logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiary elektryczne Protokół do wniosku z prośba o zmniejszenie napięcia Tauron

koras132 01 Mar 2023 17:19 2433 18
  • #1 20464697
    koras132
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam. Zwracam sie do was z prośbą o pomoc. Zadzwonił do mnie klient aby wykonać pomiary przy instalacji fotowoltaicznej, ponieważ podczas słonecznych dni wielokrotnie wyłącza sie falownik [3kW jednofazowy]. Protokół będzie mu potrzebny do wniosku z prośba o zmniejszenie napięcia w sieci [Tauron].
    Moim problemem jest to, jakie i w jaki sposób należy wykonać pomiary. Posiadam miernik MPI 525.
    Przeszukałem stronę Tauronu, lecz nie znalazłem podobnego wniosku.
    Myślę, że do zrobienia protokołu wykonam pomiary:
    -Kilka pomiarów napięcia sieci w okresie gdy występują wyłączania falownika prawdopodobnie od napięcia w sieci powyżej 253V
    ( na jednej lub 3 fazach nie wiem jeszcze jakie przyłącze ma klient)
    -impedancje pętli zwarcia w miejscu przyłączenia falownika do sieci, a wnioski wyciągnę na podstawie zamieszczonych w poście screenów.
    Czy ktoś juz wykonywał pomiary w podobnej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Pomiary elektryczne Protokół do wniosku z prośba o zmniejszenie napięcia Tauron Screenshot_4.png (268.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pomiary elektryczne Protokół do wniosku z prośba o zmniejszenie napięcia Tauron 3.png (264.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pomiary elektryczne Protokół do wniosku z prośba o zmniejszenie napięcia Tauron 2.png (285.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pomiary elektryczne Protokół do wniosku z prośba o zmniejszenie napięcia Tauron Screenshot_1.png (144.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20464722
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Tak brzmi wymaganie prawne:
    Cytat:

Rozporządzenie Ministra Gospodarki w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego
    Rozdział 10. Parametry jakościowe energii elektrycznej i standardy jakościowe obsługi odbiorców oraz sposób załatwiania reklamacji
    § 38.3. Dla podmiotów zaliczanych do grup przyłączeniowych III-V ustala się następujące parametry jakościowe energii elektrycznej - w przypadku sieci funkcjonującej bez zakłóceń:
    1) wartość średnia częstotliwości mierzonej przez 10 sekund powinna być zawarta w przedziale:
    a) 50 Hz ±1 % (od 49,5 Hz do 50,5 Hz) przez 99,5 % tygodnia,
    b) 50 Hz +4 % / -6 % (od 47 Hz do 52 Hz) przez 100 % tygodnia;
    2) w każdym tygodniu 95 % ze zbioru 10-minutowych średnich wartości skutecznych napięcia zasilającego powinno mieścić się w przedziale odchyleń ±10 % napięcia znamionowego;

Zatem powinieneś wykonać pomiary tygodniowe napięcia i na tej podstawie określić, czy klient ma szanse zrealizować reklamację do zakładu energetycznego, czy może jednak wartości mieszczą się w dopuszczanym zakresie.
    Sens wykonywania tylko tego:
    koras132 napisał:
    Kilka pomiarów napięcia sieci w okresie gdy występują wyłączania falownika prawdopodobnie od napięcia w sieci powyżej 253V

Jest niestety niemiarodajny, choć może dać jakieś pojęcie o zakresie problemu. Na tej podstawie inwestor wystąpi do zakładu z reklamacją, ZE przyjdzie i założy pomiar i może stwierdzić, że to co zmierzyłeś mieści się akurat w tych dopuszczalnych "5%".
  • #4 20464821
    koras132
    Poziom 9  
    kozi966 napisał:

Jest niestety niemiarodajny, choć może dać jakieś pojęcie o zakresie problemu. Na tej podstawie inwestor wystąpi do zakładu z reklamacją, ZE przyjdzie i założy pomiar i może stwierdzić, że to co zmierzyłeś mieści się akurat w tych dopuszczalnych "5%".

Decyzja o zgłoszeniu jest już podjęta przez firme montującą Panele PV w porozumieniu z inwestorem, Ponieważ nowa instalacja i jest kłopot. Ogolnie problem jest dość popularny.

Czyli pomiary napięcia najlepiej wykonać przez tyg. Ale z jaką częstotliwością ?
    jeden pomiar na dzień czy częściej? bo to już znacznie komplikuje zlecenie
    Ogólnie jutro przeanalizuje czy falownik nie monitoruje takich parametrów, ponieważ na dzień dzisiejszy nie znam nawet modelu. Kwestia taka czy takie pomiary są brane pod uwagę.

A co uważasz na temat pomiaru impedancji pętli zwarcia ?

Dodano po 1 [minuty]:

kkas12 napisał:
    Należy sprawdzić wartość napięcia na pozostałych fazach.
    Być może wystarczy zasilić odbiorcę z innej fazy.

Trafna uwaga też pomyślałem nad tym.

Dodano po 3 [minuty]:

kkas12 napisał:
    Należy sprawdzić wartość napięcia na pozostałych fazach.
    Być może wystarczy zasilić odbiorcę z innej fazy.

A jeżeli w domu jest przyłącze trójfazowe to zamienić fazę w falowniku. Czy dobrze myślę ?
  • #5 20464854
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4269
    Raczej w tablicy bezpiecznikowej.
    Ale tu pomiar napięcia na wszystkich fazach, obserwacja i analiza obwodów z tej fazy zasilanych może dużo podpowiedzieć.
    Bo sednem jest by jak najwięcej tego co słońce wyprodukuje skonsumować.
    Ja mam trzy fazy i autokonsumpcja to w porywach około 1/3 produkcji w słoneczny dzień.
    Latem będzie mniej.

Był gdzieś wątek w którym jeden z kolegów wspominał, że taka właśnie zamiana fazy pomogła.
    Chociaż i tak zjawisko wyłączania się falownika jest raczej nie do unikniecia. Szczególnie gdy panele na południe skierowane.
    Ale każde zmniejszenie liczby wyłączeń to gra warta świeczki.
  • #6 20464915
    koras132
    Poziom 9  
    kkas12 napisał:

Był gdzieś wątek w którym jeden z kolegów wspominał, że taka właśnie zamiana fazy pomogła.
    Chociaż i tak zjawisko wyłączania się falownika jest raczej nie do unikniecia. Szczególnie gdy panele na południe skierowane.
    Ale każde zmniejszenie liczby wyłączeń to gra warta świeczki.

zwrócę na to uwagę i spróbuje przeanalizować połączenia. Dzięki za pomoc.
    a co według Ciebie należy wklepać to protokołu dla tauronu ?
  • #7 20464927
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4269
    Nie wiem czy coś to da.
    Ja w tej kwestii jestem sceptyczny.
    Równiez sceptyczny jestem by twoje pomiary cokolwiek znaczyły. Mogą jednak spowodować iż Tauron wykona swój pomiar.

Tylko jeśli obniżą napięcie to mogą być zgłoszenia, że wieczorem na końcu linni napięcie spada poniżej 207V.
    Tu trzeba jak najbardziej obciązyć fazę na ktorą falownik pracuje i szukać takiej na któtrej w ciagu dnia napięcie jest najniższe.

Nie podajesz żadnych wartości.
    Jakie jest napięcie wieczorem a jakie w ciągu dnia na poszczególnych fazach?
  • #8 20464963
    koras132
    Poziom 9  
    Klient wymaga i chce to mogę je wykonać, a czy wezmą je pod uwagę to już zależy od Tauronu. Wartości podam w najbliższym czasie. Ponieważ dopiero odbyła się rozmowa telefoniczna i ustalony termin. Chciałem się już wcześniej doradzić tzn przed wizytą.
  • #11 20466980
    waldek123
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Twoich pomiarów nie uwzględnią klient musi zgłosić do Tauron-u oni podepną rejestrator i wtedy zdecydują się obniżyć napięcie
  • #12 20467589
    riddyk
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    Potrzebujesz analizator jakości zasilania w klasie A z aktualnym wzorcowaniem i nikt twoich pomiarów nie podważy.
  • #13 20743788
    Zoczko
    Poziom 10  

>>20464722
    Nie róbcie pomiarów w ciągu dnia, bo nie ma tego jak zweryfikować przy większej liczbie prosumentów.
    Miarodajne pomiary napięcia sieci trzeba robić w godzinach nocnych, kiedy wszystkie falowniki są wyłączone.
    U mnie o północy napięcie na poszczególnych fazach regularnie jest wyższe niż 235V. Właśnie teraz zmierzyłem i są takie:
    236,8
    238,6
    239,7
    Przy takich napięciach w nocy musi być powyżej 253V w dzień.
    Pozdrawiam
  • #14 20744084
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3469
    Zoczko napisał:

Nie róbcie pomiarów w ciągu dnia, bo nie ma tego jak zweryfikować przy większej liczbie prosumentów.
    Napisałeś źle.
    Pomiary trzeba zrobić w ciągu dnia, i w dzień słoneczny.
    Bo autorowi falownik się wyłącza z powodu za wysokiego napięcia w sieci.

Autor nie może wykorzystywać energii PV nawet na własne potrzeby.
  • #15 20744177
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    Ipz i kilka obliczeń prawdę powie.
  • #16 20744182
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3469
    kortyleski napisał:
    Ipz i kilka obliczeń prawdę powie.

Nic nie powie.
  • #17 20745604
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    Koledzy, to było w marcu, teraz to pewnie robi pomiary do wniosku o podwyższenie napięcia bo pompa ciepła się wyłącza.
  • #18 20746966
    Zoczko
    Poziom 10  
    >>20744084
    Jeżeli Tauron ustawił napięcie sieci na 235V , to nie zmniejsza go w ciągu dnia. Wartość napięcia w sieci w ciągu dnia nie wynika tylko z pracy naszych falowników ale przede wszystkim z wartości napięcia bazowego sieci, które ustala Tauron. Początkowo po interwencjach prosumentów obniżali napięcie na podstacjach. Teraz je podnoszą, aby ograniczyć naszą produkcję.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

>>20744084
    Pomiar w nocy pokazuje jasno, kto jest odpowiedzialny za wyłączenia falowników.
  • #19 20763988
    Zoczko
    Poziom 10  
    >>20744084
    Wyłączanie falownika to skutek nie przyczyna. Tauron kpi z nas w żywe oczy. Oni uważają, że dopóki napięcie sieci ustalone przez nich mieści się w zakresie 207-253 (w nocy czyli bez podwyższania przez pracujące falowniki), to oni są w porządku. U mnie regularnie jest 239V. Falownik musi się wyłączyć nawet przy średnim nasłonecznieniu. U mnie problemy zaczęły się w momencie podniesienia przez Tauron napięcia sieci.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zwrócił się o pomoc w wykonaniu pomiarów elektrycznych dla instalacji fotowoltaicznej, której falownik (3kW jednofazowy) wyłącza się podczas słonecznych dni, co może być spowodowane zbyt wysokim napięciem w sieci (powyżej 253V). Wskazano, że pomiary powinny obejmować napięcie na wszystkich fazach oraz impedancję pętli zwarcia. Użytkownik posiada miernik MPI 525 i planuje przeprowadzić pomiary w ciągu tygodnia, jednak nie jest pewny, jaką częstotliwość pomiarów zastosować. W dyskusji podkreślono, że Tauron może wymagać pomiarów wykonanych przez ich rejestrator, a także że pomiary powinny być przeprowadzane w słoneczne dni, aby uzyskać miarodajne wyniki. Wskazano również na możliwość zmiany fazy zasilania falownika oraz na znaczenie obciążenia fazy, na której falownik pracuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA