endiendi161 napisał: Był facet z miernikiem , zerowy zasięg , wielkość czaszy nie mierzyłem, standard raczej .
Dalsze czynności dopiero, jak będziesz mieć pewność, że instalacja jest poprawnie wykonana i dostarcza sygnał odpowiedniej jakości. Czy ten facet miał prosty wskaźnik za 50zł, czy miernik z wyświetlaczem za minimum 300zł (profesjonalny miernik kosztuje od 1000zł w górę)? Jeżeli to pierwsze, to jest możliwe, że nieświadomie ustawił antenę na innego satelitę niż Hotbird.
endiendi161 napisał: Zauważyłem że w dekoderze od spodu jest jakieś wejście , zaraz dołączę zdjęcie bo może czegoś brakuje
To wejście od spodu nie ma żadnego zastosowania dla użytkownika.
endiendi161 napisał: Problem polega na tym że w menu dekodera nie widać nazwy satelity , są różne ale tej nie ma .
Czy dekoder otrzymałeś od operatora, czy kupiłeś swój, a od operatora otrzymałeś samą kartę (chociaż nie wiem, czy to drugie rozwiązanie jest obecnie możliwe, bo umożliwia sharing)?
Wszystkie dekodery od operatorów mają na stałe ustawiony odbiór z satelity Hotbird i Astra, przy czym ten pierwszy jest zawsze, bo on jest najważniejszy.
Natomiast, jeżeli masz swój dekoder, to faktycznie teoretycznie może nie być satelity na liście (chociaż fabrycznie na ogół jest), bo w tym przypadku to użytkownik konfiguruje satelity, jakie chce mieć i transpondery, jakie chce mieć. W takim wypadku trzeba dopisać satelitę Hotbird i jego transpondery (nie trzeba wszystkich, wystarczy tylko przekazujące stacje, które chcesz oglądać).