logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra: Koncentryk czy możliwe zastosowanie istniejącego światłowodu w bloku?

kiuba_k 01 Gru 2022 23:21 3012 12
REKLAMA
  • #1 20313800
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Mieszkam w bloku. Obecnie mój dostawca internetu plus tv wszedł mi kablem światłowodowym do mieszkania i do swojego routera (ich router). To było w trakcie remontu. Kabel światłowodowy jest pod karton gips. Router schowany. Tak ma być, chciałbym. Zmieniam dostawce na Vectra. Oni chcą wejsc koncentrykiem. Tylko o ile może uda się z klatki wejsc do mieszkania to już pod karton gipsem do zabudowy gdzie mam router teraz nie ma szans dojechać. Nie chcę kabla ciągnąć na widoku, wiercić, coś mieszać po remoncie. Skrzynkę elektryczną z Tauron mam na klatce przy drzwiach. Czy można jakoś na klatce odciąć światłowod dotychczasowy i wykorzystać na tym kablu ten odcinek klatka-zabudowa (miejsce routera)? Jakieś konwertery aby tą Vectre podłączyć? Czemu mam się zgodzić na koncentryk? Oni tak mają i koniec. Technik ma przyjechać 30.12.22r. i patrzeć, oceniać instalacje. Co ja mogę zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 20313814
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15434
    Jak chcesz korzystać z ich usługi - tak.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20313938
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    @kiuba_k
    Żadne konwertery, przejściówki nie wchodzą w grę.
    Technik musi podłączyć przewód koncentryczny wprost ze skrzynki do modemu.

Istnieje coś takiego jak zwrotnica RFoG, to takie połączenie światłowodu i wyprowadzenie sygnał na przewód koncentryczny.
    Instaluje to i podłącza tylko operator.
  • REKLAMA
  • #4 20313957
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Czyli modem ich do skrzynki mogę schować tej co mam na licznik elektryczny. Tam daje zwrotnice RFoG i wykorzystuje światłowód ten co mam już położony. Co potem? Router z wejściem światłowodowym?
  • #5 20314042
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    Żaden operator nie będzie się bawił w takie kombinacje.

Jak by miał później to diagnozować i odpowiadać za działanie...

Chcesz mieć Vectra to jak wyżej napisane - dostosuj się. ;-)

Pomysł z schowaniem jakiegokolwiek routera do zabudowy, to strzał w stopę...
    one się grzeją, psują, wymagają czasem resetu, itp
  • #6 20314101
    kiuba198353
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    zabudowa pralki to jest - do sufitu, jest tam dużo miejsca i jest okej. Zabudowa w korytarzu więc zasięg wifi tez nie upośledzony. Jak to w Polsce - dostosuj się. Klient nie ma nic do gadania.
  • #7 20314249
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 138
    kiuba198353 napisał:
    zabudowa pralki to jest - do sufitu, jest tam dużo miejsca i jest okej. Zabudowa w korytarzu więc zasięg wifi tez nie upośledzony. Jak to w Polsce - dostosuj się. Klient nie ma nic do gadania.

Ale czego autor tematu oczekuje że dla jednego klienta zmienią sposób dostarczania usługi. Vectra dostarcza koncentrykiem i jak komuś to nie odpowiada to nie podpisuje z nimi umowy. Przejście ze światłowodu który jest już ułożony w domu na koncentryk od Vectry to moim zdaniem nieporozumienie.
  • #8 20314306
    KOCUREK1970
    kiuba_k napisał:
    Tam daje zwrotnice RFoG i wykorzystuje światłowód ten co mam już położony.

Nie, światłowód dochodzi do tej zwrotnicy RFoG i z niej dalej idzie już kabel koncentryczny.
    Światłowód->RFoG->przewód koncentryczny.
    Wszystko musi być zainstalowane w mieszkaniu klienta, łatwo dostępne.
  • #9 20314826
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1124
    kiuba198353 napisał:
    Jak to w Polsce - dostosuj się. Klient nie ma nic do gadania.
    Bo w czasie remontu należy tak zrobić żeby można było łatwo modernizować pewne instalacje. Jak kładli światłowód to trzeba było tak zrobić żeby można było w razie potrzeby łatwo dołożyć jakikolwiek inny kabel czy przewód.
    kiuba198353 napisał:
    Jak to w Polsce - dostosuj się. Klient nie ma nic do gadania.
    Ma do gadania, nie odpowiada ci sposób dostarczania to nie podpisujesz umowy. Teraz chciałbyś żeby ci zrobili jakąś rzeźbe do której wstyd się przyznawać.
  • REKLAMA
  • #10 20316227
    kiuba_k
    Poziom 10  
    sokar78 napisał:
    kiuba198353 napisał:

Ale czego autor tematu oczekuje że dla jednego klienta zmienią sposób dostarczania usługi. Vectra dostarcza koncentrykiem i jak komuś to nie odpowiada to nie podpisuje z nimi umowy. Przejście ze światłowodu który jest już ułożony w domu na koncentryk od Vectry to moim zdaniem nieporozumienie.

To jak mam światłowód to nie przechodzić na koncentryk? To mam wykorzystać światłowód bo lepiej technologicznie? Tylko u mnie jeden dostawca jest na światłowodzie, dlatego mam w peszlu w mieszkaniu do routera ich ten światłowód dochodzi. Tylko dostawca teraz drogi, firmę sprzedają. Więc w bloku tylko Vectra.
  • #11 20316267
    KOCUREK1970
    @kiuba_k
    Nas nie pytaj co zrobić:
    - albo zostajesz ze światłowodem i z drogim operatorem, lub zostajesz bez usługi,
    - albo godzisz się na koncentryk z innym operatorem, lub zostajesz bez usługi.

To nie jest tak, że kiedy klient chce dostanie RFoG a kiedy ma kable koncentryczne, to na koncentryku mu podłączą.
    O wszystkim decyduje operator i to jak ma zbudowany szkielet w okolicy.
  • #12 20317417
    kiuba198353
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    KOCUREK1970 napisał:
    @kiuba_k
    Nas nie pytaj co zrobić:
    - albo zostajesz ze światłowodem i z drogim operatorem, lub zostajesz bez usługi,
    - albo godzisz się na koncentryk z innym operatorem, lub zostajesz bez usługi.

To nie jest tak, że kiedy klient chce dostanie RFoG a kiedy ma kable koncentryczne, to na koncentryku mu podłączą.
    O wszystkim decyduje operator i to jak ma zbudowany szkielet w okolicy.

Jasne, dziękuje.
  • #13 20321500
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15434
    kiuba_k napisał:
    dlatego mam w peszlu w mieszkaniu do routera ich ten światłowód dochodzi.

No a jest drożny? Jeśli tak może byłaby szansa przeciągnąć koncentryk.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik mieszka w bloku i ma zainstalowany światłowód od jednego dostawcy, ale planuje przejść na Vectrę, która wymaga podłączenia koncentrycznego. Użytkownik obawia się, że nie będzie możliwości poprowadzenia nowego kabla koncentrycznego w sposób estetyczny, ponieważ istniejący światłowód jest schowany pod karton-gipsem. Forumowicze sugerują, że jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie zwrotnicy RFoG, która umożliwia połączenie światłowodu z kablem koncentrycznym, jednak podłączenie musi wykonać technik operatora. Wskazują również, że użytkownik musi dostosować się do wymagań Vectry lub pozostać przy droższym dostawcy światłowodowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA