logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmiana wielkości partycji bez jej formatowania

Kacper2212 12 Sty 2023 16:57 1296 6
REKLAMA
  • #1 20381648
    Kacper2212
    Poziom 4  
    Witam!
    Kilka lat temu wymieniłem dysk w laptopie z hdd na ssd i nadając wielkość partycji nie pomyślałem że system będzie się rozrastał. (Tak, wiem to bardzo głupie). Po kilku latach system się rozrósł a miejsca na partycji systemowej zaczyna brakować. Posiadam wiele bardzo ważnych rzeczy na dysku i stąd moje pytanie, czy istnieje sposób na powiększenie tej partycji systemowej bez usuwania zawartości dysku?
    Serdecznie dziękuję za każdą poradę!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20381769
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1075
    Wystarczy wykonać zalecenie instrukcji obsługi przed wykonaniem resize, czyli:
    - wykonaj backup partycji :]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20381782
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Panie Kacper2212 - EaseUS wskazany w poście nr 2 to nie jedyny program pozwalający na taką operację. Jest ich - również tych w wersjach darmowych - znacznie więcej. Nawet na forum hasło program do zmiany wielkości partycji pozwala znaleźć "jakieś" wyniki. Proszę tylko pamiętać by taki program był zgodny z wersją systemu operacyjnego oraz o tym, że "jeśli coś się może zepsuć, to na pewno się zepsuje" więc warto przed operacją wykonać backup danych, o którym Pan misiek1111 napisać zechciał.

Gdyby chciało się Panu przejrzeć zasoby forum, to warto rzucić okiem i na wyniki dla zapytania zmiana wielkości partycji. W ten sposób dowie się Pan jakie ew. kłopoty można w wyniku tej operacji napotkać i jak im zaradzić.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 20382162
    Kacper2212
    Poziom 4  
    Dobra Panowie, jutro na spokojnie ogarnę ale chyba najpierw zrzucę sobie pliki na coś zewnętrznego. Dzięki wszystkim, serdeczne pozdrowienia!
  • #7 20382163
    Kacper2212
    Poziom 4  
    Chłopaki znają się na rzeczy, jest dobrze, dobrze robią, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące powiększenia partycji systemowej na dysku SSD bez utraty danych, po tym jak system operacyjny zajmował coraz więcej miejsca. Odpowiedzi sugerują użycie programów do zarządzania partycjami, takich jak EaseUS Partition Master, oraz podkreślają znaczenie wykonania kopii zapasowej przed przystąpieniem do operacji. Użytkownicy ostrzegają przed ryzykiem utraty danych i zalecają zapoznanie się z instrukcjami oraz doświadczeniami innych użytkowników na forach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA