logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie zagubionego pliku Word: indeksowanie, zawartość i eksploatator plików

adamm1709 17 Lut 2023 11:54 654 13
REKLAMA
  • #1 20443306
    adamm1709
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Witam,
    miałem na pulpicie plik word, ale gdzieś wyparował. Pamiętam pojedyncze słowa znajdujące się w nim, ale nazwy pliku nie pamiętam. Jak mogę tego szukać? w eksploatatorze plików widzę opcję zaawansowane i szukanie po zawartości, ale coś mi to nie działa. Muszę mieć może włączone indeksowanie na dysku w tym celu? bo mam wyłączone.
  • REKLAMA
  • #2 20443316
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 833
    Indeksowanie PRZYSPIESZA wyszukiwanie plików, w tym po zawartości.
    Wyłączenie indeksowania nie spowoduje, że wyszukiwanie przestanie działać.

Poczytaj:
    https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/i...s-10-faq-da061c83-af6b-095c-0f7a-4dfecda4d15a

Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz: żeby zadziałało to, co chcesz zrobić, trzeba chwilkę pogrzebać w systemie.

Poczytaj:
    https://pl.athowto.com/how-make-windows-10-search-through-file-contents
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20443607
    adamm1709
    Poziom 17  
    enhanced napisał:
    Total Commander ma opcje szukania po zawartości - a może plik usunałeś?

mam ten program akurat więc zerknę. Możliwe, że się skasował, ale nie wiem jak to się stało

Dodano po 58 [minuty]:

Tylko jak szukać?
    Odzyskiwanie zagubionego pliku Word: indeksowanie, zawartość i eksploatator plików
  • #5 20443718
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    Pytanie główne: czy budowa wewnetrzna plików MS Word pozwala na znalezenie w nich wyrazów?

Jak na razie proponuje wyszukac za pomoca TC wszystkie pliki *.doc*, skopiowac je do jedenego katalogu i otwierac plik po pliku.
  • #6 20443823
    woodpecker0
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    Równie dobrze można wyszukać samo rozszerzenie w wyszukiwarce w Windowsie, a pliki można otwierać zwyczajnie tak jak się wyświetlą, bez żadnego ich kopiowania do innych lokalizacji.
    Co do zrzutu ekranu powyżej, to może niekoniecznie szukać w miejscu "Szybki dostęp", a może po wejściu w mój komputer, ja to tak bardziej przykładowo - gdzie wpisywać. :)
  • REKLAMA
  • #7 20444305
    OJM
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    TC wyszukuje słowa w plikach Worda
  • #8 20444342
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    OJM napisał:
    TC wyszukuje słowa w plikach Worda

To ciekawe co piszesz. Po pierwsze akurat TC znam bdb. Po drugie: po Twojej wypowiedzi przeprowadzilem kolejny test: w polu "znajdz tekst" wpisalem slowo "mocny" i dalem wyszukiwanie (kilka dokumentów zawieralo ten wyraz)

Rezultat: 0 [z e r o]

Nie bez powodu pytalem, czy wewnetrzna budowa plików *.doc* pozwala na identyfikacje konkretnych słów.

Zresztą wybierz sobie dowolny plik *.doc*, wciśnij F3 i sprobuj wyszukac szukane slowo/wyraz.
  • #10 20444452
    OJM
    Poziom 17  
    @zdolnyadam

przed napisaniem odpowiedzi sprawdziłem - działa na 100%.
    Normalnie wyszukuje .ppt i .doc

Jak zaznaczysz Odzyskiwanie zagubionego pliku Word: indeksowanie, zawartość i eksploatator plików wyszukuje .pptx i .docx, tego nie napisałem wcześniej. Takiego wyszukiwania plików używałem wielokrotnie. Generalnie TC ma olbrzymie możliwości, a ja znam tylko niektóre.
  • #11 20444534
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 259
    zdolnyadam napisał:
    Nie bez powodu pytalem, czy wewnetrzna budowa plików *.doc* pozwala na identyfikacje konkretnych słów.

TAK i NIE.

DOC ewoluował w miarę lat. Więc DOC z 2003r nie da się przeszukać (da ale była wtyczka do TC).
    A DOCx to zwykły zip z XML w środku.
  • #12 20444624
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @OJM mam licencje na starszą wersję. Zainstalowałem najnowszą trial i faktycznie działa TC!
  • #13 20578744
    adamm1709
    Poziom 17  
    Wracam do tematu, od tamtej pory nic nie robiłem. Mam Microsoft Office 2016.
    Próbuję w TC - rozumiem, że ten zestaw znaków ANSI też ma być zaznaczony jak na zdjęciu?

Dodano po 27 [minuty]:

Szuka, szuka, ale mam wrażenie, że mimo zaznaczenia office to chyba nie działa bo po co zatrzymuje się na filmach po kilka minut...
  • #14 20579616
    OJM
    Poziom 17  
    Szukasz tekstu w plikach .doc lub .docx. Filmy chyba mają inne rozszerzenie. Ja spróbowałbym zastanowić się do czego służą różne (wszystkie) pola do wypełniania, i opcje w wyszukiwarce.

Zacznijmy od góry, tam jest wyszukiwarka plików "po nazwach" i lokalizacji.
    Niżej jest wyszukiwarka "po treści"
    Jeżeli oba warianty występują w jednej formatce, to może działają jednocześnie?

W wyszukiwarce po nazwach, w polu wyszukiwana sekwencja, wpiszę *.doc*, w wyszukiwarce po treści wpiszę ... (tekst którego szukam) , następnie nacisnę "zacznij szukać". Czy moje działanie coś dało? Czy nadal przeszukiwane są filmy?

Szukaj po nazwach (w tym przypadku fragment rozszerzenia z gwiazdkami) i treści jednocześnie.
    Gwiazdka "*" jest symbolem wieloznacznym (zastępuje dowolne znaki, występujące pojedynczo, ale również całe słowa), nazwa pliku wpisana tak jak wyżej, rozwiąże Twój problem, znaki ANSI zostaw w spokoju.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odnalezieniem zagubionego pliku Word na pulpicie, pamiętając jedynie niektóre słowa z jego treści. W odpowiedziach podano, że indeksowanie przyspiesza wyszukiwanie plików, ale nie jest konieczne do jego działania. Sugerowano użycie Total Commandera (TC) do przeszukiwania zawartości plików .doc i .docx. Użytkownicy podkreślili, że pliki .doc z wcześniejszych wersji mogą nie być przeszukiwane bez dodatkowych wtyczek, podczas gdy pliki .docx są bardziej dostępne do wyszukiwania. Wskazówki obejmowały również użycie opcji wyszukiwania w systemie Windows oraz odpowiednie ustawienia w TC, aby skutecznie znaleźć poszukiwany tekst.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA