logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wielka płyta - ukrycie kabli do TV w kanale ściennym, peszel 50mm

fysiek 15 Cze 2011 13:31 6680 8
REKLAMA
  • #1 9614752
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 609
    Witam. Chce przerobić jedną ścianę w swoim mieszkaniu. Telewizor ma wisieć na ścianie i kable do niego chce ukryć w ścianie. Gniazdko istnieje i podczas wymiany kabla zauważyłem ze jest ono zagipsowane w dużym kanale w płycie. Czy mogę wykorzystać kanał sąsiedni (dziura 60mm na dole i taka sama metr wyżej) na puszczenie nim 50mm peszla na kable do tv? Kanał chce później zapełnić pianka montażowa żeby usztywnić peszla, ułatwiając sobie wciąganie kabli.
  • REKLAMA
  • #2 9614985
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    Witaj nie jestem pewien ale może to być kanał wentylacyjny i wg. mnie nie powinno się do niego cokolwiek dawać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9615059
    lukaszpol26
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    JA bym proponował wykuć w ścianie bruzdę i wstawić zwykłą listwę elektroinstalacyjną w niej zostawić wycięte 2 otwory na górze i dole i będzie można przeciągnąć nie tylko przewód zasilający ale również EURO czy HDMI. Całość oczywiście np.zagipsować zostawiając tylko owe 2 otwory
    Pozdrawiam ŁP
  • REKLAMA
  • #4 9615594
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    lukaszpol26 napisał:
    JA bym proponował wykuć w ścianie bruzdę i wstawić zwykłą listwę elektroinstalacyjną w niej zostawić wycięte 2 otwory na górze i dole i będzie można przeciągnąć nie tylko przewód zasilający ale również EURO czy HDMI.

Kolega to ma dopiero poczucie humoru. Gratuluje ;) Wykuć bruzde w wielkiej płycie. No no :) Proszę sobie sprawdzić jak gruba musi być listwa żeby wtyczka EURO się zmieściła.
  • REKLAMA
  • #5 9616291
    lukaszpol26
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Arturo2005 napisał:
    Kolega to ma dopiero poczucie humoru. Gratuluje Wykuć bruzde w wielkiej płycie. No no Proszę sobie sprawdzić jak gruba musi być listwa żeby wtyczka EURO się zmieściła.

Poczucie humoru to ja mam. Ale wykucie w płycie żelbetowej przy dzisiejszych możliwościach nie jest niczym trudnym, trzeba jedynie dysponować sprzętem. Po drugie kolego, to w każdym nowym domu takowy panel (listwę) się obecnie montuje aby przewody Euro i inne nie wysiały w powietrzu, tylko były pod ścianą,więc takie docinki może kolega robić samemu sobie !
  • #6 9616321
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Kucie i robienie bruzd w ścianach nośnych i sufitach w budynkach z "wielkiej płyty" jest zabronione. Można w ten sposób doprowadzć do katastrofy budowlanej. Wszystkie instalacje należy wykonywac w listwach przypodłogowych lub specjalnych kanałach w płytach.
  • #7 9616926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9616960
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    Dokładnie tak.
  • #9 9618265
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 609
    Zrobiłem tak jak pisałem. Małym wiertłem nawierciłem otwór, żeby sprawdzić gdzie jest kanał. Koronką 60mm zrobiłem dziurę do kanału - nie było zbrojenia. Sprawdziłem - to nie jest kanał wentylacyjny. Tak samo powstała dziura 1 m wyżej. Wsunąłem arota 50mm i dzisiaj wpakuję w ten kanał piankę montażowa, żeby zapełnić przestrzeń na odcinku gdzie jest rura.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje ukryć kable telewizyjne w ścianie, wykorzystując istniejący kanał w płycie. Zadał pytanie o możliwość użycia sąsiedniego kanału o średnicy 60 mm do poprowadzenia peszla 50 mm. Odpowiedzi wskazują na różne podejścia, w tym wykucie bruzdy w ścianie, co jednak może być niebezpieczne w przypadku ścian nośnych z "wielkiej płyty". Użytkownik ostatecznie zdecydował się na nawiercenie otworów i potwierdził, że kanał nie jest wentylacyjny, a następnie wprowadził peszel i planuje użyć pianki montażowej do usztywnienia instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA