logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toster Bosch: Spalona spirala grzejna - naprawa czy wymiana? Izolator, taśma oporowa, wymiary

Bartek19957 14 Gru 2022 21:01 1728 6
REKLAMA
  • #1 20335196
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Witam wszystkich. Problem jak w temacie. Toster na wyskakujące kanapki firmy Bosch. Z racji że jestem osobą co prawie wszystko naprawi albo chociaż usiłuje zamiast od razu wyrzucić to przychodzę do was z takim oto problemem. Po rozebraniu okazało się że jedna z bocznych płytek grzewczych ma spalone ścieżki. Jest to taka płytka z izolatora po którym wężykiem biegnie taśma oporowa. Taśma przerwana w 3 miejscach, przepalenie po prostu. Toster nie jest stary nawet dużo nie pracował. Chciałem to naprawić ale tak... lutować miejsca przerwane chyba nie tędy droga ale nie wiem doradzcie czy ewentualnie można. A po drugie myślałem o wymianie całej taśmy i nawinięcie jej wężykiem po całości . Ale nie mogę znaleźć takiej samej taśmy oporowej. Ta z tostera ma wymiary ok 0.07 mm grubości na 1.2mm szerokości. Może wy znacie sklep z taką taśmą albo wiecie gdzie to dostać albo czy można to jakoś zamienić na taśmę o podobnym oporze i innych wymiarach ale tu już pytam o to was bo nie wiem jaki opór ma aktualna taśma bo nigdzie nie jest podane. Z góry dziękuję za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20335435
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Z obliczeń wychodzi mi 0, 35mm. Przekrój taśmy szerokość razy wysokość daje 0,084 to przekrój drutu z racji że jest okrągły więc pole koła. Z tego wyjdzie trochę więcej niż z taśmy bo 0,090. Będzie okej?
  • REKLAMA
  • #4 20335457
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    @Bartek19957 Jak Ty to liczysz człowieku,
    Bartek19957 napisał:
    tego wyjdzie trochę więcej niż z taśmy bo 0,090.
    ? 0,090 ? Czego? Liczby niemianowanej ? Z ciekawości popatrzylem do swojego tostera i wygląda mi to na 0,5 x 2 mm.
  • #5 20335653
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Przekrój to będzie pole. Przekrojem taśmy będzie pole prostokąta o wymiarach które podałem. Przekrojem drutu pole koła gdzie średnica drutu to ok 0,35mm.
    Taśma mierzona suwmiarką elektroniczną

Dodano po 6 [minuty]:

Jeśli liczę źle to proszę o pomoc, może coś źle rozumiem, nie tak jak powinno być. Na pewno będzie szybciej niż wymieniać wiadomości co niczego nie wnoszą

Dodano po 6 [minuty]:

Co do twojego tostera to może i masz takie grube te taśmy nie wiem tego...u mnie są takie jak zmierzyłem, zrobiłem to najdokładniej jak tylko się da aby nie wprowadzać w błąd
  • REKLAMA
  • #6 20337266
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Dziś rozebrałem głębiej i temat jest nie do zrobienia. Szczerze nie polecam tego sprzętu innym z racji na wykonanie. W środku wszystko tak słabe że rozpada się od patrzenia. Inne płytki grzejne również rozpadły się spirale na kawałki. Nawet jest to nie do naprawy ponieważ obudowy płytek i same płytki są porobione punktową zgrzewarką i są nie do wyjęcia na zewnątrz. Zabawka z przewlekaniem nowego drutu oporowego jest wręcz nie do wykonania. Szczerze odradzam ten sprzęt. Na wierzchu ładnie ale w środku tragedia
  • #7 20337269
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Toster kiepsko wykonany słabej jakości. Nie polecam innym którzy planują zakup.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tosterem Bosch, w którym spaliła się taśma oporowa na bocznej płytce grzewczej. Po rozebraniu tostera stwierdzono, że taśma jest przerwana w trzech miejscach, a użytkownik zastanawia się nad możliwością naprawy poprzez lutowanie lub wymiany taśmy. W dyskusji pojawiają się obliczenia dotyczące przekroju taśmy i drutu oporowego, jednak pojawiają się wątpliwości co do dokładności pomiarów. Użytkownik, który rozebrał toster, zauważa, że jego konstrukcja jest słabej jakości, co utrudnia naprawę, a także odradza zakup tego modelu innym ze względu na niską jakość wykonania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA