logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dalmierz laserowy, błąd pomiaru w przewodzie wentylacyjnym.

puchan 10 Lut 2023 19:11 990 8
REKLAMA
  • #1 20432954
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Mam zator w kominie wentylacyjnym. Kupiłem specjalnie dalmierz laserowy by zmierzyć w którym miejscu i niestety ten nie może zmierzyć. Wyskakuje błąd. Odległości do ścian przedmiotów ładnie wskazuje. Zator jest na pewno powyżej 5 m. Dalmierz w pomiarze ciągłym pokazuje maks. nieco ponad 2 m, a tak przeważnie error. Czy to dla niego za wąsko? Jakieś 14x14 cm. To że jest zator wynika z braku przepływu powietrza , pajęczyn i wąskiego obiektu złapanego ledwo na zdjęciu, jakby bok cegły. Komin był remontowany 10 lat temu i jakoś nikt nie zwrócił uwagi na ten kanał. Pewnie gruz poleciał do środka.
  • REKLAMA
  • #2 20433014
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Sznurek obciążony ciężarkiem wskaże ci dokładnie gdzie jest zator. Dalmierz musiałbyś umocować na czymś nieruchomym i wycelować dokładnie w środek komina. Pomiar z wolnej ręki nie ma szans na powodzenie.
  • REKLAMA
  • #3 20433049
    puchan
    Poziom 14  
    Ze sznurkiem to od razu pomyślałem. Gorzej to wykonać. U mnie to kominiarze boją się wchodzić na komin, więc ja tam na pewno nie wejdę. Dalmierz starałem się postawić na płaskiej cegle ale czy wycelowałem to nie widać. Kiedy idzie po ściance to w miarę szybko reaguje ale tak do 2 m i potem błąd. Według instrukcji to może być albo niestabilność albo za ciemno. Spróbuję doświetlić.
  • REKLAMA
  • #5 20433116
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1646
    Albo przeszkoda jest czarna i nic się (prawie) nie odbija. To komin - sadza jest oczekiwana.
  • #6 20433117
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    CosteC napisał:
    To komin - sadza jest oczekiwana.

Niby wentylacyjny.
    Od czarnego wiązka się odbija, przynajmniej mój "supersprzęt LaserDistanceMeter D-40" jakoś sobie radzi :P Choć zapewne od sadzy nie odbije...
    puchan napisał:
    Zator jest na pewno powyżej 5 m

Może lepsza byłaby sztywna "stalka" z włókna szklanego do przepychania lub linka stalowa powlekana fi6 lub 8mm z nałożoną małą butelką PET (dobrze zamocowaną!)? Możnaby pchać od dołu.
    V.
  • #7 20433134
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1646
    A zdjęcie komórką da radę zrobić?
    Komin/kanał wentylacyjny z cegły czy rura stalowa?
  • #8 20433243
    puchan
    Poziom 14  
    Właśnie na podstawie zdjęcia wyszło ze jest zatkany. Widać prostokątny kształt i wypust z ścianki na którym leży. I nad nim pewnie reszta gruzu bo powietrze nawet nie drgnie. Trochę teraz pomierzyłem opierając dalmierz na równej cegle. Wyszło mi najdalej 5,8 m ale to chyba za mało. Z kratki z której wcześniej robiłem zdjęcia jakieś 4 m od wyczystki ten zator dalej wydawał się dość wysoko. Komin ma jakieś 11m. Poniżej zdjęcia bez zooma i z zoomem z wyczystki w piwnicy.

Dalmierz laserowy, błąd pomiaru w przewodzie wentylacyjnym. Dalmierz laserowy, błąd pomiaru w przewodzie wentylacyjnym.
  • REKLAMA
  • #9 20434668
    puchan
    Poziom 14  
    Dziś spędziłem "trochę" czasu na pomiarach, wykorzystałem równą deskę, którą wypoziomowałem poziomicą i na ciągłym pomiarze udało mi się złapać 7.80 m. Więcej się nie pojawiło, a 7,60 do 7,80 m miałem w pewnym momencie kiedy tylko przestawiałem dalmierz na powierzchni deski. Gdyby łapał skosy ścian kanału to różnice byłyby pewnie większe niż 20 cm. Ale i tak poczekam na kominiarza, może uda mu się to rozbić, a jak nie to niech chociaż potwierdzi miejsce zatoru z góry. I tak ma sprawdzić czy RCK nie zapycha komina obok w kanale spalinowym. Miejsce kucia wyszło w sumie idealne, czyli 50 cm nad podłogą na strychu, więc nie trzeba się specjalnie bałaganem przejmować. Kominiarz ma jakieś 2-3 m na zrzut kuli więc trochę mało. Raczej cegły i to po długim boku nie rozbije.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z pomiarem odległości w przewodzie wentylacyjnym za pomocą dalmierza laserowego, który wskazuje błąd przy pomiarze powyżej 2 m. Zator w kominie, spowodowany brakiem przepływu powietrza i obecnością przeszkód, takich jak pajęczyny i gruz, uniemożliwia dokładne pomiary. Użytkownik rozważał użycie sznurka obciążonego do lokalizacji zatoru oraz próbował doświetlić obszar, aby poprawić odbicie wiązki laserowej. W miarę postępu pomiarów udało mu się uzyskać wyniki do 7,80 m, jednak czeka na pomoc kominiarza, aby potwierdzić lokalizację zatoru i sprawdzić stan komina.
REKLAMA