logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Załączenie oświetlenia równolegle: przekaźnik w napędzie Wiśniowski i wyłączniki na ścianie

revox123 18 Sty 2023 22:48 747 3
  • #1 20392994
    revox123
    Poziom 2  
    Cześć.
    Napęd bramy garażowej Wiśniowski Metro 1000 io. Podłączyłem do jego styku suchego (beznapięciowego) oświetlenie. Zaplanowałem, że to oświetlenie będzie załączane również wyłącznikami na ścianie (2 schodowe) i dlatego poprowadzony został dodatkowy przewód między napędem a punktami świetlnymi.

Załączenie oświetlenia równolegle: przekaźnik w napędzie Wiśniowski i wyłączniki na ścianie

Niestety, rozłączają się wyłączniki nadprądowe po uruchomieniu napędu, gdy oświetlenie załączone jest z wyłącznika na ścianie i odwrotnie. Gdy rozłączę obwód z włącznika, oświetlenie załącza się z napędu prawidłowo. Oba obwody są z jednej fazy. Testowałem na obu neutralnych, później też tylko na jednym.

Wydawało mi się, że napięcie może pojawić się z dwóch stron, jeśli obwody są z jednej fazy, ale chyba się myliłem. Czy jest jakieś rozwiązanie, czy muszę myśleć o przekaźniku?
  • #2 20393047
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    revox123 napisał:
    Podłączyłem do jego styku suchego (beznapięciowego) oświetlenie.
    Czyli do którego? Bo zaciski opisane jako LAMP to nie jest styk beznapięciowy, tylko wyście fazy i naturalnego na oświetlenie. W tym przypadku faktycznie najlepiej zastosować dodatkowy przekaźnik.
  • #3 20393289
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Zależy na jakim obwodzie masz podłączone oświetlenie schodowe. Jeśli do lampy z jednej strony dochodzi stale L (lub N) a oba włączniki są na drugiej stronie lampy, to da się tak podpiąć zasilanie lampy z napędu, aby nie wywalało bezpieczników - po prostu musisz pilnować, aby ten sam stan (L lub N) który wychodzi z kostki napędu, był z odpowiedniej strony lampy (zmienić, którym przewodem z napędu kostka lampy będzie podawała przez przekaźnik wewnętrzny L czy N - najprościej zamieniając przewody w kostce lampy i jednocześnie obracając wtyczkę zasilania napędu w gniazdku).
    Jeśli jednak magik elektryk zrobił instalację schodową z podawaniem zasilania "pomiędzy" przełącznikami (a zdarza się) wtedy trzeba kombinować. Ale musisz wiedzieć, na jakim układzie pracują schody. Jeśli na jednym kontakcie żarówki jest cały czas N lub L (do sprawdzenia kontrolką z żarówki, ale musisz mieć dostęp do miejsca, np gniazdka, w ktorym masz jasno wyprowadzone L i N) a drugi albo wisi nie podłączony albo po użyciu któregoś włącznika pojawia się N lub L - to da się podpiąć też napęd.
  • #4 20398371
    revox123
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    W końcu, w rozgoryczeniu, zmierzyłem międzyfazowe i okazało się, że to jednak 2 różne fazy zasilały oświetlenie (jedna z napędu, druga z wyłącznika).
    Założyłem, że gdy mam 3 rzędy bezpieczników w rozdzielni, to jeden rząd zasilany jest jedną fazą. Ku mojemu zdziwieniu, grzebień rozdziela fazy naprzemiennie. Naprawiam maszyny CNC, nie robię elektryki domowej - przepraszam za stracony czas. Działa.
REKLAMA