logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie prądu na działce ROD: jaki przewód wybrać? YKY 3x2.5 czy inny?

169kondi 08 Mar 2023 10:53 3927 26
  • #1 20475562
    169kondi
    Poziom 4  
    Ocena: 37
    Witam wszystkich przymierzam się do podłączenia prądu na działce ROD na którym posiadam domek taki bardziej narzędziowy. Planuje małą rozdzielnicę 2 esy jeden na oświetlenie oraz drugi na gniazdko. Niedługo będę kopał pod prąd tylko pytanie jaki przewód kupić? Czy YKY 3x2.5 będzie okej?
  • #2 20475599
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    169kondi napisał:
    Witam wszystkich przymierzam się do podłączenia prądu na działce ROD na którym posiadam domek taki bardziej narzędziowy. Planuje małą rozdzielnicę 2 esy jeden na oświetlenie oraz drugi na gniazdko. Niedługo będę kopał pod prąd tylko pytanie jaki przewód kupić? Czy YKY 3x2.5 będzie okej?

Kiedyś u mnie taki kładli na całą parcelę (5-7 działek, ROD), i byłem w lekkim szoku ale skoro ktoś wyszedł z założenia że radio, wiertarka 2 razy w roku... jest wystarczające... Przecież raczej nie przyjdzie na raz 7 chłopa z kosiarkami elektrycznymi jednego dnia ;) - ciul wie, może i mieli racje bo działa.

Więc na prywatną działkę wystarczy, chyba że zamierzasz tam w zimę mieszkać i grzać prądem.
  • #4 20475609
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    A z czego to będzie zasilane i jak długi ma być ten kabelek?
  • #5 20475614
    169kondi
    Poziom 4  
    ogólnie jest skrzynka na alejce do której będę się wpinał i od tej skrzynki do altanki jakieś 15-20m czekam jak się ociepli i będę szedł do zarządu na razie wstępnie chcę oszacować.
  • #6 20475619
    bestboy21
    Poziom 40  
    169kondi napisał:
    no tak u mnie to jakieś radio + wiadomo czasami jakaś wiertarka czy fleks czy ładowarka do sprzętu i tyle.

Pozostaje kwestia prawna.
    -czy to licznik czy podlicznik.
    -czy instalacja spełni wymogi dla SWZ
    Bezpieczeństwo może zapewnić RCD ale to kruchy grunt te całe RODy ;)

Jak na 15m to spoko...
  • #7 20475623
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1191
    Jeżeli masz kopać i nie potrzebujesz tam 3 faz połóż 3x6mm aluminium będzie taniej jak miedziany chociaż nie znamy odległości.
    Moderowany przez ArturAVS:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #8 20475627
    169kondi
    Poziom 4  
    w altance będę musiał podłączyć licznik ale nawet nie wiem jaki bo wiem, że inny działkowicze mają liczniki i sezonowo są spisywane i rozliczane.

Dodano po 1 [minuty]:

>>20475623
    jakieś 15 do 20m 3 faz nie potrzebuję
  • #9 20475631
    bumble
    Poziom 40  
    Czyli jak to ma wyglądać? Przyłącz pod licznik zabezpieczenia i zasilanie domku?
  • #10 20475632
    bestboy21
    Poziom 40  
    169kondi napisał:
    w altance będę musiał podłączyć licznik ale nawet nie wiem jaki bo wiem, że inny działkowicze mają liczniki i sezonowo są spisywane i rozliczane.

Na 99% podlicznik, rozliczane są całe parcele, pewnie wiszą na jakimś 3x40A i tak się buja ten kabarecik ;)
  • #12 20475639
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    bumble napisał:
    ...połóż 3x6mm...
    Chłopcze zanim po raz kolejny zabierzesz głos w tym wątku to wbij sobie do głowy, że stosowanie przewodów aluminiowych poniżej 10mm² jest w tym kraju zakazane prawem!
  • #13 20475641
    bumble
    Poziom 40  
    kkas12 napisał:
    w tym kraju

W jakim kraju chłopcze?

Dodano po 3 [minuty]:

kkas12 napisał:
    bumble napisał:
    ...połóż 3x6mm...
    Chłopcze zanim po raz kolejny zabierzesz głos w tym wątku to wbij sobie do głowy, że stosowanie przewodów aluminiowych poniżej 10mm² jest w tym kraju zakazane prawem!

Nie raz widziałem pod oświetlenie ogrodowe mniejszy przekrój zakazane prawem do przyłączy. kolega doczyta drobnym druczkiem. a to co se ktoś robi w ogródku żeby mu światełko świeciło to nie obchodzi nikogo.

Dodano po 2 [minuty]:

kkas12 napisał:
    bumble napisał:
    ...połóż 3x6mm...

Jakim prawem? Czyim prawem? Może kolega poda akt prawny zakazujący takiego przewodu.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Zasady dla początkujących-elektryczne >dla odpowiadających pkt.3
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #15 20475662
    bumble
    Poziom 40  
    kkas12 napisał:
    bumble napisał:
    ...połóż 3x6mm...
    Chłopcze zanim po raz kolejny zabierzesz głos w tym wątku to wbij sobie do głowy, że stosowanie przewodów aluminiowych ponizej 10mm2 jest w tym kraju zakazane prawem!

Staraj się odpowiadać autorowi tematu jak nie potrafisz albo nie masz wiedzy nie pisz nic. nie komentuj innych postów tylko skup się na poście autora. Pozdrawiam chłopcze.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• #16 20475677
    bestboy21
    Poziom 40  
    169kondi napisał:
    a jakie podliczniki stosuje się na działkach? jak to wygląda?

Podlicznik nie jest chroniony prawnie ;) więc mogą wsadzić i zabawki z allegro za 49,99. Chociaż jak znam polskie realia będą zwykłe liczniki z demobilu ;)
  • #17 20475686
    kkas12
    Poziom 43  
    Autorze wątki. Potraktuj poważnie by nie brać na serio wypowiedzi kolegi bumble. Sprowadzi cię bowiem do swego poziomu i doświadczeniem pokona.
    Jego "rady" są bowiem wybitnie szkodliwe.

Poza tym podajesz zbyt mało informacji.
    Nie wiemy co znajduje się w owej skrzynce do której będziesz się przyłączał. Nie wiemy jaki ukłąd sieci.
    Co do licznika to możesz zakupić licznik indukcyjny po regeneracji. Jednak tu wadą mogą okazać się jego gabaryty.
    Możesz też zakupić dowolny licznik jednofazowy montowany na szynę.

Licznik indukcyjny posiada jednak pewne zalety (elektrycy wiedzą co mam na myśli), których icznik elektroniczy jest pozbawiony.
    Twoje dwa zabezpieczenia to za mało. Obowiązkowo musi tam być wyłącznik różnicowoprądowy.

Do zasilania kabel (nie przewód!) np: 3x6 jeśli układ TN. Pożądane uziemienie szyny PE w altance. Jeśli zaś układ TT to wymagane.
  • #18 20475707
    bumble
    Poziom 40  
    169kondi napisał:
    Niedługo będę kopał pod prąd tylko pytanie jaki przewód kupić?

kkas12 napisał:
    Co do licznika to możesz zakupić licznik indukcyjny po regeneracji. Jednak tu wadą mogą okazać się jego gabaryty.
    Możesz też zakupić dowolny licznik jednofazowy montowany na szynę.

Autor nie pytał o licznik. Ja udzieliłem odpowiedzi.
  • #19 20475714
    bestboy21
    Poziom 40  
    kkas12 napisał:
    Twoje dwa zabezpieczenia to za mało. Obowiązkowo musi tam być wyłącznik różnicowoprądowy.

Do zasilania kabel (nie przewód!) np: 3x6 jeśli układ TN. Pożądane uziemienie szyny PE w altance. Jeśli zaś układ TT to wymagane.

Między teorią a praktyką...
    Jeśli altanka jest odbiorcą nadrzędnym z podlicznikiem zaczyna być problem. Bo za to odpowiada już prezes ROD a on równie dobrze może być z zawodu cukiernikiem i mieć takie pojęcie o elektryce jak moja babcia. Sytuacja analogiczna, jak z wesołym miasteczkiem, dostają 3x80A i się bawta chłopy, jak kogoś zabije przyjdą smutni panowie czy macie tam elektryka to już nas nie obchodzi.
  • #21 20475721
    kkas12
    Poziom 43  
    Praktyka nakazała zadanie pytania o to co znajduje się w skrzynce do której autor ma się przyłączyć.
    Więc nie wyolbrzymiaj nieistniejących problemów.

Dodano po 1 [minuty]:

169kondi napisał:
    ...jeżeli chodzi o skrzynkę to będę musiał się dowiedzieć co ona tam, kryje...
    I na to czekamy.
    Najlepiej zrób fotkę gdy się do jej wnętrza dostaniesz.
  • #22 20475726
    bumble
    Poziom 40  
    kkas12 napisał:
    Praktyka nakazała zadanie pytania o to co znajduje się w skrzynce do której autor ma się przyłączyć.
    Więc nie wyolbrzymiaj nieistniejących problemów.

Nie ma mowy o żadnej skrzynce autor pyta o przewód jaka średnica i o nic więcej może poda nam jaka odległość i do czego się chce podłączyć wtedy podyskutujemy.
  • #24 20475735
    bestboy21
    Poziom 40  
    Zajrzyj do tej skrzynki dla swojego dobra, może tam będzie czarny licznik i trzy "korki" ;), wtedy lepiej nie igrać z losem...
  • #25 20475737
    bumble
    Poziom 40  
    Kto będzie podłączał pod istniejącą rozdzielnie konsumencką czy jest tam miejsce i zapas? Pewnie nie wiesz. Jake zabezpieczenia planujesz u siebie? Robisz to sam czy robi ci to elektryk? Chyba że ty jesteś elektrykiem. Wiem za dużo pytań ale czasem lepiej wiedzieć więcej.
  • #27 20476102
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Może na początku odezwać się do elektryka obsługującego dany ROD?
    U nas na ROD jest normalnie podany numer do elektryka i tyle w temacie.
    Gość jest spoko i odpowiada na wszystkie pytania.

U mnie na ROD to jest taka komuna power że głowa mała, do domków przewody 2*1,5mm, na zimę wyłączają bo upływy, instalacje wodociągowe zakopane chyba 50cm pod ziemią, ciągle coś przecieka.

Zmodernizowałem sobie instalację w domku, bo była jeszcze gorsza (wszystko poprowadzone było kablem, do lampki nocnej 2 * 0,75 linka) i zamontowałem przełącznik 1-0-2, w zimie domek leci z małego generatora, jak tam coś robię.
    Na nowych kablach rębak do gałęzi 2,2kW daje rady, kosiarka też super działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączenie prądu do domku narzędziowego na działce ROD, zastanawiając się nad wyborem przewodu, w szczególności YKY 3x2.5. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące długości kabla (15-20m), rodzaju zasilania (podlicznik), oraz wymogów prawnych związanych z instalacją elektryczną. Uczestnicy wymienili różne opcje przewodów, sugerując m.in. przewody aluminiowe 3x6mm, a także zwrócili uwagę na konieczność zastosowania wyłącznika różnicowoprądowego dla bezpieczeństwa. Wskazano również na potrzebę sprawdzenia stanu skrzynki przyłączeniowej oraz zapotrzebowania na moc w kontekście planowanych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA