logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór nagrywarki CD do japońskich płyt Sony: porównanie 4 domowych napędów

Użytkownik_Elektrody 06 Lut 2023 15:49 366 13
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 20425291
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    Co to za "drogie Sony"?
    Masz modele napędów - Google umarło?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20425295
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Co to za płyty i co na nich będzie? DVD-ROM raczej nie nagrywa płyt. Sprawdź która lepiej radzi sobie z nagrywaniem i weryfikacją na zwykłych płytach, płyty nagrywaj na mniejszej szybkości x4, x6. Ja bym użył tej najnowszej albo tej która najlepiej sobie radzi.
  • #4 20425307
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 243
    Co z tego, ze wybierzesz jedną z nich jak sie moze okazac, ze laser jest "zużyty/wypalony/zakurzony" i beda pozniej problemy z odczytem w innych napędach (od razu/po jakimś czasie).
    Najlepsze są komunikaty podczas nagrywanie w stylu: błąd termicznej kalibracji lasera :D
  • REKLAMA
  • #6 20425319
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    O bosz.... myślałem że to jakieś płyty po 100peelenów sztuka :lol:
  • #7 20425321
    sosarek

Poziom 43  
    Co do ich "oryginalności" to byłbym ostrożny.
    CD-Audio nagrywało się nawet na zwykłych płytach CD-R.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 20425325
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Ocena: 22
    zdolnyadam napisał:
    Co z tego, ze wybierzesz jedną z nich jak sie moze okazac, ze laser jest "zużyty/wypalony/zakurzony" i beda pozniej problemy z odczytem w innych napędach (od razu/po jakimś czasie).
    Najlepsze są komunikaty podczas nagrywanie w stylu: błąd termicznej kalibracji lasera :D

A jest jakiś program do sprawdzenia tego?

Dodano po 57 [sekundy]:

badboy84 napisał:
    O bosz.... myślałem że to jakieś płyty po 100peelenów sztuka :lol:

No wiesz zwykłe płyty chodzą po 2zł sztuka

Dodano po 18 [minuty]:

zdolnyadam napisał:

Wiem że w moim hp nagrywarka nie była użyta ani razu, lub tylko kilka razy. Ale czy hp robi dobre napędy?
  • #9 20425374
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 608
    Użytkownik_Elektrody napisał:
    Mam do wypalenia drogie japońskie płyty sony i potrzebuje odpowiedniej nagrywarki. Mam w domu cztery różne napędy

To nagraj na każdym z napędów. Będziesz miał 4 komplety i brak dylematów. Problem rozwiązany.
  • #10 20425386
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Też jestem w szoku... myślałem, że chodzi o jakieś płyty (specjalne) DVD po 100zł chociaż w temacie było "cd" :O

1. Kolega sosarek ma rację - muzyke (np. kopia 1:1) nagrywało się na zwykłych CD firmowych (SONY, TDK itp.) ale przeważnie z zielonkawym spodem. Ale takich prawdziwych firmowych.
    2. Złotawy kolor spodu gorzej się odczytywał w napędach (zwlaszcza starych/poleasingowych). Z nowymi/świeżymi nie było problemu. Być może po 15 latach różnice sie zatarły.
    3. Ja płyty CD/DVD kupowałem zawsze u autoryzownego dystrybutora danej marki - po kontakcie z producentem i prośbą o wskazanie dostawcy (drożej ale była gwarancja i świeży towar).
    4. Nie. Nie ma softu do sprawdzenia poziomu zużycia lasera. Jeśli napęd uwali kolejną płytę albo słabo wypali albo wyskoczy wspomniany komunikat tzn. ze wypalarka to półtrup.
    ---------------
    edit: 5. Pamietaj zeby podczas nagrywania miec wlaczoną opcję weryfikacji. Jak bedzie 100% to super a jak werfikacja sie wysypie tzn., ze proces trzeba zaczynać od nowa.
    6. Dobierz odpowiednią prędkość nagrywania. Jesli napęd pferuje np. write x 100 (żart) to nagrywaj z predkoscią 1/4. Jakoś się utarło, że muzyke trzeba wolno wypalać maks. x16 (przy x24-48 bylo sporo bledow). Byli i tacy co nagrywali x4 (audiofile).
    7. I pamiętaj, żeby wybierać tryb DAO. Chociaz wszystko zalezy od softu ktory bedziesz stosowac ale jak nie wlaczysz jednej z opcji to np. plyty muzycznej nie odtworzysz w aucie.
    8. I zalezy jeszcze jak bedzie wykonywac kopie; czy 1:1 czy najpierw source na dysk i obraz na płytę...itp...itd ;)

Jak sam widzisz jest sporo zmiennych :D

edit: 9:
    jako, że kiedyś byłem mega oblatany jesli chodzi o nagrywanie to skontaktowalem sie z dawnym dostawcą płyt i wklejam Ci opakowanie w jakim były sprzedawane płyty AUDIO (ich nie bralem, ale inni brali).

Wybór nagrywarki CD do japońskich płyt Sony: porównanie 4 domowych napędów

Rozglądnij sie ewentualnie: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/plyta-sony-cd-r-audio-jewel-case-1-szt
  • #11 20425423
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Ocena: 22
    zdolnyadam napisał:
    Też jestem w szoku... myślałem, że chodzi o jakieś płyty (specjalne) DVD po 100zł chociaż w temacie było "cd" :O

1. Kolega sosarek ma rację - muzyke (np. kopia 1:1) nagrywało się na zwykłych CD firmowych (SONY, TDK itp.) ale przeważnie z zielonkawym spodem. Ale takich prawdziwych firmowych.
    2. Złotawy kolor spodu gorzej się odczytywał w napędach (zwlaszcza starych/poleasingowych). Z nowymi/świeżymi nie było problemu. Być może po 15 latach różnice sie zatarły.
    3. Ja płyty CD/DVD kupowałem zawsze u autoryzownego dystrybutora danej marki - po kontakcie z producentem i prośbą o wskazanie dostawcy (drożej ale była gwarancja i świeży towar).
    4. Nie. Nie ma softu do sprawdzenia poziomu zużycia lasera. Jeśli napęd uwali kolejną płytę albo słabo wypali albo wyskoczy wspomniany komunikat tzn. ze wypalarka to półtrup.
    ---------------
    edit: 5. Pamietaj zeby podczas nagrywania miec wlaczoną opcję weryfikacji. Jak bedzie 100% to super a jak werfikacja sie wysypie tzn., ze proces trzeba zaczynać od nowa.
    6. Dobierz odpowiednią prędkość nagrywania. Jesli napęd pferuje np. write x 100 (żart) to nagrywaj z predkoscią 1/4. Jakoś się utarło, że muzyke trzeba wolno wypalać maks. x16 (przy x24-48 bylo sporo bledow). Byli i tacy co nagrywali x4 (audiofile).
    7. I pamiętaj, żeby wybierać tryb DAO. Chociaz wszystko zalezy od softu ktory bedziesz stosowac ale jak nie wlaczysz jednej z opcji to np. plyty muzycznej nie odtworzysz w aucie.
    8. I zalezy jeszcze jak bedzie wykonywac kopie; czy 1:1 czy najpierw source na dysk i obraz na płytę...itp...itd ;)

Jak sam widzisz jest sporo zmiennych :D

edit: 9:
    jako, że kiedyś byłem mega oblatany jesli chodzi o nagrywanie to skontaktowalem sie z dawnym dostawcą płyt i wklejam Ci opakowanie w jakim były sprzedawane płyty AUDIO (ich nie bralem, ale inni brali).

Wybór nagrywarki CD do japońskich płyt Sony: porównanie 4 domowych napędów

Rozglądnij sie ewentualnie: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/plyta-sony-cd-r-audio-jewel-case-1-szt

Jaki więc polecasz program do kopiowania płyt jeden do jeden?

Dodano po 3 [minuty]:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/cd-cyrus-c...e-hi-end-okazja-nowy-6000-zl-i7252845060.html

Zamierzam odpalać tą płytę na takim czymś: https://archiwum.allegro.pl/oferta/cd-cyrus-c...e-hi-end-okazja-nowy-6000-zl-i7252845060.html
    Z zwykłą tanią (pewnie nawet źle nagraną płytą) miał problem, a zwykły tani odtwarzacz cd działał bez problemu
  • #12 20425433
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    1. Od 10 lat nie jestem w temacie jesli chodzi o software. Zawsze korzystałem z takiego po kilka tysiecy $.

2. Moim skromnym zdaniem kopiowanie 1:1 jest dla... hmmmm.... mega odważnych (czytaj: szaleńców ;) ).

3. Ja zawsze płyte zrzucałem na dysk do obrazu (i nie mam tu na mysli piracenia) i z obrazu na CD-R. Po prostu dane firmy byly zrzucane na CD-R, CD-R do obrazu i z obrazu -> drugi CD-R. Nie wiem dlaczego nie mozna bylo od razu nagrac dwoch plyt CD-R z dysku no ale... nie wnikalem. Robilem jak chcial klient.
  • #13 20425497
    sosarek

Poziom 43  
    Użyj choćby CD-Burner XP.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje odpowiedniej nagrywarki CD do wypalenia drogich japońskich płyt Sony. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące modeli napędów, ich wydajności oraz jakości nagrywania. Użytkownicy sugerują, aby nagrywać płyty na niższych prędkościach (x4, x6) oraz zwrócić uwagę na stan lasera w napędach, co może wpłynąć na jakość odczytu. Wskazano również na możliwość nagrania na każdym z posiadanych napędów, aby uniknąć dylematów. Użytkownik zadał pytanie o programy do kopiowania płyt 1:1, a w końcu potwierdził, że nagrał płytę przy użyciu napędu marki Matsushita, co zakończyło się sukcesem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA