logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mieszanie kamer różnych rozdzielczości - łączenie 8 Mpx, 5 Mpx, 2 Mpx z odpowiednim rejestratorem

rokbok 22 Lut 2023 15:37 1896 12
  • #1 20452455
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    Planuję zmodyfikować swój monitoring IP, obecnie mam 6 kamer 2 Mpx i rejestrator, chcę zmienić zarówno rejestrator jak i część kamer, dlatego mam pytanie.

Czy można pod jeden rejestrator (oczywiście ilość kanałów i obsługiwana rozdzielczość odpowiednia) podłączyć np. 2 kamery 8 Mpx, 4 kamery 5 Mpx i 2 kamery 2 Mpx bez straty dla zapisywanych obrazów z kamer 8 Mpx przez niższą rozdzielczość pozostałych kamer, to samo dla 5 Mpx przez kamerę 2 Mpx, a może jest to bez znaczenia i każdy obraz będzie zapisywany z rozdzielczością jaką oferuje dana kamera.
  • #2 20452667
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Ocena: 131
    Powinno być tak, jak piszesz. Nieraz dokładałem do systemu kamery o większych, niż pozostałe, rozdzielczościach. Ale na wszelki wypadek lepiej upewnij się, czy taki "manewr" obsługuje rejestrator, który wybierzesz, bo wszystko jest możliwe.
  • #3 20452692
    rokbok
    Poziom 40  
    niebieskipolo napisał:
    Powinno być tak, jak piszesz.

Dzięki za odpowiedź.

Może jeszcze ktoś z własnego doświadczenia, albo wiedzy praktycznej się wypowie, nie chciał bym wywalić dość sporej kwoty na sprzęt i obudzić się z ręką w nocniku ;).
  • #4 20452695
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15529
    rokbok napisał:
    Może jeszcze ktoś z własnego doświadczenia, albo wiedzy praktycznej się wypowie.

Być może ale najpierw trzeba znać choćby MODEL rejestratora.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20452753
    rokbok
    Poziom 40  
    sosarek napisał:
    MODEL rejestratora

Jeszcze tak na 100 % nie wiem, ale może takie modele:

1. Hikvision NVR-8CH-POE / HWN-4108MH-8P
    Mieszanie kamer różnych rozdzielczości - łączenie 8 Mpx, 5 Mpx, 2 Mpx z odpowiednim rejestratorem

2. Hikvision HWN-4108MH

3. Zintronic IR16S18MP

4. Zintronic IR16P8S18MP

Może coś innego, jakieś sugestie ?
  • #6 20452819
    viperPL
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Mam już drugi rejestrator BCS Line. Zarówno w starym jak i nowym dla każdego kanału/kamery ustawiasz parametry indywidualnie. Mieszanie producentów kamer/rejestratora przy funkcjach AI może przysporzyć problemów.
  • #7 20453114
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15529
    Czyli jesteś dopiero na etapie wyboru NVRa, a co z kamerami?
    Tego Zintronica sobie odpuść.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20453272
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Tego Hika z wbudowanym PoE raczej też.
  • #9 20453287
    rokbok
    Poziom 40  
    niebieskipolo napisał:

sosarek napisał:
    Czyli jesteś dopiero na etapie wyboru NVRa

Tak, jestem na etapie wyboru, jakieś propozycje, raczej budżetowe, zabezpieczać Fort Knox nie będę ;)

sosarek napisał:
    a co z kamerami?

Sprawa otwarta, jakie były by odpowiednie co mnie nie zrujnują ?

Monitoring co obecnie posiadam działa od 7 lat, rejestrator to GISE GS-408, kamery to LV-IP22IR40TV 2 Mpx, obiektyw 2,8 - 12mm, producent nie znany, a właściwie znany, Made in China :), Mieszanie kamer różnych rozdzielczości - łączenie 8 Mpx, 5 Mpx, 2 Mpx z odpowiednim rejestratorem
    system działa dobrze, ale potrzebuję w obecnej sytuacji mieć podgląd na szczegóły, stąd decyzja o wymianie na kamery o większej rozdzielczości, jak widzisz zestaw budżetowy i działa, dlatego nie chcę się pakować w profesjonalny sprzęt wysokiej klasy za wysoką kasę :).

Nadal podstawowe moje pytanie jak z początku, czy można mieszać kamery o różnych rozdzielczościach bez utraty jakości nagrań z kamer 8 Mpx przy zastosowaniu innych, 5 Mpx i 2 Mpx.
  • #10 20453319
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    rokbok napisał:
    Czy można pod jeden rejestrator (oczywiście ilość kanałów i obsługiwana rozdzielczość odpowiednia) podłączyć np. 2 kamery 8 Mpx, 4 kamery 5 Mpx i 2 kamery 2 Mpx bez straty dla zapisywanych obrazów z kamer 8 Mpx przez niższą rozdzielczość pozostałych kamer, to samo dla 5 Mpx przez kamerę 2 Mpx, a może jest to bez znaczenia i każdy obraz będzie zapisywany z rozdzielczością jaką oferuje dana kamera.

Ogólnie odpowiedź brzmi: tak.
    Mogą być ograniczenia wynikające z pasma jakie może przyjąć rejestrator oraz haczyki typu, że rejestrator może odtwarzać jednocześnie tylko jedną kamerę 8 Mpx albo 4 kamery po 2Mpx.

Dodano po 8 [minuty]:

rokbok napisał:
    dlatego nie chcę się pakować w profesjonalny sprzęt wysokiej klasy za wysoką kasę .

Dlatego nikt Ci nie proponuje Boscha, Hanwhy czy Arecont Vision, a rozwiązania ze średniej półki jak Hikvision czy Dahua. Firmy istnieją długo, daja wsparcie techniczne i raczej nie znikną z dnia na dzień.
  • #11 20457681
    rokbok
    Poziom 40  
    Parę dni mnie nie było, odświeżam temat.

sosarek napisał:
    Tego Zintronica sobie odpuść.

Z jakiego powodu, jakieś konkrety, niedoskonałości, wady itp. ?

niebieskipolo napisał:

Pytanie j.w.
  • #12 20458733
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    rokbok napisał:

niebieskipolo napisał:

Pytanie j.w.

Jeśli w takim rejestratorze uszkodzi się wbudowany switch PoE, masz do naprawy/wyrzucenia cały rejestrator. W przypadku osobnych "pudełek" wymieniasz tylko switch.
  • #13 20459099
    rokbok
    Poziom 40  
    niebieskipolo napisał:
    Jeśli w takim rejestratorze uszkodzi się wbudowany switch PoE, masz do naprawy/wyrzucenia cały rejestrator.

Jest to jakiś argument, ale ten rejestrator można kupić za 549,00, za taką cenę znalazłem, sam switch 8 portów PoE taki przeciętny to koszt od 300 w górę, trochę lepszy wiadomo że droższy, a już dobrej klasy to koszt rejestratora, a nawet więcej.

Więc jak bym miał kupować switch trochę lepszej klasy to będzie to koszt rejestratora, więc równie dobrze mogę rejestrator wymienić na nowy nie narażając się na bankructwo ;).

Ale podany argument warty uwagi/przemyślenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje modernizację systemu monitoringu IP, zamierzając połączyć kamery o różnych rozdzielczościach (8 Mpx, 5 Mpx, 2 Mpx) z nowym rejestratorem. Dyskutanci potwierdzają, że jest to możliwe, pod warunkiem, że rejestrator obsługuje odpowiednią ilość kanałów i rozdzielczości. Wskazują na potencjalne ograniczenia związane z pasmem oraz możliwości odtwarzania kamer o wyższej rozdzielczości. Użytkownik rozważa modele rejestratorów, takie jak Hikvision i Zintronic, oraz zwraca uwagę na kwestie związane z kosztami i niezawodnością sprzętu. Podkreślają również, że mieszanie producentów kamer i rejestratorów może prowadzić do problemów z funkcjami AI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA