logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką barierę optyczną 180st do bramy? 2 pary fotokomórek

lukzak2298 03 Sty 2023 11:14 321 3
REKLAMA
  • #1 20365095
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam
    Potrzebuję zamontować 2 bariery optyczne w ramach jednej bramy dwuskrzydłowej. Myślałem że zastosuję tradycyjnie Nice BF, ale niestety BF niema regulacji 180st. Jakiej firmy bariery polecacie (dobry stosunek jakości do ceny) i jak je zamontować żeby się wzajemnie nie zakłócały?

Ma ktoś doświadczenie z tym wynalazkiem? Cena wygląda ok, ale jak to będzie działać w parze czy podczerwień nie będzie się zakłócać?
    Jaką barierę optyczną 180st do bramy? 2 pary fotokomórek
  • REKLAMA
  • #2 20365710
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Jak zamierzasz je zamocować - jedne na słupkach skrzydeł, drugie poza skrzydłami na słupkach dodatkowych czy obie pary jedna nad drugą tylko na słupkach skrzydeł?
    Co do tych fotek powyżej :
    Jeśli sytuacja pierwsza - nie będą się zakłócać bo będą daleko od siebie - promień podczerwieni ma rozbieżność kilku stopni i sięga na boki ledwie kilkanaście cm.
    W drugim przypadku - mogą się zakłócać. Zamocuj zestawy przeciwbieżnie - nadajnik jednego zestawu na słupku z lewej, drugiego na słupku z prawej..
    Są fotki które można adresować - tzn sparować nadajnik z odbiornikiem i każdy odbiornik będzie widział tylko swój nadajnik (np: https://otobram.pl/product-pol-94697-Fotokomo...e-wymagaja-zasilania-napieciem-zmiennym.html) ale 60 zł jak poprzednie to nie kosztują...
  • REKLAMA
  • #3 20366718
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Jedna para będzie zamontowana na słupkach od strony ulicy z obróconą optyką o 90 stopni a druga na ścianach budynków (wjazd ograniczony jest budynkami - około 4m odległości. Nie było sensu dostawiać dodatkowych słupków. Odległość barier od siebie to będzie około 2,5m

Czy te diody w fotokomórkach o których mówisz można wykorzystać dowolnie? To jest niezależny obwód? Jasno to świeci?

Ja myślałem o fotokomorkach z FAAC Jaką barierę optyczną 180st do bramy? 2 pary fotokomórek
    Już kiedyś takie montowałem - co prawda z centralą FAAC - na transmisji, ale jakościowo fajne i optyka pewnie ta sama w wersji z zestykiem. Tam jest NC, centrala Nice MC424LR10 też chce NC więc nie powinno być problemu
  • #4 20366743
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Na 2,5 m to NA PEWNO nie będą się zakłócać.
    Na tych fotkach Proximy diody to kompletnie niezależny obwód z osobnymi zaciskami bez żadnych migaczy etc. Moduł światełka jest na 24V/40mA - jak świeci - nie wiem, ale porównując - popularne moduły LED 3 lub 4 diodowe 12V (kwadratowe do lamp plafonowych albo liniowe do szafek) mają podobną moc i świecą całkiem nieźle.
    Fotki Faac oczywiście podejdą, modele BUSowe i zwykłe różnią się tylko elektroniką a konstrukcja mechaniczna i optyka jest ta sama. Nie proponowałem bo raz że troszkie kosztują, dwa - nie są adresowane i mogłyby się zakłócać (nie dotyczy oczywiście modelu busowego 20B D który siłą rzeczy jest adresowany ale do centrali MC424 nie podejdzie) ale tutaj nie ma już tematu zakłócania.
REKLAMA