logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór przetwornika sygnału prędkości: z analogowego na cyfrowy do sterownika ECU

maki249 16 Gru 2022 01:14 330 6
REKLAMA
  • #1 20337131
    maki249
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Potrzebuje pomocy a raczej porady. Ogólnie chodzi o to że muszę przesłać do sterownika silnika ECU sygnał cyfrowy o prędkości pojazdu. A obecnie mam czujnik i licznik analogowy i nie wiem jakiego przetwornika użyć, bo w tej kwestii moja wiedza jest =0. Z góry dziękuję za pomoc...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20337263
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6026
    O czujniki wymagane przez ECU zadbał producent pojazdu, jeśli robisz własne przeróbki, lub własne ECU, musisz zadbać żeby czujnik dawał poziomy napięć i częstotliwość zgodną z tym ECU.
  • REKLAMA
  • #4 20337320
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3265
    Jakie ECU z czego? Jedne ECU mają własny czujnik np w zegarach jak prędkość jest po lince. Inne korzystają z prędkości rozsyłanej np po sieci CAN.
  • REKLAMA
  • #7 20338146
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5140
    maki249 napisał:
    sygnał cyfrowy o prędkości pojazdu. A obecnie mam czujnik i licznik analogowy
    oraz
    acctr napisał:
    To jest koło foniczne wału korbowego?
    Odrobine pomyślunku, Szanowny :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej konwersji sygnału prędkości z czujnika analogowego na cyfrowy, aby przesłać go do sterownika ECU. Odpowiedzi sugerują użycie enkodera lub impulsatora, które mogą być już dostępne w systemie. Ważne jest, aby czujnik dostarczał odpowiednie poziomy napięcia i częstotliwości zgodne z wymaganiami ECU. Użytkownik wskazuje, że jego sterownik pochodzi z Mercedesa (model ed2.15 3.2cdi) i używa magnetycznego czujnika oraz koła fonicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA