Witam!
WSTĘP
Chciałem pokazać swoją pierwszą konstrukcję. Powstała już jakiś czas temu (przed tym całym zrzutem na forum subów z tymi własnie głosnikami
BUDOWA
Budowany z płyt wiórowych 18mm a przod z 35mm (dlatego wyszedł pomysł z frezem na głosnik) skręcany wkrętami do karton-gipsu ok. 60mm co 5cm i dodatkowow klejona na vikol. Pozniej jeszcze od wewnątrz na łączeniach wysmarowana silikonem. Wymiary wewnętrzne skrzynki to 33cm wysokości, 38cm szerokości i 32cm dlugości co daje ok 41litrów. Subwoofer zestrojony jest na ok. 45Hz BR o średnicy 10cm, długość rury to 28cm. Obicie suba to czarna wykładzina ze sklepu z dywanami (18zł za 1m*3m) klejona na klej szewski. Wytłumienia nie dawałem bo jak było to sub grał bardzo miękko i nie było go czuć, jak wyjąłem je to troszke sie poprawiła moc. Na głośnik wstawiłem maskownice, wiadomo że skrzynka sie przesuwa w aucie i trzeba zabezpieczyć membrane! Zrobiłem ją ze zwykłego drutu aluminiowego... Dogiąłem, wypolerowałem i przymocowałem
GŁOŚNIK
Głośnik, który wybrałem to słynny już na tym forum STX-30-300-4AP.
Wybór padł na niego ponieważ jest chyba najlepszy w tej cenie, a jak mam już budować to wolę poszukać i kupić ten najlepszy w tej cenie.
NAPĘD
Subwoofer napędzany jest wzmacniaczem Carpower (monacor) HPB 602. W sumie wystarczy ale mysle, że jakbym kupował jeszcze raz to wybór by padł na HPB 1502! Zamontowany został na górze skrzynki bo tak mi najbardziej pasowało!
ODSŁUCH
Gra szybko i mocno, precyzyjnie i potrafi naprawdę kopnąć!
Koszty:
STX-30-300-4AP 155zł +przesyłka za pobraniem 21zł = 176zł
Portal 5zł
Wykładzina 18zł
klej szewski 3x 4zł
Papier ścierny 3zł
BR 9zł
Rura PCV 10zł
Narożniki 16zł
Wikol 2x 2,50
Uszczerlka do drzwi 4zł
Płyty wiórowe miałem