logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja sieci router wifi Play + router wifi po wan

Norekuk 09 Mar 2023 20:27 2535 6
REKLAMA
  • #1 20478108
    Norekuk
    Poziom 2  
    Witajcie ,potrzebuje pomocy w skonfigurowaniu sieci w warsztacie.
    Mianowicie na hali warsztatowej mam router wifi z playa Huawei B-311g i pod niego mam podłączone dwa laptopy przez wifi, skrętka do biura dalej pod WAN jest wpięty router N600 wireless dualband gigabit pod który jest podlaczona drukarka wifi w biurze,komp stacjonarny pod lan, telewizor pod lan i laptop pod lan.

Chcieli byśmy alby wszystkie urządzenia widziały się w sieci i była możliwość wymiany plików ,oraz drukowania z poziomu hali warsztatowej.
    Jak to skonfigurować - bo w tej chwili wychodzi ,że mamy dwie osobne sieci , lecz w biurze dostęp do internetu jest bez problemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20478117
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1222
    W biurze skrętkę podpiąć do wejścia LAN i wyłączyć serwer DHCP w routerze biurowym.
  • REKLAMA
  • #3 20478169
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Dobre sobie , internet w firmie oparty na B311 , do tego kilku klentów po WiFi i LAN, po prostu dramat. To tak poza tematem, w Play na takim sprzęcie to osiagniesz z 25% mozliwości internetu mobilnego od tego operatora, nie masz co dzielić w takiej sieci lokalnej. Po co to brałeś, to jest elektrosmieć wart z 50 zł o ile w ogóle ktoś kupi taki zabytek. Do sieci Play się nie nadaje. A dodatkowy router ma działać jako AP czyli tak jak pisze kolega nie do portu WAN tylko LAN W w tym N600, dajesz mu adres 192.168.8.2, wyłaczasz serwer DHCP, sieć WiFi na nim nazwa taka sama lub inna jak na B311, takie samo szyfrowanie i hasło WiFI jak na B311. Na B311 serwer DHCP w zakresie 192.168.8.100 -200. Router N600 ma 4 porty LAN więc jeden zajęty do AP i zostaną ci 3 do tych urządzeń po LAN.
    Ale zacznij od wymiany tego elektrozłomu na porzadny router z agregacją pasm LTE bo Play ma stacje bazowe na 3/4 pasmach LTE, jesli jesteś w zasiegu takiego to wspólczesny router z 4/3 a nawet 2 CC CA QAM256 to podstawa, B311 nie spełnia podstawowych wymagań sieci LTE tego operatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20478185
    Norekuk
    Poziom 2  
    Czy może lepiej zamienić router z biura na switch ? Ale jak z wifi w biurze ? Access point do tego po lan ?

Dodano po 3 [minuty]:

Jest to internet przeniesiony z domu. Czekamy na światłowód..ale to trwa już drugi miesiąc ,bo się Nexera nie może dodać z Administracją... Fakt - szału nie ma z prędkością - zwłaszcza przy pobieraniu oprogramowania do diagnostyki...

Dodano po 4 [minuty]:

Hmmm
    Czyli przeoczyć skrętkę pod lan. Rozumiem ,że urządzenia wifi w biurze teez będą się widziały z halą?
    Ustawia wszędzie taką samą grupę roboczą?
    Na stacjonarnym win 10, na laptopach na hali win 10, ale jeden laptop win Vista i jeden xp
  • REKLAMA
  • #5 20478322
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    A co to ma za znaczenie że z domu, taki sprzęt sprawia że internet mobilny z PLAY nie ma prawa działać poprawnie i nie działa ale jak was zadowala to nic tylko czekać aż się coś pobierze lub jeszcze dłuzej aż się coś wysle. Mobilny moze działać z prędkościami po kilkaset Mb/s https://www.speedtest.net/my-result/a/7710526380 ale nie na wynalazkach.
    Kazdy router ustawiony jako AP i podpięty po LAN działa w jednej sieci z routerem głownym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 20478722
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5393
  • #7 20532107
    Norekuk
    Poziom 2  
    Hej hej
    Zrobiłem tak jak mówiliście - wpięte w lan i wszystko działa.
    Myślę ,że najlepszym sposobem będzie użycie switcha i podpięcie do niego Ap który zrobi nam wifi w budynku.
    Dopracujemy jeszcze możliwość wymiany dany przez mapowanie dysków sieciowych ,bo będzie jeden pcet który wszystkie programy i dane będzie zawierał.

Dziękuję za wskazówki, pozdrawiam ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik potrzebował pomocy w skonfigurowaniu sieci w warsztacie, gdzie używał routera Huawei B-311g od Play oraz dodatkowego routera N600. Problemy dotyczyły braku widoczności urządzeń w sieci oraz możliwości wymiany plików i drukowania. Użytkownicy zasugerowali podłączenie routera N600 do portu LAN, wyłączenie serwera DHCP w N600 oraz ustawienie tej samej nazwy i hasła WiFi jak na B-311g. Użytkownik zdecydował się na użycie switcha oraz access pointa do zapewnienia WiFi w biurze, co umożliwiło poprawne działanie sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA