logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie napędu za pomocą pomp hydraulicznych

knant 24 Lut 2023 21:31 1158 12
REKLAMA
  • #1 20456866
    knant
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam
    Proszę o pomoc i podpowiedzi .
    Posiadam dwie pompy hydrauliczne tłoczkowe, 1. wydajność 25 l/min przy 1400obr/min
    2. wydajność 250 l/min przy 1400obr/min
    Czy napędzając małą pompę silnikiem elektrycznym a dużą olejem z małej pompy,to duża pompa będzie obrać się 10 razy wolniej z z odpowiednio większą mocą?
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20456975
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 717
    Jeśli konstrukcja mechaniczna pozwala na pracę jako silnik to tak.
    I nie z 10x większą mocą a z prawie 10x większym momentem obrotowym.
  • REKLAMA
  • #3 20457172
    knant
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź.
    W ramach wyjaśnia,mam zamiar napędzać palecieciarkę o średnicy matrycy 200mm wykorzystać ten układ zamiast przekłani mechanicznej ,bo przełożenie idealne.
    Napęd małej pompy silnikiem 7,5-11kW zasilany falownikiem ,co daje możliwość płynnej regulacji obrotów,mam nadzieję że duża pompa będzie reagować proporcjonalnie do zmiany obrotów i uzyska taki moment obrotowy co na przekładni mechanicznej.
    Proszę o pomoc i podpowiedzi osób będących w temacie hydrauliki siłowej czy to zda egzamin
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20457204
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1737
    Jeżeli chcesz tracić 25% energii na cuda z pompami to możesz to robić. Pomijam fakt, że pompa nie może pracować jako silnik, jeżeli nie przewidział tego producent.
  • #5 20457246
    knant
    Poziom 12  
    Nie wiedziałam że są takie duże straty mocy .
    Tak wymyśliłem bo takie pompy leżą u mnie na półce nieużyteczne , przekładnie mechaniczną muszę szukać ,no i konstrukcja prosta.Ta duża pompa pracowała jako silnik w zwijarce liny lub na obrocie wieży dźwigu 10t i jako pompa główna ,były trzy identyczne.
    Dzięki za pomoc,jeszcze to przemyślę.
    A jeszcze jedno, chciałem to połączyć hydraulicznie w prosty sposób pompa -silnik- zbiornik oleju -filtr ,regulacja silnikiem elektrycznym
    Pozdrawiam i czekam jeszcze na wypowiedzieć nad sensem tej konstrukcji.
  • #6 20459223
    knant
    Poziom 12  
    Witam
    Czy ktoś może odszyfrować po zdjęciach tabliczek z pomp hydraulicznych czy mogą pracować jako silnik hydrauliczny ? Przeniesienie napędu za pomocą pomp hydraulicznych Przeniesienie napędu za pomocą pomp hydraulicznych Przeniesienie napędu za pomocą pomp hydraulicznych
  • #7 20468613
    smoczek9
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Trochę bawiłem się hydrauliką i podpowiem Ci że podstawowym parametrem w takich doborach jest chłonność urządzenia jest to geometryczna pojemność przepływu urządzenia podawana w cm³ na jeden obrót wirnika . Jak najbardziej jest sens w pompie zębatej ważne jest zachowanie kierunku obrotów w silniku już nie . Silniki do większych obciążeń to typ SMS i podobne . Czy uda się pompę tłoczkową zamienić w silnik nie wiem nie robiłem czegoś takiego . Jeszcze raz napiszę że ten parametr 25l/min to parametr zmienny od obrotów , przy tym co podałeś jak się nie mylę będzie to około 17cm³/obrót . W silniku zębatym 250 osiągnął byś obroty mniejsze, ale za moc silnika odpowiada ciśnienie w układzie zasilającym . Hydraulika to super sprawa , obroty nie musisz zmieniać falownikiem wystarczy zastosować regulator przepływu cieczy 3-drożny i omijasz dość drogie falowniki . W tym układzie co podałeś powinna być zastosowana chłodnica opeju jeżeli jest to dość mocno eksploatowany układ.
    .
  • #8 20483186
    knant
    Poziom 12  
    Dzieki za odpowiedz ,troszkę tu nie zagladalem i sam grzebałem w Internecie z tabliczek znamionowych wynika ze moga pracować jako pompy lub silniki . Z parametrów wynika ze ta wydajnosc jest przy obrotach 1400 .Przy duzej zle odczytałem tabliczkę,powinno byc wydajnosc 150 l/min przy1450 obr/min ciśnienie 250 at. Falownik zastosuje bo taki posiadam a obroty duzej pompy przy zastosowaniu enkodera mozna utrzymać stale obroty. Jesli jestes troche w temacie hydrauliki to powiedz czy taki prosty uklad jak napisałem wyzej bedzie dzialal i czy faktycznie sa takie duze straty mocy? Pozdrawiam.
  • #9 20483520
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 204
    Grzegorz_madera napisał:
    Jeżeli chcesz tracić 25% energii na cuda z pompami to możesz to robić. Pomijam fakt, że pompa nie może pracować jako silnik, jeżeli nie przewidział tego producent.

Może pompa pracować jako silnik hydrauliczny. Tyle że muszą to być pompy wirnikowe. Problem tkwi w łożyskowaniu pomp hydraulicznych. W większości pompy robi się na panewkach. By zastosować pompę jako silnik trzeba dorabiać układ przeniesienia napędu na łożyskach tocznych.

Pompa tłoczkowa to nieco inna budowa. Tam nie ma korbowodów tylko tarcza krzywkowa napędzająca tłoczki. Podobnie jak ma to miejsce w myjkach ciśnieniowych. Odwrotność typu pracy jest raczej nie możliwe.
  • #10 20486468
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1737
    atrix55 napisał:
    łożyskach tocznych.
    Kiedyś robiło się pompy zębate na łożyskach tocznych. Teraz nowoczesne łożyskowania są tylko ślizgowe, z prostego powodu: mają dużo większą wytrzymałość.
    atrix55 napisał:
    Odwrotność typu pracy jest raczej nie możliwe.
    Jak najbardziej możliwe, o ile przewidział to producent. Pierwszej z brzegu pompy nie można zastosować jako silnik.
  • REKLAMA
  • #11 20487169
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 204
    Grzegorz_madera napisał:
    atrix55 napisał:
    łożyskach tocznych.
    Kiedyś robiło się pompy zębate na łożyskach tocznych. Teraz nowoczesne łożyskowania są tylko ślizgowe, z prostego powodu: mają dużo większą wytrzymałość.
    atrix55 napisał:
    Odwrotność typu pracy jest raczej nie możliwe.
    Jak najbardziej możliwe, o ile przewidział to producent. Pierwszej z brzegu pompy nie można zastosować jako silnik.[/quot

Pompę tłoczkową chcesz zaadoptować jaki silnik hydrauliczny? A jaki to producent przewidział pracę pompy tłoczkowej jako silnika? A znasz budowę tego typu pomp?
  • #12 20488611
    knant
    Poziom 12  
    Pompa/silnik z 1 i 2 zdjęcia na pewno pracowała jako silnik w zwijarce liny dźwigu 10 t na Jelczu ,a z 3 zdjęcia pracowała jako pompa do rozkładania podpór
  • #13 20503980
    smoczek9
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    knant napisał:
    Pompa/silnik z 1 i 2 zdjęcia na pewno pracowała jako silnik w zwijarce liny dźwigu 10 t na Jelczu ,a z 3 zdjęcia pracowała jako pompa do rozkładania podpór

w takim razie mamy odczynienia z silnikami hydraulicznymi i ma to wtedy sens ... po prostu źle sformułowałeś nazwę, jeżeli praca ciągłą w układzie chłodnica obowiązkowa. Enkoder ? nie wiem jak bardzo precyzyjny to ma być układ, ale skoro to robiłeś może i będzie to działało, ale czy precyzyjnie ? nie jestem do końca przekonany, bo sama gęstość hydrolu rozgrzewającego będzie miała wpływ na stabilną prace co do strat ? tak są, ale na przekładniach kontowych i pasowych też są . Z tym falownikiem masz na zbyciu zakładaj, ale ten falownik do tak dużego silnika będzie miał wartość, taką jak cały układ. Regulator ciśnieniowy 500PLN max .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje porady dotyczącej zastosowania dwóch pomp hydraulicznych tłoczkowych: jednej o wydajności 25 l/min i drugiej 250 l/min, w celu napędzenia paleciarki. Zastanawia się, czy mała pompa napędzana silnikiem elektrycznym może zasilać dużą pompę, która miałaby pracować jako silnik, co teoretycznie miałoby skutkować niższymi obrotami, ale wyższym momentem obrotowym. Odpowiedzi wskazują na możliwość użycia pompy jako silnika, ale podkreślają, że nie wszystkie pompy mogą pracować w ten sposób, a straty energii mogą być znaczne. Użytkownik planuje zastosować falownik do regulacji obrotów oraz prosty układ hydrauliczny z chłodnicą oleju. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące łożyskowania pomp oraz ich konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA