logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GoFlexHome jak sformatować dysk do użycia z Windows?

Aimeiz 06 Lut 2023 17:31 360 14
REKLAMA
  • #1 20425470
    Aimeiz
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Dobry wieczór.
    Przed laty kupiłem NAS Seagate GoFlexHome z HDD 2TB (Western Digital). Seagate przestał wspierać to rozwiązanie. Gdy dane przestały być widoczne pod win10 za pomocą starszego komputera przeniosłem dane na nowszy NAS i GoFlexHome poszedł na półkę.
    Jednak pozostał użyteczny 2TB HDD, który chciałbym wykorzystać.
    Wyjąłem dysk z obudowy i włożyłem do obudowy z przejściom SATA na USB 3.0.

Pod win10 dysk widoczny jest jako dysk, ale bez systemu plików. Kliknięcie na dysk prawym czy lewym przyciskiem myszy powoduje zablokowanie dostępu do wszystkich dysków maszyny a dysk wyjęty z GoFlex kręci się i "tupie". Po długim czasie ten stan się nie kończy i jedyna droga to reboot komputera, który możliwy jest po odłączeniu zasilania od tego dysku.
    Wygląda to jakby dysk był jakoś specjalnie sformatowany, w sposób nieznany przez Windows.

W jaki sposób mógłbym przywrócić / sformatować ten napęd do stanu użytecznego?
    Szkoda wyrzucić taki napęd.
  • REKLAMA
  • #2 20425487
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    A "Zarządzanie komputerem" > "Magazyn" > "Zarządzanie dyskami" co pokazuje?
    Dysk widoczny? Jest jakaś partycja na nim?
  • REKLAMA
  • #3 20425489
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    Aimeiz napisał:
    kręci się i "tupie"

Nagraj ten dźwięk bo może zwyczajnie dysk nie nadaje się już do niczego.
    To dysk 2,5 czy 3,5"?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20425530
    Aimeiz
    Poziom 16  
    Dziękuję kolegom za szybką reakcję.
    Dysk - 3.5" jest sprawny. Nadal widziany poprzez GoFleX na kompie z win 7. Oczywiście przez sieć.
    Nowsze systemy nie obsługują tego NAS-a, gdyż używa zbyt starą "Sambę" a ta ma za słabe security. Pewnie pod Linuksem da się to jeszcze używać, ale software Seagate do zarządzania już od kilku lat nie działa. Nie da się założyć użytkownika, gdyż Seagate wyłączył serwery autoryzujące admina.

Dźwięk jest cichy. Wygląda to tak jakby dysk skanował całą swą powierzchnię. Myślę że Seagate użyło jakiś specjalny tryb formatowania, aby dane dostępne były wyłącznie poprzez system GoFlex.

Jeśli chodzi o Magazyn / zarządzanie dyskami to gdy dysk jest podłączony to po uruchomieniu okno tego programu się nie pojawia. Dopiero jak wyłączę zasilanie dysku to okienko się pokazuje, ale oczywiście dysk już nie jest widoczny.
    Tak jak wspominałem. Na czas tego "skanowania" próba komunikacji z dyskiem powoduje zablokowanie dostępu do wszystkich dysków. Mam ich dwa w komputerze na którym robię te próby.

Mogę jeszcze spróbować uzbroić się w cierpliwość i zostawić dyska włączony na kilka godzin aż zakończy to samo-skanowanie, może wtedy coś się pokaże, ale może znajdzie się lepsze rada.
    Widziałem na forum, że używa się programu DMDE. Jest szansa na skuteczną "naprawę" za pomocą tego lub jakiegoś innego narzędzia?
  • REKLAMA
  • #5 20425537
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    Skoro to dysk 3,5" to pokaż tą przejściówkę SATA-USB. Posiada zewnętrzny zasilacz?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20425560
    Aimeiz
    Poziom 16  
    Ja nie używam przejściówki, tylko włożyłem dysk do obudowy zasilanej zasilaczem 12V 2A, która służy właśnie do podłączania poprzez usb 3.0 napędów 3.5".
    Musiałem z niej wyjąć dysk 3.5" też 2TB, aby móc włożyć ten.
    Takie czarne aluminiowe pudełko, z przodu zaciepka plastikowa, z tyłu gniazdo zasilania i usb, wyłącznik i LED mrugający dodatkowym kolorem jak dysk jest aktywny. Zasilam z zasilacza 3A 12V bo akurat taki mam pod ręką.
    Na obudowie napisane jest 3.5" EXTERNAL CASE USB3.0 TO SATA. Inny dysk 3.5" 2TB z tym działa, więc to chyba dobre pudełko do tego dysku?

Dodano po 29 [minuty]:

Przepraszam. Drobne sprostowanie. Napęd jest firmy Seagate - to Barracuda LP 9TN158-578. WD o którym wspominałem to ten wyjęty z obudowy. W jego miejsce wkładałem tę Barracudę.
    Podłączyłem ponownie do GoFlex-Home i nic nie tupie. Zachowuje się normalnie, ale do danych się nie dostanę bo obecnie wszystkie komputery mam z Win 10 lub 11 a te systemy tego nie obsługują.
  • #7 20425689
    marc811
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    WINDOWS 10 po każdej aktualizacji wyłącza tą usługę sprawdż
    Skorzystaj z Wyszukiwania Windows stosując skrót klawiszowy Win + S
    Wpisz Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows
    Na liście znajdź Obsługa udostępniania plików SMB 1.0/CIFS i zaznacz.

Kliknij OK
    Kliknij Uruchom ponownie.

Proszę spróbować czy ponowne włączenie poniższych usług na typ uruchomienia Automatyczny nie rozwiąze tego problemu.

Naciśnij Win + R i wpisz services.msc. Kliknij prawym przyciskiem myszy na każdy z poniższych usług (wszystkich dostępnych) i wybierz zmień tryb uruchomienia.

Usługi:

Przeglądarka komputera
    Host dostawcy odnajdowania funkcji
    Publikacja zasobów odnajdowania funkcji
    Połączenia sieciowe
    Host urządzenia UPnP
    Protokół rozpoznawania nazw równorzędnych
    Grupowanie sieci równorzędnej
    Menedżer tożsamości sieci równorzędnej
    Ja mam podobny problem ale zawsze działa pierwsze rozwiązanie
  • REKLAMA
  • #8 20426660
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    Byłbyś łaskaw podać chociaż modele tych dysków? Czy po podłączeniu do SATA są widoczne w systemie? Czy możesz wrzucić po pierwszym sektorze (LBA0) każdego z nich na forum?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 20427254
    marc811
    Poziom 15  
    Dyski to HITACHI różne od 2-4 Tb nie są widoczne w w systemie ponieważ to NAS tylko widzi przez Lan mam 4 dyski, niestety nie wiem jak u ciebie z aplikacją. Serwery Nas mają zazwyczaj Linuxa. Ja mam aplikacje hasło, login i wiadomo aby dostać się z poziomu Windows to je podajesz i jeszcze jedno grupa robocza musi być taka sama jak nazwa serwera który masz, to ustawiasz w Windowsie. I wtedy widzi ci Windows w Ekspolator, oczywiście jak masz ustawione SMB o którym wspomniałem
  • #10 20427261
    kaleron

Jak te dyski są widziane przez MHDD?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 20427474
    marc811
    Poziom 15  
    Nie sprawdzałem dyski pracują kilka lat bez zarzutu, więc nie mam potrzeby sprawdzać i coś popsuć jak wiadomo coś kliknę i się pożegnam z danymi, a nie chce.
  • #12 20427500
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Stoimy trochę w martwym punkcie. Potwierdzam, że Windows 10 sukcesywnie wyłącza po ręcznymi włączeniu stary smb i dostęp bez logowania (jeszcze nie straciłem cierpliwości ale zamierzam zrobić jakiś skrypt i wrzucić do autostartu bo zaczyna to być irytujące), natomiast zawieszanie komputera to jednak bardziej objaw uszkodzenia dysku, niż nie rozpoznawalnego systemu plików (choć pewności nie mam). Także z tą sprawnością, dopóki nie ma dowodów ze tak jest, to bym nie przesądzał...
  • #13 20427532
    marc811
    Poziom 15  
    Komp mi się nie zawiesza tylko niewidoczny jest NAS muszę ręcznie ustawiać SMB a to wkurzające ale w aplikacji jest widoczny tylko kopiowanie plików jest hmm ...... dopowiedz sobie sam
  • #14 20427664
    Aimeiz
    Poziom 16  
    Mi nie chodzi o uruchomienie starej smb pod Windows 10 lub 11, tylko o odzyskanie napędu i sformatowanie do podłączania go przez usb. Podawałem że typ napędu to Seagate Barracuda LP 9TN158-578. Pojemność 2TB SATA. Na dysku niema informacji czy to SATA II czy III.
  • #15 20428458
    kaleron

Model Seagatów zaczyna się od ST. W Twoim przypadku od spodziewam się ST32000542AS, ale jeśli oczekujesz sensownej pomocy, nie powinieneś kazać zgadywać.
    Aimeiz napisał:
    niema informacji czy to SATA II czy III.
    - to bez znaczenia.
    Sprawdź, jak ten dysk jest widziany przez MHDD, pokaż SMART, a jeśli to możliwe - LBA0, bo bez podstawowej diagnostyki ten wątek traci sens.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk twardy Seagate Barracuda LP 2TB, który został wyjęty z obudowy NAS Seagate GoFlexHome. Po podłączeniu do komputera z systemem Windows 10, dysk jest widoczny, ale nie ma systemu plików, co powoduje zablokowanie dostępu do innych dysków. Użytkownik podejrzewa, że dysk mógł być sformatowany w sposób specyficzny dla GoFlex, co uniemożliwia jego użycie w standardowy sposób. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zarządzania dyskami w Windows, włączenie obsługi SMB 1.0/CIFS oraz diagnostykę dysku za pomocą narzędzi takich jak MHDD. Użytkownik potwierdził, że dysk działa poprawnie w starszym systemie Windows 7, ale nowsze systemy nie obsługują GoFlexHome.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA