logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problemy z monitoringiem instalacj PV na mikroinwerterach Hoymiles

waca68 04 Mar 2023 14:48 2262 9
REKLAMA
  • #1 20469100
    waca68
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Dołożyłem do instalacji PV zbudowanej na 4 mikroinwerterach Hoymiles HM-1500 kolejny mikroinwerter. wszystko działa każdy panel daje prąd i mikroinwerter działa. Chciałem podłączyć to do swojego monitoringu prowadzonego przez Smartsolar i okazało się ze najprawdobodobniej firma już nie działa. Napisałem do serwisu Hoymiles. Nie dali mi konta instalatora tylko podłączyli mi nowy mikroinwerter do mojego konta użytkownika. Niestety najpierw pokazywało że mikroinwerter jest wyłączony a po moich kolejnych 2 maila poprawili to tak że na swoim koncie użytkownika widzę wszystkie 5 działąjących mikroinwerterów. W zakładce głównej czyli tablica przyrządów produkcja z mikroinwertera jest uwzględniana natomiast w zakładkach układ mapa fizyczna nie wyświetlają mi się panele PV (na ekranie widać tylko 16 starych paneli) w zakładce mapa elektryczna mikroinwerter jest ale ma inny kolor i pokazuje że nie pracuje (0 w) i że nie ma podpiętych pod niego paneli PV. Napisałem do serwis(_at_)hoymiles.com i do faceta który mi wcześniej w tym serwisie dołączał zdalnie mikroinwertor do mojego konta ale mimo że upłynęło kilka dni nie ma żadnej reakcji na mój e-mail. Może ktoś wie co z ty zrobic? załączam zrzuty z ekranów monitoringu.
    Problemy z monitoringiem instalacj PV na mikroinwerterach Hoymiles Problemy z monitoringiem instalacj PV na mikroinwerterach Hoymiles Problemy z monitoringiem instalacj PV na mikroinwerterach Hoymiles Problemy z monitoringiem instalacj PV na mikroinwerterach Hoymiles
  • REKLAMA
  • #2 20469221
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    Widać tam twoje dane zasłoń je.
  • REKLAMA
  • #3 20469337
    waca68
    Poziom 9  
    Dzięki, nie zwróciłem na to uwagi a dane musiały być jak wysyłałem zdjęcia do helpdesku hoymiles.
  • REKLAMA
  • #4 20469368
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 362
    A tak się zastanawiałem czy można utworzyć nową instalację z numerami DTU i i mikrofalowników już działającej instalacji?
    Być może rozwiązanie twego problemu - utworzenie instalacji z nowy id

Dodano po 15 [minuty]:

To trzeba zrobić w twojej instalacji .Tylko trzeba mieć dostęp instalatora twojej instalacji numer ID
    Trzeba dodać panele w Layout Design
    Problemy z monitoringiem instalacj PV na mikroinwerterach Hoymiles
  • #5 20469393
    waca68
    Poziom 9  
    Nowe instalacje może tworzyć tylko ktoś kto ma konto instalatora a nie tak jak ja użytkownika. dodatkowo trzeba sie zwrócić do helpdesku holmiles by skasowali starą instalację lub przenieśli ją na nowe konto uzytkownika bo mikroinwertery jak są raz zalogowane do systemu to nie można ich zalogować do drugiego konta bez wcześniejszego wykasowania z pierwszego.
  • #6 20469421
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 405
    To prawda. Hoymiles pod tym względem jest kłopotliwy. Dane urządzeń są zapisane w chmurze i nie da się zmienić ich przyporządkowania. Najlepiej, jak Kolega waca pisze, spróbować do nich uderzyć żeby usunęli wszystko i skonfigurować na nowo. Tylko musisz znaleźć instalatora z programem.
  • #7 20474628
    waca68
    Poziom 9  
    Zadziwiające. Napisałem do helpdesku hoymiles po raz trzeci o podłączenie paneli PV do instalacji w zakładce Device/Layout co można zrobić chcoćby z panelu instalatora. Odpisał mi Jackson Zhang (Technical Support Engineer) że musi się skonsultować z kolegą i to sprawdzić i będzie się później kontaktował.... Jakby podłączenie paneli PV do mikroinwerterów było jakąś nietypową operacją.... :)
  • REKLAMA
  • #8 20551259
    Adewag
    Poziom 21  
    Ocena: 251
    Czy problem został rozwiązany? Zamierzam kupić te mikroinwertery i samodzielnie zainstalować, a tu widzę dziwne problemy są.
  • #9 20551503
    waca68
    Poziom 9  
    Witam problem rozwiązany. Nie dostałem od serwisu hoymiles konta instalatora mimo że pisałem że Smartsolar zgłosił do sądu upadłość. Tak zwany inżynier produktu z hoymiles podłączył mi zainstalowany przeze mnie mikroinwerter do mojego konta ale podpięcie już paneli PV by je aplikacja wyświetlała przekroczyło jego możliwości. Zaczął się konsultować z kolegami a czas leciał i nic się nie działo mimo że przesłałem mu trzykrotnie e-mailem co trzeba zrobić. Wreszcie napisał do mnie w odpowiedzi na post na Facebooku instalator z firmy która współpracowała ze Smartsolar. On jako instalator napisał do serwisu hoymiles w sprawie podłączenia paneli pod mimroinwerter w aplikacji. Po 2 dniach wszystko zaczęło działać ok. Po tym przeniosłem do jego firmy - Altos energia moje konto i mam wszystko tak jak trzeba. Wszystko odbyło się bezpłatnie i zdalnie. Dodam że po przeniesieniu konta do innej firmy nie utraciłem danych z produkcji z poprzednich okresów gdyż przenosząc konto przenosi się też dane historyczne. Kasowanie konta by go przenieść do innej firmy jest niepotrzebne. Jeżeli ktoś chce mieć konto instalatora by być niezależnym musi kupić DTU (moduł komunikacyjny) i przy jego zakupie poprosić by sprzedawca takie konto wyrobił i sprzedawca ma obowiązek je wyrobić bezpłatnie. Oczywiście sprzedawcą musi być firma a nie osobą prywatna. Mam nadzieję że moja odpowiedź będzie pomocna .
  • #10 20551509
    waca68
    Poziom 9  
    Pełen opis rozwiązania problemu jest w moim ostatnim poście. Problem rozwiązany dzięki instalatorowi z firmy Altus energia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował dodatkowy mikroinwerter Hoymiles HM-1500 do istniejącej instalacji PV, jednak napotkał problemy z monitorowaniem przez aplikację Smartsolar, która wydaje się być nieaktywana. Po kontaktach z serwisem Hoymiles, mikroinwerter został podłączony do konta użytkownika, ale wystąpiły trudności z wyświetlaniem paneli PV w aplikacji. Użytkownik dowiedział się, że aby utworzyć nową instalację, potrzebny jest dostęp do konta instalatora. Po dalszej korespondencji z serwisem, problem został rozwiązany dzięki pomocy instalatora z firmy Altus Energia, który pomógł w podłączeniu paneli PV do mikroinwertera. Użytkownik przeniósł swoje konto do Altus Energia, co umożliwiło pełne monitorowanie produkcji energii bez utraty danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA