logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeWalt DCD796P2 - bicie na boki wiertarkowkrętarki

Snorku 06 Gru 2022 20:27 1929 3
REKLAMA
  • #1 20321964
    Snorku
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć, masa już pytań tego typu była, bo przeleciałem chyba wszystkie wątki, ale dalej w to nie mogę uwierzyć.

Kupiłem wyżej wymienioną wiertarko wkrętarkę z myślą o majsterkowaniu zwykłym, czasami coś zrobić w drewnie, czasami coś dokręcić, czasami w metalu, podobnie w betonie/cegle itp.

Myślałem, że sprzęt za taką kasę będzie dawał radę, a pojedyncze opinie o biciu wiertła to rzadkość, nie mniej tak właśnie jest. Nie wiem ile dokładnie bije, ale wiertła odskakują o jakiś 1-2 mm na oko. Zdaję sobie sprawę, że to wiertarko wkrętarka udarowa, ale na prawdę to jest taki poziom precyzji? Nawet w betonie kołki będą latać jak głupie.
    Mam w domu starą wiertarkę boscha na wiertła SDS, która tak na dobrą sprawę też bije na boki jak głupia i otwory 10mm robią się nagle 13-14.

Mogę zwrócić jeszcze sprzęt bez żadnego problemu, stąd moje pytania:

Czy olać w ogóle temat udaru w takich wkrętarkach i polecieć w zwykły model bez udaru do drewna/metalu/wkręcania?
    Mam na oku też już jakieś modele milwaukee (np. M18 FPD2), czy ta górna półka ogranicza jakkolwiek już bicie?
    Czy może ew. kupić model dewalta/milwaukee bez udaru i po prostu do betonu zainwestować w jakiś stacjonarny udar?
  • REKLAMA
  • #2 20322044
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Snorku napisał:
    wiertła odskakują o jakiś 1-2
    Zależy jak długie te wiertła. Może być też tak , że one krzywe są
    Snorku napisał:
    Mogę zwrócić jeszcze sprzęt bez żadnego problemu
    ? Jeżeli w powyższe warunki nie występują , to ja bym zwrócił.
  • REKLAMA
  • #3 20322063
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    brofran napisał:
    Ten typ tak ma. Wrzeciono ułożyskowane w luźno pasowanej tulejce.
  • #4 20322172
    Snorku
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    brofran napisał:
    Snorku napisał:
    wiertła odskakują o jakiś 1-2
    Snorku napisał:
    Mogę zwrócić jeszcze sprzęt bez żadnego problemu
    ? Jeżeli w powyższe warunki nie występują , to ja bym zwrócił.

Dość krótkie i nowe, raczej nie są krzywe, z moim "skillem" wkładania ich też bym nie przesadzał, to chyba nie jest trudne włożyć prosto wiertło.

Czyli do zwrotu?

Co powiecie Panowie o tej drugiej wkrętarce millwaukee? Albo wgl zrezygnować z udarowej?
REKLAMA