logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielnica elektryczna w garażu: WLZ 4x10mm, uziom, szyny 230V; dobór osprzętu i róznicówek

raquess 09 Mar 2023 01:28 438 3
  • #1 20476787
    raquess
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam Panowie,

Mam pytanie:

W garażu mam wprowadzony wlz 4 x 10 mm + uziom z bednarki i sondy. W rozdzielnicy chce:
    na 1 szynie:: obwód światło + 2 obwody gniazda 230V + obwód gniazdo 230V + obwód gniazdo 230V ( C)
    na 2 szynie: obwód siłowy

Do pierwszej szyny chcę kupić:
    Wyłącznik B10, wyłącznik B16 – 3 sztuki, wyłącznik C16 1P
    Do drugiej szyny:
    Rozłącznik izolacyjny 40A 3P, Kontrolka zasilania 3xLED LK-713 K, Wyłącznik 3 fazowy 40A 4P

Jakie róznicówki potrzebuje dla 1 i 2 szyny? Co jeszcze i o jakich parametrach muszę kupić żeby mieć komplet? Powalczę z wpięciem sam, jak polegnę to wezwę kawalerie :)

Garaż służy mi do prac spawalniczo ślusarskich instalacja new
  • #2 20476955
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    1. Jak masz wyprowadzony 4x10 to rozłącznik izolacyjny jest znacznie za mały. Nie wiem jaki masz przydział mocy na ten garaż.
    2. Oczywiście masz świadomość że obwody gniazd muszą być zabezpieczone wyłącznikami RCD.
    3. Obwody siłowe również musza być zabezpieczone wyłącznikami RCD. Pamiętaj aby nie montować RCD 3F na obwody jednofazowe, to błąd w sztuce.
    4. Kontrolki faz zabezpiecz pojedynczymi wyłącznikami nadprądowymi nie większymi jak B6A
  • #3 20477061
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Po co wyłącznik 4P?
    Czy masz układ TT?

Wszystkie obwody gniazdowe muszą być chronione wyłącznikiem RCD.
    Od 2017 roku wymóg ten dotyczy również obwodów oświetleniowych w instalacjach obsługiwanych przez laików.
    W obwodach gniazd 230V oraz w obwodzie oświetleniowym z powodzeniem możesz zastosować RCBO, czyli wyłączniki RCD z wbudowanym zabezpieczeniem nadmiaroworądowym. Proponuję również zastosować blok rozdzielczy.
    Jeśli układ TT to całość instalacji powinna być chroniona selektywnym wyłącznikiem RCD 30mA.
  • #4 20478617
    raquess
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Magic_moon napisał:
    1. Jak masz wyprowadzony 4x10 to rozłącznik izolacyjny jest znacznie za mały. Nie wiem jaki masz przydział mocy na ten garaż.
    2. Oczywiście masz świadomość że obwody gniazd muszą być zabezpieczone wyłącznikami RCD.
    3. Obwody siłowe również musza być zabezpieczone wyłącznikami RCD. Pamiętaj aby nie montować RCD 3F na obwody jednofazowe, to błąd w sztuce.
    4. Kontrolki faz zabezpiecz pojedynczymi wyłącznikami nadprądowymi nie większymi jak B6A

1. Przydział 10kW ( oczywiście dostałem na dom ale na razie mam garaż:)

Myślałem żeby zrobić to w taki sposób:
    https://www.youtube.com/watch?v=6ecK0AI8UvM

Na 1 szynę wrzuciłbym B10 + 2 x B16 + 2 x C16 1P + ogranicznik przepięć + RCD
    2 szyna: rozłącznik izolacyjny+ kontrolka faz + RCD 3 fazowy +ogranicznik przepięć + zacisk PEN

Może być taki układ?
REKLAMA