logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung R530 - Instalacja W7/W10-zniknął katalog "pulpit".

MM2X 28 Lut 2023 15:17 429 7
REKLAMA
  • #1 20462906
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 616
    Laptop Samsung R530 przejście z W7 na W10/64 Home, zaznaczona opcja, aby nic nie pozostawiał ze starego systemu, pomimo tego utworzył katalog windows.old i zostawił na jednej partycji parę instalacji (programy, pliki, itd.).

Wszystko gra i buczy :) ale zniknął "desktop" ze ścieżki C->users ...
    Pulpit oczywiście fizycznie jest ale nie widać go w katalogu. Uprzedzałem, aby nie instalować W10 z pendrive pod systemem W7 ale mieli problem z bootowaniem tego pendrive i nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20463141
    MM2X
    Poziom 26  
    masterten napisał:
    Pewnie wina OneDrive,

No właśnie jest.
    masterten napisał:
    jeśli jest konto użytkownika nie lokalne tylko online to OneDrive przenosi "desktop" do innego katalogu.

I co z tym fantem zrobić, gdzie szukać "desktopu", a można było uniknąć konta on-line i OneDrive podczas instalacji?
    U siebie stawiałem W10 trzy lata temu i nie pamiętam, aby była opcja konta on-line.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20463166
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Otwórz okno eksploratora plików i po kliknięciu prawym przyciskiem na "pulpit" wybierz właściwości i na zakładce "lokalizacja" masz info gdzie jest i opcję żeby go przenieść (przywróć domyślny). Samo konto online nie przeszkadza, tylko OneDrive przenosi foldery użytkownika (nie tylko pulpit) kiedy pozwoli mu się na włączenie synchronizacji.
    Samsung R530 - Instalacja W7/W10-zniknął katalog "pulpit".
  • REKLAMA
  • #5 20463224
    MM2X
    Poziom 26  
    Ok., dzięki bardzo przeniosłem :) . Teraz doczytałem, że OneDrive to usługa w chmurze, przyznam szczerze, że nie jestem zwolennikiem tego, aby moje dane "latały" gdzieś w chmurach, hehehe
    W swoim laptopie usunąłbym całkowicie OneDrive ( jeśli w ogóle to możliwe ) i tak będę rekomendował znajomym. Czy podczas instalacji W10 można całkowicie zrezygnować z tego dodatku?
  • Pomocny post
    #6 20463307
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Podczas instalacji można zrezygnować z konta online, ale instalator Windows 10 pozwoli założyć zwykłe konto lokalne tylko wtedy kiedy będzie przy instalacji odłączony od internetu.
    W Windows 11 trzeba w tym celu użyć triku OOBE\BYPASSNRO

Sam OneDrive instaluje się zawsze, można go po prostu nie używać (nie logować się) albo go odinstalować.
  • #7 20463545
    MM2X
    Poziom 26  
    masterten napisał:
    instalator Windows 10 pozwoli założyć zwykłe konto lokalne tylko wtedy kiedy będzie przy instalacji odłączony od internetu.

masterten napisał:
    Sam OneDrive instaluje się zawsze, można go po prostu nie używać (nie logować się) albo go odinstalować.

Ok., cenne wskazówki, dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Samsung R530 zainstalował system Windows 10, wybierając opcję usunięcia starego systemu, jednak po instalacji zauważył, że zniknął katalog "pulpit" w ścieżce C->users. Problem okazał się związany z synchronizacją z OneDrive, który przenosi foldery użytkownika do innego katalogu. Użytkownik dowiedział się, że można przywrócić lokalizację pulpitu poprzez właściwości folderu. Podczas instalacji Windows 10 można zrezygnować z konta online, ale wymaga to odłączenia od internetu. OneDrive można odinstalować lub po prostu nie używać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA