Witam. Zwracam sie do was z prośbą o pomoc. Zadzwonił do mnie klient aby wykonać pomiary przy instalacji fotowoltaicznej, ponieważ podczas słonecznych dni wielokrotnie wyłącza sie falownik [3kW jednofazowy]. Protokół będzie mu potrzebny do wniosku z prośba o zmniejszenie napięcia w sieci [Tauron].
Moim problemem jest to, jakie i w jaki sposób należy wykonać pomiary. Posiadam miernik MPI 525.
Przeszukałem stronę Tauronu, lecz nie znalazłem podobnego wniosku.
Myślę, że do zrobienia protokołu wykonam pomiary:
-Kilka pomiarów napięcia sieci w okresie gdy występują wyłączania falownika prawdopodobnie od napięcia w sieci powyżej 253V
( na jednej lub 3 fazach nie wiem jeszcze jakie przyłącze ma klient)
-impedancje pętli zwarcia w miejscu przyłączenia falownika do sieci, a wnioski wyciągnę na podstawie zamieszczonych w poście screenów.
Czy ktoś juz wykonywał pomiary w podobnej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc
Moim problemem jest to, jakie i w jaki sposób należy wykonać pomiary. Posiadam miernik MPI 525.
Przeszukałem stronę Tauronu, lecz nie znalazłem podobnego wniosku.
Myślę, że do zrobienia protokołu wykonam pomiary:
-Kilka pomiarów napięcia sieci w okresie gdy występują wyłączania falownika prawdopodobnie od napięcia w sieci powyżej 253V
( na jednej lub 3 fazach nie wiem jeszcze jakie przyłącze ma klient)
-impedancje pętli zwarcia w miejscu przyłączenia falownika do sieci, a wnioski wyciągnę na podstawie zamieszczonych w poście screenów.
Czy ktoś juz wykonywał pomiary w podobnej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc