logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z podłączeniem nagrywarki Panasonic DMR-EH57 do TV Sharp przez HDMI - brak kanałów TV

zanetapatera89 10 Mar 2023 03:10 1008 12
REKLAMA
  • #1 20478746
    zanetapatera89
    Poziom 3  
    Witam mam problem z podlaczeniem nagrywarki Panasonic DMR-EH57. Jezeli podlaczam nagrywarke do telewizora Sharp przez HDMI wylacznie dzialaja plyty i to co kiedys bylo nagrywane ale nie mozna ustawic kanalow telewizyjnych chodz sa podlaczone anteny co wiec jest nie tak
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20478917
    ZBYCHGR
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Rozumiem, że ustawiłaś z pilota ponowne strojenie kanałów i nagrywarka nic nie znalazła?
    Podstawowe pytanie - co to za antena? Jeśli prywatna z telewizji naziemnej to ten dekoder nie obiera sygnałów cyfrowych telewizji naziemnej (a takie tylko są)
  • Pomocny post
    #3 20479098
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    zanetapatera89 napisał:
    co wiec jest nie tak

Przecież ta nagrywarka, może nagrywać tylko sygnał analogowy - dziś obowiązuje już tylko sygnał cyfrowy DVB-T2HEVC.
  • Pomocny post
    #4 20479343
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 117
    Musisz kupić tuner DVB-T2 ze Scart (i podłączyć do nagrywarki).

Ale ... ogromna większość ma możliwości nagrywania zwane PVR i to we współczesnej jakości. Ja na starym TV tak korzystałem (obecny nie ma Scart) tylko ze względu na szybkie przewijanie, bo jakość obrazu fatalna. Obecny TV umie ładnie przewijać i nagrywać więc po co?

Sprawdź czy twój Sharp nie umie nagrywać. Mój ma podwójny tuner, ale zwykle możesz nagrywać to co oglądasz (lub ten mux np. 8 kanałów). Zwykle potrzebny będzie pendrive o odpowiedniej pojemności lub HDD/SSD, np. 256 GB (a czasem 32 GB po aktualizacji tylko 64), format FAT32 jest najpopularniejszy (część nie działa z NTFS).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20479404
    KOCUREK1970
    @zanetapatera89
    Rognor napisał:
    Musisz kupić tuner DVB-T2 ze Scart (i podłączyć do nagrywarki).

Dokładnie, ale tu uwaga - takim sposobem, będzie można nagrywać na nagrywarkę, ALE tylko to co w danej chwili oglądamy z dekodera DVB-T2HEVC.
    Czyli, jeśli np w danej chwili nagrywamy coś z Polsatu i nagrywamy to powiedzmy 10 minut, a potem zmienimy kanał na dekoderze np na Polsat2, to nagrywarka w chwili zmiany kanału, zacznie nagrywać audycję z Polsat2 - nie skasuje nagrania z Polsatu, tylko przy zmianie nagrywa dalej, ale już to co z Polsat2.
    Czyli prościej :D , nagra nagrywarka dokładnie to, co zrobisz na/z dekoderem.
  • #6 20481876
    zanetapatera89
    Poziom 3  
    Dzien dobry mam telewizor wysokiej klasy w wbudowanymi tunerami telewizji kablowej posiadam tez kino domowe i mam nagrywarke dvd Panasonic i chce to wszystko razem podlaczyc tylko chce zeby sygnal,obraz i dzwiek wychodzil albo przez kino domowe albo przez telewizor prosze o odpowiedz jak to zrobic czekam ( posiadam telewizje kablowa, odbieram programy przez zwykla antene )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20481932
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1087
    1. Nagrywarkę Panasonic'a podłączasz kablem HDMI do TV. Będzie działała tylko jako odtwarzacz DVD.
    2. Antenę podłączasz do TV
    3. Kablówkę pewnie masz z dekoderem kablówki, więc kabel kablówki do dekodera, a dekoder kablem do TV (HDMI, czy co tam masz innego).
    Jeżeli kablówka nie wymaga dekodera, podłączasz kabel do TV do złącza DVB-C, ale to mało prawdopodobne.
    4. TV podłączasz kablem HDMI z gniazdka, które nazywa się HDMI ARC do kina domowego, do gniazdka HDMI ARC (albo HDMI OUT, itp).
    Jeżeli kino domowe nie nie ma gniazda HDMI ARC, podłączasz TV i kino domowe za pomocą kabla światłowodowego.
    5. Kupujesz dysk twardy za złączem USB3 i podłączasz do TV do gniazda USB3, aby nagrywać programy z TV, lub używać funkcji Time Shift.
    6. Jeśli chcesz nagrywać dodatkowo programy z TV naziemnej na dysk Panasa, patrz #4.
  • #8 20482797
    zanetapatera89
    Poziom 3  
    Dzien dobry jak wczesniej wspomnialam chodzi mi ze mam kablowke bez dekodera
  • #9 20482854
    misiek1111
    Poziom 37  
    misiek1111 napisał:
    Jeżeli kablówka nie wymaga dekodera, podłączasz kabel do TV, do złącza DVB-C
  • Pomocny post
    #10 20482878
    KOCUREK1970
    >>20482797
    To niczego nie zmienia jedynie to, że nie będzie tam prawdopodobnie potrzebny żaden dekoder.
    Co do sposobu działania nagrywarki i nagrywania programów, będzie się to odbywało dokładnie tak jak przedstawiłem w swoim wcześniejszym poście.
  • REKLAMA
  • #11 20482988
    zanetapatera89
    Poziom 3  
    Witam chodzi o to ze podlaczylam nagrywarke do telewizora kablem HDMI i antenami z telewizora do nagrywarki i spowrotem na ekranie pojawia sie szara plansza a nie ma obrazu z telewizora
  • #12 20483044
    misiek1111
    Poziom 37  
    Podłączenie anteny do Panasa jest bezcelowe.
    Panas nie odbiera już sygnału ze zwykłej anteny, a i z TV kablowej prawdopodobnie też nic nie odbierze, bo jego zakres kończy się na paśmie S41.
    misiek1111 napisał:
    2. Antenę podłączasz do TV
    3. Kablówkę pewnie masz z dekoderem kablówki, więc kabel kablówki do dekodera, a dekoder kablem do TV (HDMI, czy co tam masz innego).
    Jeżeli kablówka nie wymaga dekodera, podłączasz kabel do TV, do złącza DVB-C, ale to mało prawdopodobne.
  • #13 21498676
    zanetapatera89
    Poziom 3  
    Zrezygnowalam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia nagrywarki Panasonic DMR-EH57 do telewizora Sharp za pomocą kabla HDMI, gdzie nagrywarka odtwarza jedynie płyty i nagrania, ale nie umożliwia strojenia kanałów telewizyjnych mimo podłączonych anten. Nagrywarka Panasonic DMR-EH57 obsługuje wyłącznie sygnał analogowy, podczas gdy obecnie obowiązuje cyfrowy sygnał DVB-T2 HEVC, którego urządzenie nie odbiera. Podłączenie anteny do nagrywarki jest bezcelowe, ponieważ nie obsługuje ona sygnału cyfrowego ani kablowego (DVB-C). Aby nagrywać programy cyfrowe, konieczne jest użycie zewnętrznego tunera DVB-T2 podłączonego do nagrywarki przez Scart lub nagrywanie bezpośrednio na telewizorze Sharp, który może mieć wbudowany tuner i funkcje PVR. W przypadku telewizji kablowej bez dekodera sygnał należy podłączyć bezpośrednio do telewizora do złącza DVB-C. Dźwięk i obraz można przesyłać do kina domowego przez HDMI ARC lub kabel optyczny. Nagrywarka Panasonic pełni w tym układzie funkcję odtwarzacza DVD, a nagrywanie programów cyfrowych wymaga kompatybilnego tunera lub funkcji wbudowanych w telewizor.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA