Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamzdolnyadam napisał:Co z tego, ze wybierzesz jedną z nich jak sie moze okazac, ze laser jest "zużyty/wypalony/zakurzony" i beda pozniej problemy z odczytem w innych napędach (od razu/po jakimś czasie).
Najlepsze są komunikaty podczas nagrywanie w stylu: błąd termicznej kalibracji lasera
badboy84 napisał:O bosz.... myślałem że to jakieś płyty po 100peelenów sztuka
zdolnyadam napisał:Co z tego, ze wybierzesz jedną z nich jak sie moze okazac, ze laser jest "zużyty/wypalony/zakurzony" i beda pozniej problemy z odczytem w innych napędach (od razu/po jakimś czasie).
Najlepsze są komunikaty podczas nagrywanie w stylu: błąd termicznej kalibracji lasera
Użytkownik_Elektrody napisał:Mam do wypalenia drogie japońskie płyty sony i potrzebuje odpowiedniej nagrywarki. Mam w domu cztery różne napędy
zdolnyadam napisał:Też jestem w szoku... myślałem, że chodzi o jakieś płyty (specjalne) DVD po 100zł chociaż w temacie było "cd"![]()
1. Kolega sosarek ma rację - muzyke (np. kopia 1:1) nagrywało się na zwykłych CD firmowych (SONY, TDK itp.) ale przeważnie z zielonkawym spodem. Ale takich prawdziwych firmowych.
2. Złotawy kolor spodu gorzej się odczytywał w napędach (zwlaszcza starych/poleasingowych). Z nowymi/świeżymi nie było problemu. Być może po 15 latach różnice sie zatarły.
3. Ja płyty CD/DVD kupowałem zawsze u autoryzownego dystrybutora danej marki - po kontakcie z producentem i prośbą o wskazanie dostawcy (drożej ale była gwarancja i świeży towar).
4. Nie. Nie ma softu do sprawdzenia poziomu zużycia lasera. Jeśli napęd uwali kolejną płytę albo słabo wypali albo wyskoczy wspomniany komunikat tzn. ze wypalarka to półtrup.
---------------
edit: 5. Pamietaj zeby podczas nagrywania miec wlaczoną opcję weryfikacji. Jak bedzie 100% to super a jak werfikacja sie wysypie tzn., ze proces trzeba zaczynać od nowa.
6. Dobierz odpowiednią prędkość nagrywania. Jesli napęd pferuje np. write x 100 (żart) to nagrywaj z predkoscią 1/4. Jakoś się utarło, że muzyke trzeba wolno wypalać maks. x16 (przy x24-48 bylo sporo bledow). Byli i tacy co nagrywali x4 (audiofile).
7. I pamiętaj, żeby wybierać tryb DAO. Chociaz wszystko zalezy od softu ktory bedziesz stosowac ale jak nie wlaczysz jednej z opcji to np. plyty muzycznej nie odtworzysz w aucie.
8. I zalezy jeszcze jak bedzie wykonywac kopie; czy 1:1 czy najpierw source na dysk i obraz na płytę...itp...itd![]()
Jak sam widzisz jest sporo zmiennych![]()
edit: 9:
jako, że kiedyś byłem mega oblatany jesli chodzi o nagrywanie to skontaktowalem sie z dawnym dostawcą płyt i wklejam Ci opakowanie w jakim były sprzedawane płyty AUDIO (ich nie bralem, ale inni brali).
![]()
Rozglądnij sie ewentualnie: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/plyta-sony-cd-r-audio-jewel-case-1-szt