudze. Można jednak to opanować i cieszyć się z jego zalet.
    A może wiesz, kto ma na sprzedaż?
  • #20 21363191
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    W tej cenie, którą sobie życzą posiadacze takiego radia, kupisz coś bardziej nowoczesnego. :) Nie mam pojęcia, czy radio jest takie dobre, czy to po prostu jakieś sentymenty.
    Są one teraz dostępne na różnych portalach aukcyjnych. Poszukaj.
    Były nawet ogłoszenia na Elektrodzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3994214.html
  • #21 21365258
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    A może ATS Packet Decoder? Mam i używam. Kompaktowe wymiary, wbudowany akumulator, WiFi (czasami potrzebne), UKF FM od 64 do 108 MHz: https://pl.aliexpress.com/i/1005006684406593.html
    Swój kupiłem za około 350 zł. W takiej cenie to rewelacja.
    SP5IT napisał:

Właśnie. Dołączona antena teleskopowa wystarcza na odbiór, ale o DX-ach można zapomnieć. Przy dobrej propagacji nawet KF całkiem przyzwoicie odbiera. Odbiornik globalny kieszonkowy? Nie ma czegoś takiego.
    SP5IT napisał:
    jak przyjechali do mnie z energetyki, bo zgłaszałem zakłócenia, to jeden z nich miał takie radio w łapie i szukał, skąd trzeszczy. Ja obok niego z moim ICF-SW7600G. Trzeszczały tak samo.
    Z tym ATS-em obszedłem okolice, kilka źródeł się znalazło...
  • #22 21366737
    tomek76k76
    Poziom 3  
    ArturAVS napisał:
    Odbiornik globalny kieszonkowy? Nie ma czegoś takiego.

Ja potrzebuję tylko FM i dlatego myślałem, że radio globalne będzie lepiej odbierać te fale od zwykłych odbiorników radiowych.
  • #23 21367401
    Jap
    Poziom 29  
    tomek76k76 napisał:
    Ja potrzebuję tylko FM i dlatego myślałem, że radio globalne będzie lepiej odbierać te fale od zwykłych odbiorników radiowych.
    Matko Bosko... To całkowicie zmienia postać rzeczy....

ArturAVS napisał:
    Odbiornik globalny kieszonkowy? Nie ma czegoś takiego.

A dlaczego? Mój Yaesu VR-500 czy Icom IC-R6 są kieszonkowymi odbiornikami globalnymi lub odbiornikami komunikacyjnymi i radzą sobie na falach krótkich wyśmienicie...

Malutki sparing IC-R6 kontra Tecsun PL-600

• #24 21367412
    tomek76k76
    Poziom 3  
    Jap napisał:
    Matko Bosko... To całkowicie zmienia postać rzeczy...

Dobrze myślę, że globalny będzie miał lepszą jakość UKF-FM od zwykłego radia?
  • #25 21367424
    SP5IT
    Jap napisał:
    A dlaczego? Mój Yaesu VR-500 czy Icom IC-R6 są kieszonkowymi odbiornikami globalnymi lub odbiornikami komunikacyjnymi i radzą sobie na falach krótkich wyśmienicie...

Cieszymy się twoim szczęściem. Jak tymi odbiornikami opędzić
    tomek76k76 napisał:
    [ciach]o jak najlepszym zasięgu UKF i jak najlepszej jakości dźwięku stereo na słuchawkach.

Chętnie przeczytam, jak to zrobić na zaproponowanych przez ciebie radiach.
    M.
  • #26 21367448
    tomek76k76
    Poziom 3  
    SP5IT napisał:
    M.

Ja nic nie pisałem o UKF.
  • #27 21373181
    Jap
    Poziom 29  
    tomek76k76 napisał:
    Jap napisał:
    Matko Bosko... To całkowicie zmienia postać rzeczy...

Dobrze myślę, że globalny będzie miał lepszą jakość UKF-FM od zwykłego radia?

Nie ma to żadnego związku. Tzw odbiorniki globalne to urządzenia umożliwiające odbiór stacji radiofonicznych AM (i często też krótkofalaraskich i innych w modulacjach SSB) z całego GLOBU. No i często mają też wbudowany odbiornik FM. Ale ten odbiornik FM to jakby całkiem inne moduły odbiorcze więc nie mają żadnego związku z głownym przeznaczeniem odbiornika globalnego. No i z takich przenośnych - to w stereo raczej seria TECSUNA i nie ma co więcej szukać bo cena do jakości jest BDB.
  • #28 21373190
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    tomek76k76 napisał:
    Ja nic nie pisałem o UKF.

No jak nie;
    tomek76k76 napisał:
    Potrzebuję kupić kieszonkowe radio globalne o jak najlepszym zasięgu UKF

Nawet najlepszy odbiornik "polegnie" na odbiorze, jeśli anteną będzie przewód słuchawkowy lub antena teleskopowa.
  • #29 21373197
    Jap
    Poziom 29  
    SP5IT napisał:
    Jap napisał:

Cieszymy się twoim szczęściem. Jak tymi odbiornikami opędzić
    tomek76k76 napisał:
    [ciach]o jak najlepszym zasięgu UKF i jak najlepszej jakości dźwięku stereo na słuchawkach.

M.

Ta niezrozumiała fraza chyba do mnie - otóż nie da się tego "opędzić" na R6 czy VR500 bo autor postu prosi o typy modeli z STEREO.

Jak dokładnie widać w moim poście - prostuję półprawdę nt stwierdzenia - że nie ma odbiorników globalnych kieszonkowych. SĄ! I jest ich dużo więcej - szczególnie chińskich, całkiem niezłych konstrukcji. Oczywiście można rozpocząć dyskusję nt. jakości audio, filtrowania itp względem np takiej krowy jak Grundig Satellit 600 (też się cieszę szczęściem swym że i taki mam) ale nie zmienia to faktu - że są odbiorniki globalne kieszonkowe.

Do autora postu - ja niestety niewiele doradzę w kwestii radia FM (mam kilkanaście odbiorników globalnych i odbiorników komunikacyjnych więc raczej w tym obszarze coś mogę doradzić - w tytule posta powołałeś się właśnie na radio globalne). Ale poszukaj w Internecie opinii o sprzętach Sangean, Tescun czy HRD-737. Swego czasu SONY robił świetne radia przenośne serii ICF- ale to już miniona epoka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kieszonkowego radia globalnego z dobrym zasięgiem UKF FM i wysoką jakością dźwięku stereo, przeznaczonego do słuchania w podróżach. W dyskusji pojawiają się różne modele i marki, które mogą spełniać te wymagania. Użytkownicy polecają m.in. Tecsun 368, XHDATA 808, Tecsun PL-330, HanRongDa HRD 747 oraz Sony ICF-SW7600G. Wskazują również na znaczenie anteny dla jakości odbioru oraz na różnice między odbiornikami globalnymi a standardowymi radiami FM. Wiele osób podkreśla, że chińskie modele oferują dobrą jakość w przystępnej cenie, a także zwracają uwagę na konieczność wymiany kondensatorów w starszych modelach.
REKLAMA